top of page

Mite, përralla e legjenda


Mite, përralla e legjenda


Astrit LulushiA e keni dëgjuar historinë e hyjnisë së zemëruar dhe përmbytjes? Atë, ku bota është përmbytur, por një burrë i zgjuar ndërton një varkë dhe mbijeton, dhe më pas ai dhe gruaja e tij e ripopullojnë planetin?


Por mund t'ju habisë të zbuloni se nuk flitet për Noahun. Ka një sasi befasuese historish apokaliptike nga i gjithë planeti që tregojnë pothuajse të njëjtën histori.


Një nga më të vjetrit është Miti Grek i Përmbytjes, i cili tregon se si një Zeus (Zot) i zemëruar përmbyti tokën, por Deukalioni ((Dukaloni) i devotshëm dhe gruaja e tij mbijetuan. Mund të tingëllojë pak e njohur.


Por misteri i vërtetë është pse ndodh kjo. A janë këto legjenda të huazuara nga njëra-tjetra, të gjitha të rrjedhura nga ndonjë proto-mit për një përmbytje kataklizmike? Apo ka diçka në kujtimet më të hershme të njerëzimit për një ngjarje të tillë, diçka që është treguar dhe ritreguar nga çdo kulturë që ka prekur që atëherë?


Ka tregime të ndryshme për Përmbytjen e Madhe dhe Dy që shpëtuan (Duekalion). Disa prej tyre janë mjaft të ngjashme me vetëm ndryshime të vogla, ndërsa të tjerët janë jashtëzakonisht të ndryshëm.


Në pjesën më të madhe, është versioni i Ovidit (poet romak) i tregimit me disa ngjashmëri me atë të Apollodorus (mitograf i shekullit të parë ose të dytë. Këto versione përfshijnë aspektet më të zakonshme të mitit të Përmbytjes.


Në Metamorfozat e Ovidit, përralla fillon me Zeusin duke dëgjuar të gjitha ngjarjet imorale që ndodhin në Tokë. Ai vendos të hedhë një sy për veten e tij dhe viziton shtëpinë e Likaonit, mbretit të Arkadisë. Mbreti i perëndive mirëpritet nga banorët e devotshëm të qytetit dhe Lycaon përgatit një festë madhështore për nder të tij.


Gjërat marrin një kthesë, megjithatë, kur Zeusi zbulon se Lycaon planifikon ta mashtrojë atë. Lycaon vret dhe gatuan djalin e tij, Nyctimus, dhe ia shërben Zeusit në festë, me shpresën për të provuar se sa i gjithëdijshëm është në të vërtetë zoti. Zeusi nuk mashtrohet, duke qenë në fund të fundit një zot dhe nuk e vlerëson testimin nga një mbret i vdekshëm.


Zoti i indinjuar kthehet në Olimp ku mbledh këshillin e perëndive. Është marrë një vendim: Lycaon ka vulosur fatin e njerëzimit.


Zeusi gjykon njerëzimin në tërësi është po aq i keq sa Likaoni dhe duhet zhdukur. Veprimi i tij i parë është të dërgojë një nga rrufetë e tij famëkeqe që të përplaset në pallatin e Likaonit, duke hedhur në erë djemtë e tij mëkatarë dhe duke e kthyer vetë Likaonin në ujk. Veprimi i tij i ardhshëm është pak më i gjerë në shtrirje: vazhdimi i Zeusit është të fshijë të gjithë epokën e bronzit me një përmbytje masive, duke mbytur botën e keqe të njeriut.


Ku është atëherë Arka e Noes?


A është përmbytja e Detit të Zi Përmbytja e Madhe e Noes?


Këtu hyn Deucalion, i portretizuar zakonisht si djali i Titan Prometeut (i cili i dha njerëzimit zjarrin). Prometeu shkon edhe një herë kundër Zeusit, këtë herë duke paralajmëruar djalin e tij për përmbytjen.


Ai udhëzon Deucalion të ndërtojë një varkë gjigante. Kjo përshkruhet nga studiuesi i lashtë Apollodorus si, "një sënduk pesëdhjetë kubitë i gjatë, katërmbëdhjetë i gjerë dhe tetë i lartë".


Deucalion dhe kushërira e tij (ose ndonjëherë gruaja) Pirrha, pastaj hipin në barkë në kohën kur Zeusi fillon të vërshojë tokën, duke mbuluar tokën me ujë dhe duke vrarë çdo gjallesë, përveç Deukalionit dhe Pirrës.


Përfundimisht, Zeusi vëren çiftin që ende merr frymë, por duke parë devotshmërinë e tyre vendos t'i kursejë ata. Ai dërgon erën e veriut për të shpërndarë retë dhe për të qetësuar stuhinë. Më pas çifti falënderon Zeusin e mëshirshëm dhe ujërat e përmbytjes fillojnë të pakësohen.


