KUR LEXON SPROVËN E TIMO MËRKURIT
Nga Anastas Nika


Mrekullohesh duke e lexuar e përjetuar çdo rresht të kësaj sprove madhore të Baladës Shqiptare të Murimit, se pa kuptuar fare, sa hap të parën faqe-portë të legjendës, gjëndesh si në një skenë teatri ku trup-legjendat me kostumet e tyre të ndryshme, do të” sfilojnë” para Timo Mërkurit e më tejë për të treguar hiret e tyre personale dhe natyrisht të vendit që përfaqësojnë. E ngjan sa "sfilatë" e sa si "gjyq", e sa si "ring"....Sa dramatike, e sa ndonjëherë komike ..E sa TRAGJIKE! E Timo Mërkuri si një njohës i hollë, një profesionist i zot, si një “avokat “ me kulturë të lartë e logjikë të fortë fillon apologjinë e tij. E ty si një spektator i thjeshtë i magjepsur ,ndjek tërë atë mori vëndesh e njerëzish gjithe ankth, duke shpresuar që legjenda e tyre të fitojë “kurorën” .. Për një çast si me magji e çuditërisht sa hap e mbyll sytë, gjëndesh në një kalë Kostandini a Pegasi dhe fillon të kalërosh shekuj e shekuj urave e kështjellave, kishave e manastireve ku ndeshesh me tre vëllezër e tre nuse, një nënë, mbret e sulltan, e tutje gjen “dizet” ustallarë, kryemjeshtërin e nusja e tij, zogu që u bë më pas dallëndyshe, nuse e kafshë që murrosen, e pas orësh të tëra e shekujsh të tërë, pas 178 porta-faqesh zbret në skenën ku krenare me kurorën e triumfit mbi krye” sfilon” - Balada Shqiptare e Murimit-dritëson e shkëlqen më shumë se kurrë BESA shqiptare.