top of page

Libri më i fundit i kritikut nga Prishtina, Xheladin Mjeku

Updated: Mar 23, 2023

Libri më i fundit i kritikut nga Prishtina, Xheladin MjekuLibri më i fundit i kritikut nga Prishtina, Xheladin Mjeku, ka një titull mjaft domethënës dhe përfshin në të kritika të disa librave të dyzetë poeteve dhe poetëve. Libri titullohet „Panteoni i Fjalës: Dyzetë poetë në një pamje“. Ky libër edhe pse është shkruar në forma të shkëputura esesh, mund të thuhet se funksionon edhe si një Antologji e gjithëpërfshirjes kritike të autorëve. Autori i këtij libri ka renditur poetët dhe poetet që ka marë në konisderatë sipas rendit Alfabetik, bazuar në emrat e tyre. Kjo antologji e shkrimit kritik të autorit varion në disa konsiderata bashkëkohore të kritikës dhe të analizës kritike bazuar në teoritë e njohura dhe nga autori Mjeku. Secili nga 40 konsideruesit ka një titull që prezanton shkrimtarin dhe krijon lidhje me kritikët, teoricienët dhe lëvizjet e tjera. Një hyrje shqyrton historinë e teorisë dhe kritikës, thuajse në të gjitha konsideratat e autorit Xheladin Mjeku. Përveç kësaj autori ka mundur të përfshijë fotografitë e autorëve dhe një nga librat e mara në konsideratë.


E gjallë, origjinale dhe shumë e lexueshme, kjo ndërrmarje serioze e autorit, kritikë dhe teori është udhëzuesi thelbësor për studimet letrare që ka ndërmarë Xheladin Mjeku, me të cilat edhe një herë, sikurse dhe herë të tjera ka treguar se ka aftësi profesionale të shkojë deri në zbërthimin e plotë të veprave letrare të poetëve dhe poeteve të marra në konisderatë.

Duke filluar nga 'Fillimi' dhe duke përfunduar me 'Fundi', kapitujt variojnë nga të njohurit, si 'Karakteri', 'Narrativa' dhe 'Autori', deri te më të pazakontat, e shtjelluara nga autorët. Tani në botimin e tij të këtij libri, teksti klasik i autorit ndriçon me sukses idetë komplekse duke u angazhuar drejtpërdrejt me veprat letrare, kështu që leximi i këtij libri hap mënyra për të menduar për kritikën në përgjithësi, për shembull, ndërsa tekstet, vargjet, poezitë janë të gjitha të thirrura në një diskutim për letërsinë dhe të angazhuarit me letërsi.

Botimi është rishikuar gjatë gjithë kohës dhe përfshin autorët e librave të përzgjedhur dhe krejt natyrshëm në formën më të lirë të përfshirë në zhvillimet emocionuese të kohëve të fundit në studimet letrare. Përveç seksioneve të leximit të mëtejshëm në fund të çdo shkrimi, libri konsideron forma gjithëpërfshirëse dhe një arsyetim të mundshëm të termave kyç letrarë.


Një frymë e freskët në një fushë që shpesh mund të duket e thatë dhe e frikshme teorike, ky libër do t'i hapë sytë lexuesit ndaj mundësive emocionuese të leximit dhe studimit të letërsisë së këtyre autorëve të marrë në konsideratë nga Xheladin Mjeku.

Emrat e analizuar nga autori në këtë libër janë Adem Gashi, Agim Mato, Agim Spahiu, Agim Vinca, Ali Geci, Ali Podrimja, Alisa Velaj, Alma Begaj, Alma Janku, Ardita Jatru, Arqile V. Gjata, Bedri Halimi, Beqir Musliu, Brahim Avdyli, Dashamir Malo, Dritëro Agolli, Ermira R. Jusufi, Fatmir Terziu, Fazlli Greiçevci, Frederik Reshpja, Hamit Aliaj, Hasan Hasani, Havzi Nela, Izet Abdyli, Kaltrina Hoti, Latif Berisha, Milaim Berisha, Mustafë O. Hoxha, Nase Jani, Natasha Xhelili, Nebih Bunjaku, Nexhat Rexha, Rizah Sheqiri, Sabit Rrustemi, Suzana Zisi, Timo Mërkuri, Vera Istrefaj, Visar Zhiti, Vladimir Muça, Zejnepe Rexhepi.

Duke shkuar drejt fundit të këtij shkrimi duhet theksuar se është një libër i jashtëzakonshëm. E shkruara e autorit është krejtësisht e ndryshme nga çdo gjë tjetër e disponueshme aktualisht, freskuese, e shkruar jashtëzakonisht mirë dhe origjinale në shumë mënyra. Është thjesht lloji i librit që do të doja që studentët e sotëm të lexonin… Është libri më i mirë i këtij lloji që kam hasur me këtë konsideratë.
89 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page