top of page

Mjeku i një fshati


Mjeku i një fshati

nga Franz Kafka


Isha në vështirësi të mëdha. Një udhëtim urgjent po përballej me mua. Një njeri i sëmurë rëndë po më priste në një fshat dhjetë milje larg. Një stuhi e madhe dëbore mbushi hapësirën midis tij dhe meje. Unë kisha një karrocë - të lehtë, me rrota të mëdha, krejtësisht të përshtatshme për rrugët tona të fshatit. I mbështjellë me gëzof me qesen me instrumente në dorë, unë tashmë isha duke qëndruar në oborr i gatshëm për udhëtim; por kali mungonte - kali. Kali im kishte ngordhur natën e kaluar, si rezultat i një sforcimi të tepërt në këtë dimër të akullt. Vajza, ndihmësja ime, po në atë moment vraponte përreth fshatit për të parë nëse mund të merrte hua një kal, por ishte e pashpresë - e dija atë - dhe qëndrova atje i pashpresë, hapësira gjithnjë e më e mbuluar me dëborë, duke u bërë gjatë gjithë kohës më e palëvizshme. Vajza u shfaq në portë, e vetme. Ajo po lëkundte fenerin. Sigurisht, kush do t'i japë asaj hua kalin e tij për një udhëtim të tillë? Unë eca edhe një herë nëpër oborr. Nuk mund të shihja se çfarë të bëja. I hutuar dhe i munduar, unë godita këmbën time kundër derës së plasaritur të kunjit të derrit që nuk ishte përdorur për vite me radhë. Dera u hap dhe u përplas mbrapa në menteshat e saj. Një ngrohtësi dhe erë sikur dilte nga kuajt. Një fener i zbehtë në një litar lëkundej brenda. Një burrë i strukur poshtë në tezgë më tregoi fytyrën e tij të zbehur me sy blu. "A duhet të ngutem?" - pyeti ai, duke u zvarritur në të katër anët. Nuk dija çfarë të thosha dhe u përkula për të parë se çfarë ishte akoma në tezgë. Vajza shërbëtore qëndroi pranë meje. "Njeriu nuk i di llojet e gjërave që ka ruajtur në shtëpinë e vet", tha ajo dhe ne të dy qeshëm. "Hej, vëlla, hej motër", thirri dhëndri dhe dy kuaj, kafshë të fuqishme me krahë të fortë, shtrënguan rrugën njëra pas tjetrës, këmbët afër trupave, duke ulur kokat e tyre të formuara mirë si deve dhe hapësira e derës, të cilën ata e mbushën plotësisht, vetëm përmes lëvizjeve të fuqishme të kërcitjeve të tyre. Por menjëherë ata u ngritën drejt, me këmbë të gjata, me trupa të trashë të avullit. "Ndihmoje atë", thashë dhe vajza nxitoi me bindje t'i dorëzonte dhëndrit parzmoren. Por posa ajo ishte pranë tij, dhëndri i vë krahët rreth saj dhe e zgjat fytyrën e tij drejt saj. Ajo bërtet dhe vrapon drejt meje. Në faqen e vajzës kishte shenja të kuqe nga dy rreshta dhëmbësh. "Ju njeri i egër," bërtas me inat, "doni kamxhikun?". Por menjëherë kujtoj se ai është një i huaj, se nuk e di nga vjen dhe se po më ndihmon jashtë vullnetit të tij të lirë, kur të gjithë të tjerët po e refuzojnë. Sikur e di se çfarë po mendoja, ai nuk ofendohet nga kërcënimi im, por kthehet përsëri tek unë, akoma i zënë me kuajt. Pastaj ai thotë, "Hypni", dhe, në fakt, gjithçka është gati. Vërej se kurrë më parë nuk kam udhëtuar me një ekip kaq të bukur kuajsh dhe ngjitem i lumtur. "Por unë do të marr frenat. Ju nuk e dini mënyrën ”, them unë. "Sigurisht", thotë ai; "Unë nuk jam duke ardhur me ju“[1].


(Përkthimi nga Fatmir Terziu)


[1] Shënim: Ky është lloji i historisë që me të vërtetë i përket fushës së Absurdit. Edhe fjalë për fjalë, pasi kjo histori e shkurtër dikur ishte përdorur nga shkencëtarët që studionin trurin e subjekteve në një fMRI për të parë se çfarë ndodh kur njerëzit lexojnë histori të pakuptimta. Kjo histori është më e dendura nga të gjitha pasi që kryesisht ka të bëjë me vetveten dhe kontradiktat e qenësishme që ndajnë unin. Fakti që është shkruar në vetën e parë mund të thotë shumë se si kjo histori përfaqëson vetë Kafka.

Kështu që historia fillon me një mjek i cili është thirrur të marrë pjesë në një djalë të ri të sëmurë. Mjeku zbulon se ai nuk mund ta arrijë djalin sepse kali i tij ka ngordhur. Ai dhe shërbëtorja e tij, Rosa kërkuan një kal, por pa rezultat. Pastaj papritmas, një dhëndër shfaqet dhe i ofron mjekut grupin e tij të kuajve të mrekullueshëm. Dhëndri pastaj kap dhe përdhunon shërbyesen e mjekut, Rosa. Por mjeku duhet të largohet. Ai arrin në shtëpinë e një djali të ri të sëmurë ku djali i thotë se mjeku duhet ta lërë të vdesë. Mjeku mendon se djali i ri është krejtësisht i shëndetshëm, por më vonë ai sheh plagën e hollë për të cilën djali pretendon se është ‘gjithçka që solla në botë.’ Mjeku i thotë pacientit se nuk mund ta shpëtojë. Dhe në fund largohet nga shtëpia e të riut. Kur largohet, kuajt e tij kanë ikur të lirë dhe duke menduar për shërbyesen e tij Rosa, ai fillon të ecë drejt shtëpisë së tij në një natë të ftohtë.

351 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page