top of page

Marrëveshja Serbi-Kosovë nuk i jep dot fund konfliktit të tyre


Marrëveshja Serbi-Kosovë nuk i jep dot fund konfliktit të tyre

Marrëveshja e fundit midis Kosovës dhe Serbisë, e ndërmjetësuar nga SH.B.A., për të normalizuar marrëdhëniet ekonomike midis dy vendeve nuk arriti në procesin e nevojshëm të pajtimit që do të çonte në njohjen e plotë të pavarësisë së Kosovës nga Serbia. Disa elemente të marrëveshjes së normalizimit ekonomik janë pozitive, duke përfshirë funksionalizimin e autostradës së paqes dhe lidhjes hekurudhore midis Prishtinës dhe Merdare, ndarjen e Liqenit Gazivode / Ujmani dhe eksplorimin e përdorimit të tij si një furnizim të besueshëm të ujit dhe energjisë dhe marrjen e mbështetjes financiare nga Zhvillimi Ndërkombëtar i Sh.B.A. Korporata Financiare dhe Banka Eksport-Import e Shteteve të Bashkuara (EXIM) për sa më sipër. Këto dhe projekte të tjera do të krijojnë mundësi pune për disa mijëra kosovarë dhe do të lehtësojnë disa nga vështirësitë ekonomike në vend.

Mjerisht, marrëveshja do të provojë të jetë sipërfaqësore jo vetëm për shkak se nuk kërkon që Serbia të njohë Kosovën në një moment në të ardhmen, por ajo madje nuk e angazhon Serbinë të heqë dorë, njëherë e përgjithmonë, nga fushata e saj e paligjshme e njohjes kundër Kosovës . Fakti që Serbia pranoi të "përmbahet nga kërkesa zyrtare ose jozyrtare e ndonjë kombi ose Organizate Ndërkombëtare për të mos njohur Kosovën [Prishtinë] si një shtet i pavarur" nuk do të thotë më shumë se shërbim buzësh. Beogradi e di se Rusia do të vendosë veton për çdo rezolutë të KB të njohura Kosovën, e cila është organi më i rëndësishëm ndërkombëtar.

Ajo që është gjithashtu shqetësuese është se ka një numër shfaqjesh anësore në marrëveshje të dizajnuara për të rritur qëndrimin e Trump në luftën e tij për rizgjedhje që kanë pak ose aspak lidhje me konfliktin Serbi-Kosovë. Kjo përfshin njohjen e ndërsjellë Izrael-Kosovë, e cila kërkon që Prishtina të hapë ambasadën e saj në Jeruzalem, së cilës BE kundërshton ashpër, dhe duke rënë dakord të caktojë Hezbollahun si organizatë terroriste. Për më tepër, përveç këtyre shiritave anësorë, nuk ka asgjë në marrëveshje që nuk ishte tashmë në punë ose e rënë dakord plotësisht para përfshirjes së SHBA. Së fundmi, marrëveshja nuk është një traktat; cilido vend mund të largohet prej tij pa asnjë ndëshkim.

Zakonisht, Trump është i fiksuar në zhvillimin ekonomik sikur të ishte një ilaç që mund të zgjidhë të gjitha konfliktet, pavarësisht nga historia, dimensioni psikologjik (i cili vazhdon të përndjekë Kosovën në veçanti), dhe mjedisi politik kundërshtar mbizotërues me të cilin ata kanë jetuar dhe vazhdojnë të përqafojë. Konflikti izraelito-palestinez ofron një shembull. Në një samit ekonomik në Bahrein, u ra dakord që palestinezët do të pajiseshin me një paketë masive ekonomike si pjesë e procesit për të çuar në paqe; megjithatë, ajo ra në fytyrë pasi injoroi marrëdhëniet e kaluara dhe aktuale ekonomike midis të dy palëve dhe nuk bëri asgjë për të zgjidhur konfliktin e tyre.

Konflikti midis Serbisë dhe Kosovës është ngulitur thellë në psikikën e tyre dhe për sa kohë që pajtimi historik mungon, asnjë sasi e normalizimit ekonomik nuk do të zbusë mosbesimin e thellë dhe kërkesat e tyre themelore. Për t'i dhënë fund konfliktit, me të vërtetë duhet të ketë një proces pajtimi, dhe normalizimi ekonomik është vetëm një nga disa parakushte që një proces i tillë të ketë sukses.

Procesi i pajtimit, sidoqoftë, duhet të ankorohet në heqjen dorë të përhershme të Serbisë nga fushata e saj për njohje kundër Kosovës. Thjesht pezullimi i një fushate të tillë për një vit, siç përcaktohet në marrëveshje, demonstron mungesën e angazhimit të Serbisë për të njohur Kosovën tani ose në çdo kohë në të ardhmen.

