top of page

Mbështetësit demokratë nuk janë armikuPërçarja, ndasitë, sharrjet, komentet në rrjetet sociale kanë marrë një kthesë të shëmtuar, makartiiste.


Qasjet dhe përplasjet për kreun e PD-së dhe bota e demokratit, militantit, votuesit të lirë të PD-së, e mbi të gjitha intelektualit vërtet nuk përzihen. Kjo është bërë shumë e qartë ditët e fundit, pasi dëshira e kuptueshme nga ana e intelektualëve, që kanë qëndruar asnjanës në këtë luftë të parecedentë brenda PD-së për të treguar solidaritet me demokracinë që duhet të ketë në PD dhe për të shprehur neverinë e tyre ndaj përçarjeve dhe grindjeve pakuptim, është shndërruar në censurë, histeri dhe fobi të rreptë. Ndërsa dorëheqja e Lulzim Bashës tashmë ndodhi, një gjë që u shfaq pothuajse jo-menjëherë pas humbjeve të mëparshme, joformalisht, dhe në një kohë të debatueshme, jo përpara se dikush të mund të bënte fushatë për këtë ose të organizonte një të tillë, përsëri ka lënë „litarin“ jashtë thonë kundërshtarët e tij. PD-ja e mbajtur peng nga Basha tani është shkëputur nga një pjesë e madhe e forcës aktive demokratike, ndërsa mjaft të tjerë si të tillë prej kohësh e kanë gjetur veten të pushuar dhe të përjashtuar, sepse nuk u pajtuan me drejtuesit e Godinës dhe nuk u bënë palë me të.

Në të dy anët duket se ka dhe njëfarë bojkoti. Është një fryrje dhe një mosdurim i paparë intelektual. Por këto bojkote janë njëkohësisht vetë-lajkatare, diskriminuese dhe krejtësisht kundërproduktive. Bojkoti ka një formë të dukshme e të padukshme. E dukshmja është nga bunkerizimi i godinës së PD-së dhe e padukshmja është nga inate të tjera që janë bërë tashmë problem dhe gangrenë individësh.

Nga ana tjetër, kjo situatë trajton edhe qytetarët mëdyshës më të pafajshëm në kushte të tilla si të njollosur nga veprimet e drejtuesve të PD-së, duke ndezur linjën e dukshme se PD tashmë është në një krizë të thellë.

Demokratët e orëve të para të PD-së nuk janë armiku, ashtu siç nuk janë armiku edhe ata që erdhën në jetë në vitet e Demokracisë. Për t'i mbajtur ata disi përgjegjës për gabimet e drejtuesve të tyre është e shëmtuar, diskriminuese dhe e gabuar. Ky agresivitet në rrjetet sociale dhe në qasje të tjera mediatike rrezikon të luajë në duart e Ramës. Dhe rrezikon të dobësojë më shumë PD-në, duke na inkurajuar të shohim një Parti Poltitike, sikurse PD-ja që i ka dhënë Shqipërisë dhe shqiptarëve arritje të patreguara si një udhë në ujëra të pasme me të cilën nuk duhet të kemi të bëjmë fare.

Ne duhet ta refuzojmë këtë urrejtje, këtë bojkot intelektual dhe demokrat dhe (ri)agresivitetin që është nxitur në mënyrë të pashmangshme me të. Nuk do të bëjë asgjë për të ndihmuar Opozitën e domosdoshme të ringrihet dhe të forcohet përkundër një Pozite mjaft kryeneçe. Por ndërsa kjo luftë e mistershme brenda PD-së, kjo grindje e pakuptimtë gjëmon për një ditë tjetër, ajo do të hajë, qoftë edhe pak më shumë, integrimin tonë të përbashkët europian.

36 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page