Kur Migjeni qante në vargje “Vetminë” e tij


  Kur Migjeni qante në vargje “Vetminë” e tij

  (Poezia origjinale)

  Këto ditë në qiejt e botës ka nisë të fluturojë avioni model Boeing 737 800 i linjës AirAlbania, i pagëzuar me emrin e Migjenit, poetit të dashur të melankolisë. Dhe me gjasë, shumë shqiptarëve që do të ngrihen në qiell me emrin e poetit, do t’u vijnë ndërmend vargjet e tij të pavdekshme. E veç librave, në formën e tyre më të magjishme ato vargje strehohen, brenda dorëshkrimeve origjinale, në letrat e zverdhura ku ai rrëshkiste dorën mbi 80 vjet më parë, aty, në dosjet e krijimtarisë së tij, të cilat ruhen në fondin personal të Migjenit në Arkivin Qendror të Shtetit. Në ato dorëshkrime gjendetnjë pjesë e qenies së tij. Ndërsa shfleton mes fletëve të njërës prej dosjeve me krijimtari poetike të Migjenit ia vlen të ndalesh tek “Vetmija”, një poezi himn ku sundon shpirti i tij melankolik. Për lexuesit tanë e sjellim të plotë si më poshtë bashkë me fotot e dorëshkrimit të rrallë të poetit.

  Vetmija

  Më plak mërzitja

  Që vetmija më sjell,

  Përbuzja, urrejtja

  të gjithë sendet m’i mbshtjell

  dhe kam shum anmiq

  të liqë

  në këto sende pa shpirt.

  Nuk flasin

  as sy s’kanë

  Por mue m’bahet

  se aty janë

  vetmë që të më plasin

  zemrën.

  Së paku të më shajnë

  – I mallkuem!

  Së paku të më tallin

  – I vnuem!

  Së paku të më këndojnë

  – I yni Zot!

  Ose të më thonë

  – Jeton kot!

  Të flasin, të flasin se fjalë due

  në ket vetmi me dëgjue

  Ose të më tregojnë historinë

  e tyre, autobiografinë

  ndosht’ atje do gjej gjasim

  me jetën teme pa tingllim

  që në vetmi po e kaloj-

  dhe spo dij a rroj a s’rroj

  Sendet heshtin. – Sa të pa mshirë!

  Më bajnë dhe unë të hesht me pahir,

  Pse gojë s’kanë

  Dhe nuk flasin

  Aty janë

  Vetëm të më plasin

  Zemrën teme që po vuen

  Dhe ën mërzi vetveten truen.

  13 –VI/37, Pukë.
  5 views

  Shkrimet e fundit