Themis, të cilin Deucalion e vizitoi pas përmbytjes, është një figurë e njohur për avokatët në botën moderne.


Duhen nëntë ditë, por përfundimisht, ujërat bien deri në pikën ku Deukalioni dhe Pirra mund të zbresin në malin Parnassus (ose ndonjëherë në malin Etna, malin Athos ose malin Othrys në varësi të versionit). Vetëm atëherë ata e kuptojnë se janë të vetmit të vdekshëm të mbijetuar dhe shkojnë në burimet e Cephius për të vizituar tempullin e Themis.


Themis ishte një titaneshë dhe një perëndeshë e ligjit, rendit dhe zakonit hyjnor që zakonisht luante një rol të rëndësishëm në rendin hyjnor të kozmosit. Si i tillë, çifti mendoi se ajo ishte qenia më e mirë për të kërkuar ndihmë kur bëhej fjalë për ripopullimin e tokës. Themis ishte e lumtur të ndihmonte, por përgjigja e saj ishte disi e fshehtë.


Themis iu përgjigj:


"Lëre tempullin dhe me koka të mbuluara dhe me rroba të liruara hidhi pas vetes kockat e nënës së madhe". Pas disa diskutimesh, Deukalioni dhe gruaja e tij kuptuan se Themis po i referohej Tokës Nënë dhe kockat në mesazhin e saj ishin gurë. Ndërsa largoheshin nga tempulli, ata hodhën gurë pas tyre.


Këta gurë më pas filluan të shndërrohen në një racë të re njerëzish, por njerëzit u krijuan në një mënyrë tjetër, njerëz pa asnjë lidhje paraprake me perënditë. Ndërsa ata e bënë këtë, kafshët gjithashtu filluan të formohen spontanisht nga toka. Falë dy njerëzve, jeta po kthehej në tokë.


Deukalioni dhe Pirra kaluan pak kohë duke udhëtuar dhe përfunduan në Thesali. Pas mbërritjes së tyre, ata iu kthyen bërjes së qenieve njerëzore sipas mënyrës së vjetër, pa pasur nevojë për gurë. Ata patën dy djem, Helenin dhe Amfiktionin.


Pasardhësit e Helenit ishin veçanërisht me ndikim. Djali i tij Aeolus themeloi Eolianët ndërsa djali i tij i dytë Dorus themeloi Dorianët. Të dy ishin popuj jashtëzakonisht të rëndësishëm.


Djali i tij i tretë, Xuthus, kishte Achaeus që themeloi Achaeans, dhe Jon që themeloi Jonians. Amphictyon nga ana tjetër pasoi babain e tij si mbret i Thesalisë dhe themeloi Lidhjen Amphictyonic, një shoqatë fetare dhe politke.Deja Vu


E gjithë kjo mund të duket më shumë se pak e njohur dhe nuk është çudi. Miti grek i Përmbytjes nuk është historia e vetme e lashtë fetare që paraqet një përmbytje apokaliptike. Në veçanti, Eposi Mesopotamian i Gilgameshit (një nga përrallat më të vjetra të regjistruara të mbijetuara në histori) dhe tregimi biblik i Arkës së Noes ndajnë disa ngjashmëri befasuese me përrallën.


Të tre historitë paraqesin njerëzimin duke u fshirë nga një hyjni e fuqishme si ndëshkim për shkeljet e perceptuara të tij. Në Eposin e Gilgameshit, perënditë fshijnë tokën për shkak të korrupsionit njerëzor, por urdhërojnë Utnapishtimin, një njeri të mençur dhe të devotshëm, të ndërtojë një varkë dhe t'i mbijetojë përmbytjes.


Në historinë e Noeut, e cila shfaqet në Zanafillën, Zoti vendos gjithashtu të zhdukë njerëzimin, por e urdhëron Noeun të ndërtojë një arkë. Të tre përrallat pastaj krijuan të gjithë të mbijetuarit njerëzorë me shpejtësi, ripopullimi i tokës.


Ndërsa detajet ndryshojnë nga historia në histori, skica e përgjithshme është pothuajse e njëjtë. Në fakt, mitet janë kaq të ngjashme, disa teologë hebrenj të Tempullit të Dytë dhe teologë të hershëm të krishterë besonin se Noeu, Deucalion dhe Utnapishtim ishin një dhe e njëjta gjë dhe historitë e treguara të gjitha për një përmbytje të lashtë që kishte goditur rajonin e Mesdheut në një moment.


Është interesante se paralelet midis mitit grek të përmbytjeve dhe historive të tjera të lashta të përmbytjeve shtrihen shumë përtej rajonit të Mesdheut. Tradita hindu gjithashtu përmban një tregim përmbytjeje me ngjashmëri të habitshme.


Jo vetëm Deucalion.