Kryeministri i Kosovës Hoti bëri një gabim të tmerrshëm duke mos e bërë këtë kërkesë parakusht për ndonjë marrëveshje me Serbinë. Në të vërtetë, cila është qëllimi i zhvillimit të marrëdhënieve ekonomike kur Serbia mund të rifillojë fushatën e saj të njohjes pas një viti? Dështimi i Hotit për të këmbëngulur për këtë kërkesë përbën një tallje me të gjithë marrëveshjen, e cila i bën dobi Serbisë ekonomikisht pa kërkuar që ajo të bëjë angazhimin (thelbësor për pajtimin dhe ndërtimin e besimit) për t'i dhënë fund fushatës së saj të ligë. Normalizimi ekonomik duhet të trajtohet vetëm si hapi i parë në një proces pajtimi, i cili duhet të bazohet në sa më poshtë për të çuar në njohjen reciproke:

Së pari: Njerëzit dhe mallrat duhet të lejohen të lëvizin lirshëm përtej kufirit në të dy drejtimet për të rritur ndërveprimet njerëz me njerëz, të cilat gradualisht do të ndihmojnë në shërimin e plagëve dhe të ushqejnë besimin e ndërsjellë. Serbët të cilët zakonisht i kanë shikuar me sy të keq shqiptarët e Kosovës duhet të riorientohen në pasurinë e re. Trajtimi i barabartë i fqinjëve të tyre është thelbësor për pajtimin, veçanërisht sepse Serbia është më e madhe, më e pasur dhe më e lartë se Kosova ushtarakisht. Kosova nuk mund të negociojë nga pozicioni i dobësisë dhe të bëjë ndonjë lëshim të rëndësishëm pa zemërim publik.

Së dyti: Një marrëveshje e tregtisë së lirë është jetike jo vetëm për të zgjeruar dhe përmirësuar marrëdhëniet nga të cilat të dy palët mund të përfitojnë shumë, por për të maksimizuar efikasitetin dhe prodhimin e artikujve të dizajnuar në mënyrë unike për eksport në tjetrin. Për më tepër, pa tarifa për të gjitha mallrat e importuara, ato do të bëhen më të përballueshme dhe do të marrin kërkesë më të madhe. Vendosja e një tarife prej 100 përqind për mallrat serbe të importuara në Kosovë, e cila që atëherë është hequr, ofron një përvojë të tmerrshme nga e cila të dy vendet duhet të nxjerrin një mësim udhëzues.

E treta: Serbia duhet të pranojë dhe të pranojë përgjegjësinë për krimet e luftës që ka bërë kundër Kosovës gjatë luftës në 1999. Pa një pranim të tillë, asnjë normalizim ekonomik ose ndonjë ndërveprim tjetër në ndonjë nivel socio-politik nuk mund të mbështetet. Mizoritë serbe dhe tmerri i shqiptarëve të Kosovës të duruar gjatë luftës nuk do të zbehet thjesht për shkak të normalizimit ekonomik. Serbia duhet të marrë hua një faqe nga Gjermania. Sikur Gjermania të mos pranonte krimet kundër njerëzimit që bëri gjatë Luftës së Dytë Botërore, ajo nuk do të kishte qenë kurrë në gjendje të kalonte njollën e tmerrshme, historike, e lëre më të integrohej në komunitetin evropian dhe të bëhej një nga udhëheqësit kryesorë të BE.

Së katërti: Vëzhguesit e BE-së duhet të përfshihen në procesin e "gjetjes dhe identifikimit të eshtrave të personave të zhdukur ... dhe identifikimin dhe zbatimin e zgjidhjeve afatgjata, të qëndrueshme për refugjatët dhe personat e zhvendosur brenda vendit" siç përcaktohet në marrëveshjen për sigurohuni që të adresohet kjo mbetje e zgjatur dhe e dhimbshme e luftës, e cila është thelbësore për pajtimin. Serbia ka qenë e rezervuar në këtë drejtim në të kaluarën, nga frika se zbulimi i varreve masive do të siguronte prova të mëtejshme se ajo në fakt ka kryer krime lufte në një shkallë të gjerë. Mbikëqyrja është e nevojshme për të siguruar zbulimin e së kaluarës dhe plagët mund të fillojnë të shërohen.

E pesta: Pas këtij procesi, Serbia duhet të angazhohet për të njohur Kosovën si një shtet të pavarur brenda tre deri në katër vjet, gjatë së cilës shumë prej çështjeve konfliktuale duhet të zgjidhen përmes negociatave të drejtpërdrejta. Kur të bllokohet, BE do të ndërmjetësojë çdo mosmarrëveshje, veçanërisht sepse të dy vendet duan të integrohen në BE. Përfundimi i konfliktit të tyre me kontributin e BE do të ndihmonte në lehtësimin e një marrëveshjeje, e cila është një parakusht për integrimin.

Në analizën përfundimtare, Serbia duhet të pranojë realitetin e pakthyeshëm të Kosovës si një shtet i pavarur dhe se nuk ka asgjë që mund të bëjë për ta ndryshuar atë realitet. Mbi 110 vende e kanë njohur Kosovën, duke përfshirë SH.B.A. dhe shumicën e vendeve anëtare të BE. Isshtë koha që Beogradi të ndalojë të ëndërrojë për Kosovën sikur ajo ende është ose mund të rikthehet si një nga provincat e saj.

Serbia, ashtu si Kosova megjithatë, e di mirë se siguria dhe prosperiteti i saj i ardhshëm qëndronte në BE. Hyrja në negociata të mirëbesimit për të zgjidhur konfliktet e tyre me synimin për të arritur njohjen e ndërsjellë do të hapë një horizont të ri për të dy vendet, ku ata mund të rriten dhe të lulëzojnë dhe t'i japin brezit të ri një të ardhme shpresëdhënëse në vend që të qëndrojnë të robëruar nga e kaluara.

24 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page