top of page

Lart e poshtë

Sundimtari i Arbërisë ishte biri i Gjonit. Kur vdiq, mumifikimi ishte ende i përhapur. Trupi i tij duhej të ishte një nga më të ruajturit në të gjithë historinë arbnore. Por nuk është. Do të thonin se pas gjithë asaj lufte, do të ishte totalisht i lodhur. Por një person i vdekur, nuk është në gjendje të ndihet "i lodhur", as ndonjë ndjesi tjetër fizike apo emocionale nuk ka. Një i vdekur nuk mund të jetë "i lodhur", ashtu siç nuk mund të jetë "zgjuar" ose "energjik".

Nëse pyeten shqiptarët e sotëm do të thonë se nuk janë turq, pavarësisht se udhëheqësit duan t’i afrojnë, ata janë jo të errët. Arbërit e lashtë nuk ishin as kaukazianë pasi nuk është gjetur asnjë regjistrim i tyre në letër.

Megjithatë, seriozisht, ndoshta një pjesë e madhe e problemit është përdorimi i termave, pseudo shkencorë, nga një epokë e shkuar, që u krijuan për një axhendë specifike. Dhe po, nëse pyetni shumicën e shqiptarëve, ata do të identifikohen si shqiptarë, dhe pikë. Pak arrogante për t'u imponuar identitete njerëzve që nuk u jepej kurrë, as edhe një copë letër. A ndalemi ndonjëherë për të pyetur se çfarë na jep të drejtën për ta bërë këtë? Çfarë na jep neve të drejtën për t'i etiketuar njerëzit sikur të ishin lloj kafshësh në një kopsht?

Gjëja më e madhe që shqiptarët sot urrejnë është marrëzia e prejardhjes, e cila rikrijohet si ndjenjë e tyre e përbashkët.

Në fakt Shqipëria është më Kaukaziane se Evropa, pasi 'evropianët' janë ngritur nga kaukazianët që kanë migruar në kontinent nga Lindja. Gjenet mund të gjenden kryesisht në Itali, Spanjë dhe Britani. Shqipëria e lashtë është më shumë Kaukaziane sesa Evropa. Por para së gjithash, Shqipëria pret në derë, edhe pse nuk është gjë tjetër. Është shqiptare. Njerëzit në Shqipërinë e poshtme do të jenë ndryshe nga njerëzit në Shqipërinë e sipërme, por janë shqiptarë; njerëzit në Shqipërinë e epërme do të jenë me lëkurë më të bardhë, sepse kanë më pak diell, por megjithatë janë shqiptarë. Dy rajonet u bashkuan nga një sundimtar. Për më tepër, nocioni i racës nuk ekzistonte atëherë. Njerëzit ishin padyshim të vetëdijshëm për dallimet fizike, por "racizmi" personal ishte shumë i rrjedhshëm dhe shpesh herë në konflikt me të kuptuarit sot. Prijësat që kishin prejardhje të lartë prireshin të pushtonin tokën e tyre. Madje i quanin ata që luftonin "arbër". Pse? Sepse edhe këta dukeshin më shumë si ata, e konsideronin veten arbër, dhe tokat e tyre stërgjyshore si arbërore.

Ndaloni së munduari të aplikoni një binar bardhë/zi në Shqipëri dhe më tej, ndaloni së akuzuari ata sepse përkrahni ideologjinë e mirëfilltë të shekullit të 20 që zhvlerësonte dhe errësonte.

Po... është më shumë si fiksioni i filmave Mummy, nëse e keni parasysh: A ishte modeli i grimerit që kthehet në filmat horror të Boris Karloff dhe madje edhe në filmin Mummy disa vite më parë… Dhe kjo fytyrë? Mund të jetë një reklamë për promovimin e përdorimit të kremit kundër diellit, çfarë ndodh nëse jo? Thjesht, përfundon duke u dukur si një fytyrë balte e djegur. Gjatë kohës së lashtë arti ishte gjithashtu në kulmin e tij. Ka plot reliefe. Është mirë të jesh gabim dhe është mirë të korrigjohet. Ky është të mësuarit.

13 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page