top of page

Kulturat tona nuk kanë nevojë të ekzistojnë fare në ndarje nga njëra-tjetra


Anja Gogo


Me të qenit trekulturore në Kembrixh Anja Gogo eksploron rëndësinë e identitetit të saj trekulturor dhe mënyrën, se si ajo arrin të gjejë përkujtesa të shtëpisë në KembrixhNga jeni?


Pyetje mjaft e thjeshtë? Më lejoni të prezantoj përgjigjen time (mjaft më të komplikuar). Unë kam lindur në Itali nga prindër shqiptarë dhe kam jetuar në Angli për katër vjet. Sidoqoftë, jo të gjitha kulturat që i përkasin identitetit tim formojnë dhe më përcaktojnë në masa të barabarta. Për shembull: rrënjët e mia shqiptare janë thjesht origjinë, kryesisht të përbëra nga kujtime të bukura të pushimeve verore të kaluara me prindërit e mi, dhe kështu që mbase janë më të rëndësishme për identitetin e prindërve të mi sesa timin. Personalisht, e konsideroj veten time italiane para së gjithash, pasi Italia ishte shtëpia ime deri në ditëlindjen e pesëmbëdhjetë. Atëherë, ku hyn në lojë kultura e tretë angleze? Kjo përgjigje është më e thjeshtë: kur jetoni në një vend, fitoni disa perspektiva të reja që nuk do t'i kishit vlerësuar kurrë më parë. Si rezultat, unë jam në gjendje të përjetoj aspekte të ndryshme të identitetit tim si vëzhgues i jashtëm dhe si dëgjues i fshehtë.

Edhe nëse Kembrixh ishte kulturalisht i panjohur në shikim të parë, ka më shumë kujtime për shtëpinë e mundur, sesa mendoja së pari. Në fakt, ka shumë studentë ndërkombëtarë që kalojnë të njëjtën përvojë në Kembrixh. Ndërsa endesh rrugëve, zhytja në një listë dëgjimi Spotify nuk është zgjedhja ime e parë e argëtimit. Në vend të kësaj, dëgjoj njerëzit që flasin gjuhët e njohura të shqipes dhe italishtes. Nuk konsumon baterinë e telefonit tim dhe kjo më bën të ndihem më e lidhur me mjedisin tim, si dhe të më kujton shtëpitë e mia të tjera. Një britmë për Aromi dhe Modigliani pritet gjithashtu këtu për të sjellë shijen e mrekullueshme të Italisë në Kembrixh.

Sidoqoftë, identiteti im ndryshon kur krahasohet me shumë freskues ndërkombëtarë. Unë u transferova në Angli katër vjet më parë, kështu që nuk është ‘aq e re’ për mua sa dikush që shkon në tokën britanike për herë të parë vjeshtën e kaluar. Jam mësuar me tingullin e anglishtes, truri im është bashkuar me të dhe rutina e ngrënies së peshkut dhe patate të skuqura të premteve në shkollë shpejt u bë natyra e dytë. Përkundër kësaj, unë mendoj se ka diçka për të qenë një individ ndërkombëtar, multikulturor që qëndron me ju pavarësisht se çfarë. Valixhja juaj origjinale kulturore nuk ju lë kurrë. Në vend të kësaj, ai evoluon në një proces rritjeje ku vendi i ri, shtëpia juaj e re, bëhet më e njohur për të tashmen tuaj. Vendi dhe zakonet tuaja të vjetra kthehen përsëri në kujtesën tuaj. Ndarja e madhe midis së kaluarës dhe së tashmes mund të jetë e vështirë të injorohet, por me kalimin e kohës ju arrini të krijoni botën tuaj të vogël, të formuar nga zakonet e integruara të kulturave tuaja. Kjo është pothuajse një mantra për mua, diçka që unë përpiqem ta bëj çdo ditë për të mposhtur nostalgjinë.

Më shpesh sesa jo, kjo realizohet indirekt. Seksionet e Italiamo në Lidl kurrë nuk dështojnë të lehtësojnë një ditë të vështirë, ndërsa unë jam përjetësisht mirënjohës për bollëkun e Kinder Happy Hippos në Angli, pas mungesës së tyre misterioze në Itali. Edhe leximi i Jack's Gelato në vend të ‘akullores’ standarde më bën të lumtur. Përveç xhelatos (lajthia dhe çokollata e zezë janë të preferuara ime personale), gjuhët mund të krijojnë një pengesë midis komuniteteve. Shtë e vështirë të brendësosh një ndjenjë të përkatësisë nëse ende kërkon fjalë në fjalor. Sidoqoftë, nuk mendoj se pengesa përfaqëson një pengesë të pakapërcyeshme, veçanërisht nëse dalim jashtë perspektivës sonë dhe zhytemi në këtë kulturë të re. Edhe pse mund të jetë e vështirë, ky proces nuk është aq i vështirë sa shumë ndërkombëtarë mund të kenë frikë. Kulturat tona nuk kanë nevojë të ekzistojnë fare në ndarje nga njëra-tjetra. Në vend të kësaj, nëse integrojmë kulturat tona së bashku në një tenxhere shkrirjeje respekti, krenarie dhe - më e rëndësishmja - kuriozitet të pakufizuar, ne mund të mësojmë shumë gjëra të reja.

33 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page