top of page

Kosova po vuan nga dhimbje serioze në rritje


Eldad Beck

Kosova po vuan nga dhimbje serioze në rritje


Lidhjet e sapo-krijuara të Izraelit me Kosovën, një vend me shumicë myslimane, janë jashtëzakonisht simbolike për Evropën dhe botën myslimane në tërësi.


Në fillim të vitit 2008, pozicioni i Izraelit në bashkësinë ndërkombëtare ishte i ndërlikuar. Pas Intifadës së Dytë dhe Luftës së Dytë të Libanit, propaganda arabe kishte krijuar një problem serioz PR për Izraelin, veçanërisht në Evropë. Kështu që koha që kalova në Kosovë për ta ishte një përvojë korrigjuese: shumica shqiptare dhe pakica serbe në shtetin e sapo-themeluar po garonin për të demonstruar thellësinë e miqësive të tyre të thella dhe historike me Izraelin dhe popullin hebre. Udhëheqja e vendit të ri - më i riu në botë - i erdhi Izraelit me energji, megjithëse Izraeli e mori kohën e tij duke iu përgjigjur, kryesisht për shkak të shqetësimeve se Kosova do të ishte një precedent në të drejtën ndërkombëtare që mund t'u shërbente gjithashtu arabëve të Izraelit. Kosova ishte pjesë e Serbisë dhe konsiderohej tokë e shenjtë për serbët. Zgjerimi demografik shqiptar i shndërroi ata në shumicë në atë rajon.

Përpjekjet e diktatorit serb Slobodan Milošević për të kryer spastrim etnik ndaj popullsisë shqiptare në vitet 1990 dështuan falë ndërhyrjes ndërkombëtare të udhëhequr nga SH.B.A.

SH.B.A. ishte ajo që mbështeti pavarësinë e Shqipërisë nga Serbia. Kështu Kosova u bë një shtet sovran që luftonte për statusin e saj. Por 13 vjet pasi u krijua, Izraeli nuk kishte më një arsye për të mos e njohur atë. Edhe nëse Kosova po vuan nga dhimbje serioze në rritje, shqiptarët e Kosovës - ndryshe nga palestinezët - ishin në gjendje të shfrytëzonin rastin dhe të ndërtonin një shtet.

Është shumë simbolike për Evropën dhe botën myslimane që një vend i moderuar me shumicë myslimane po fillon lidhje diplomatike me Izraelin dhe hap një ambasadë në Jeruzalem. Në 20 vitet e fundit, Turqia, Irani dhe Arabia Saudite kanë punuar për ta tërhequr popullsinë e Kosovës drejt një forme më radikale të Islamit. Situata ekonomike e vendit, e cila u përkeqësua për shkak të pandemisë COVID, bëri që më shumë njerëz t'i drejtohen fesë. Qindra kosovarë u bashkuan me Shtetin Islamik. Udhëheqja politike e vendit është e vetëdijshme për ekstremizmin fetar në rritje dhe po ndërmerr hapa për ta kundërshtuar atë.

Njohja nga ana e Izraelit, e Kosovës, dhe hapja e ambasadës së saj në Jeruzalem dërgojnë një mesazh të moderimit dhe vendosmërisë për elementët radikalë në botën myslimane. Së bashku me Marrëveshjet e Abrahamit, vendosja e marrëdhënieve midis Izraelit dhe Kosovës duhet të shihet si sjellja e Izraelit një hap më afër entiteteve muslimane të moderuara dhe laike, veçanërisht duke pasur parasysh se si perëndimi, veçanërisht administrata amerikane, po përqafon ekstremistët.15 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page