Në epikën hindu, Mahabharata, ekziston një rrëfim i një përmbytjeje globale të njohur si historia e Manu (ose Matsya). Ashtu si Deucalion, Manu është paralajmëruar për përmbytjen e afërt dhe udhëzohet të ndërtojë një varkë të madhe për të ruajtur farat e jetës. Ndërsa ujërat ngrihen, varka e Manu ndalet në një mal, ngjashëm me mënyrën se si arka e Deucalion zbret në malin Parnas.


Po kështu, fisi amerikan Hopi vendas ka mite të ngjashme të përmbytjeve që paraqesin tema të pakënaqësisë hyjnore, mbijetesën në anije dhe ripopullimin e mëvonshëm të Tokës. Këto ngjashmëri sugjerojnë një motiv të përbashkët kulturor, duke theksuar universalitetin e tregimeve të tilla në shpjegimin e origjinës dhe sfidave të njerëzimit.


Si munden qytetërime kaq të ndryshme të shfaqin histori kaq tepër të ngjashme? A është dëshmi se ka pasur vërtet një Përmbytje të Madhe? Në fund të fundit, ka një pikë ku rastësia mund të bëhet shumë e pabesueshme.


Për një kohë të gjatë, njerëzit kanë bërë çmos për të provuar të vërtetojnë tregimet fetare. Për shembull, disa besojnë se Arka e Noes qëndron në malin Ararat në Turqi. Shumë kanë pohuar se formacionet "në formë varke" në mal janë dëshmi e Arkës, por këto pretendime nuk janë vërtetuar kurrë me prova të besueshme arkeologjike ose shkencore.


E vërteta është se nuk ka asnjë provë të fortë arkeologjike që dikur një përmbytje e madhe zhduku shumë njerëz. Ne e dimë se përmbytjet masive goditën qytetërimet e lashta.


Përmbytja e Detit të Zi rreth vitit 5600 pes shfaqi një rritje dramatike të nivelit të detit që mund të ketë frymëzuar histori të tilla. Në mënyrë të ngjashme, lumenjtë Tigër dhe Eufrat në Mesopotami shpesh vërshonin dhe mund të kenë frymëzuar mitet e përmbytjeve të rajonit. Pothuajse kudo vërshime.


Këto paralele midis këtyre historive ka të ngjarë të sugjerojnë një ndërgjegje të përbashkët kulturore ose një burim të përbashkët frymëzimi, duke reflektuar prirjen njerëzore për të shpjeguar fatkeqësitë natyrore si përmbytjet dhe mësimet morale përmes mitologjisë. Ashtu si shumica e miteve të tjera, miti grek i Përmbytjes, dhe mitet e përmbytjeve në përgjithësi, janë vetëm një mënyrë për njerëzit që të shpjegojnë të pashpjegueshmen në dukje.


Satirë

Astrit Lulushi

Satira është një koncept i gjerë që zakonisht përfshin përdorimin e humorit për të treguar me gisht marrëzitë dhe veset e shoqërisë dhe të individëve. Ka qenë me ne në një formë ose në një tjetër që nga lashtësia, nga dramat e lashta greke e të Romës së lashtë deri te shfaqjet televizive të ditëve tona, jo vetëm për të qeshur. 

Satira paraqitet në mënyra të ndryshme, qoftë përmes talljes, ironisë, karikaturës apo talljes së drejtpërdrejtë. Është një element kryesor i fiksionit letrar, i parë në romane si Don Kishoti, Catch-22 dhe Ferma e Kafshëve. Satira gjithashtu gjen rrugën e saj në pothuajse çdo medium dhe formë të komunikimit njerëzor.

Shkrimtari Vladimir Nabokov tha një herë: "Satira është mësim, parodia është lojë". 

Në përgjithësi, kjo është e vërtetë: Satira priret të ketë një nivel komenti shoqëror që mund të jetë nxitës dhe i fuqishëm. Satira është tradicionalisht arma e të pafuqishmëve kundër të fuqishmëve. Satiristët më të mëdhenj në histori e përdornin shpesh satirën për të sulmuar të fuqishmit. Ata gjithashtu e përdorën atë për të kritikuar shoqërinë në përgjithësi dhe, nganjëherë, për të tallur veten. 

“Në ditët e sotme njerëzit dinë çmimin e gjithçkaje dhe vlerën e asgjëje”, thuhet në romanin “Pamja e Dorian Grey-it" më 1891.

I diskutueshëm në kohën e tij, romani filozofik i Oscar Wilde tani konsiderohet si një klasik i letërsisë gotike. Natyra e "vlerës" është e dukshme në temat e ndryshme të romanit, duke përfshirë qëllimin e artit, sipërfaqshmërinë shoqërore dhe mbizotërimin e rinisë dhe bukurisë.

16 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page