top of page

Koronavirusi dhe çmenduria e elitavePërgjigja e tyre në panik buron nga frika e tyre nga masat e gjera.


Javën e kaluar, tregjet botërore të aksioneve pësuan javën e tyre më të keqe që nga kriza financiare në 2008, me 6 trilion dollarë të fshirë nga aksionet dhe, në disa tregje, një shitje me një normë që nuk shihej që nga Depresioni i Madh gati një shekull më parë. Pse? Për shkak se investitorët globalë janë në një panik në lidhje me pasojat e mundshme ekonomike nga epidemia e koronavirusit.

Shumë komentues po shprehen se kjo është çmenduri. Ross Clark argumenton bindshëm në Spektator se 'gjëja më e rrezikshme për koronavirusin është histeria'. Philip Aldrick, redaktori i ekonomisë i The Times, pajtohet. Ai thotë se është ‘paniku nga i cili duhet të kemi frikë më shumë sesa vetë virusi’.

Oreksi ynë për dënimin dhe frikën nga e panjohura janë dhënë si shpjegime për këtë sjellje. Kultura e rrezikut dhe një predispozicion për të reaguar shumë ndaj kërcënimeve janë gjithashtu sigurisht përbërës të asaj që po ndodh. Por ekziston një element tjetër po aq i rëndësishëm, i lidhur me këto që nuk po ngrihen - se kjo çmenduri nuk po nxitet nga masat 'e informacionit të ulët', zvarritjes së gjurmëve, injorantëve të shfrenuar, por nga informacionet e pasura, universitare dhe biznesi global dhe elitat qeveritare të rafinuara.

Kontrasti midis përgjigjeve ndaj koronavirusit nga elitat dhe njerëzit e thjeshtë ka qenë i ashpër. Edhe ndërsa niveli i panikut në raportimin kryesor rreth koronavirus është rritur, njerëzit e zakonshëm sapo janë mësuar me jetën e tyre. Elitat e gjoja të mirënjohura, të cilët shpesh akuzojnë masat ‘memece’ për të qenë të prekshëm nga histeria dhe lajmet e rreme’, vetë janë zhytur në panik. Ndërkohë, atje ku ata nuk janë në pengesa, njerëzit e zakonshëm do të vazhdojnë të punojnë, të bëjnë udhëtime, do të shkojnë në bare ... Ata thjesht po fillojnë me jetën e tyre, ndërsa marrin parasysh rreziqet e mundshme.

Elitat janë në panik pa rënie; si një tufë e egër, paniku nga sytë e një grabitqari dhe nxitojnë verbërisht nëpër ujërat e infektuar nga krokodili, ata kanë shkaktuar një shkrirje të mundshme globale ekonomike. Ndërkohë, ne shohim sens të përbashkët stoik, mençuri të thjeshtë, por të thellë, nga ana e 'të palarës së madhe'.

Përgjigja elitare është, pjesërisht, një produkt i keqkuptimit. Për dekada të tëra, kultura jonë i është nënshtruar idesë se qeniet njerëzore janë burimi i problemeve të botës. Njerëzit përshkruhen gjithmonë si problem: nëse po shkatërrojmë planetin ose mbajmë sëmundje kërcënuese.

Kjo ka një model prej kohësh të vendosur në shoqërinë perëndimore. Louis Paster, shkencëtari i madh i shekullit XIX që zbuloi mikrobet, pati një tmerr të demokracisë. Sipas fjalëve të David Bodanis, Paster e pa turmën si ‘një koleksion i krijesave të vogla infektuese që njerëzit e mirë nuk i shohin zakonisht, por që ishte gjithmonë atje, i gatshëm të hidhte, të hynte në shoqërinë tonë dhe të merrte përsipër dhe të rritej’.

Kjo metaforë e masave si bakteret - gjëra të vogla që gëlojnë kudo, gati për të goditur, për tu rritur dhe për të përhapur - kapi frikën e krahut të djathtë të masave në atë kohë.

Përgjatë shekullit të 20-të, veçanërisht pas Revolucionit Bolshevik të vitit 1917, kur masat u bënë një forcë e vërtetë shoqërore dhe politike në shoqëri, metafora e baktereve / masave u bë veçanërisht e përhapur. Kur Lenini u dërgua në Rusi në 1917, ai u përshkrua "si një bacil murtajash" në trenin e tij të mbyllur. Udhëheqësit e Evropës Perëndimore përdorën frazën ‘sanitaire kordoni’ për të përshkruar politikën e rrethimit të njësisë së re atje, për të mbajtur ndotjen e saj nga shuarja.

Në vitin 1920, Winston Churchill, sekretar i shtetit për luftë dhe ajër, e përshkroi revolucionin bolshevik si 'një Rusi të helmuar, një Rusi të infektuar, një Rusi që mban plagë, një Rusi e një luzmë të armatosur që fshinin jo vetëm me bajonetë dhe me top, por të shoqëruar dhe paraprirë nga dallëndyshet e tifozëve që sjellin burra tymi që shkatërrojnë trupat e njerëzve dhe doktrinat politike që shkatërrojnë shëndetin dhe madje edhe shpirtin e kombeve.

Ndërkohë, Hitleri dhe nazistët e panë Judaizmin si një virus vdekjeprurës dhe hebrenjtë si bartës të tij, dhe kështu zgjidhja e vetme ishte zhdukja e tyre. Teoria e kontrollit të pasluftës që synon të ndalojë përhapjen e komunizmit, ose në rastin e Kinës komuniste, Per rreziku i verdhë ’është një version më modern i të njëjtit ndjenjë. McCarthyism në SHBA ishte një përpjekje për të ndaluar komunizmin përhapjen si një bakter në shtëpi.

Kjo lloj gjuhe nuk është duke u përdorur gjerësisht në panikun e sotëm rreth koronavirusit, natyrisht. (Megjithëse ka pasur disa referenca për një 'rrezik të verdhë' të ri.) Ende, ndjenja themelore është padyshim e pranishme: pavarësisht nëse është njerëz që bojkotojnë Chinatowns në qendrat e qytetit, apo politikanë populistë si Matteo Salvini ose Marine Le Pen duke fajësuar të huajt për përhapjen të sëmundjes.

Njerëzit paraqiten si rrezik - bartësit e paditur por vdekjeprurës të një kërcënimi të padukshëm. Kjo i luan një narrativë para-ekzistuese, misanthropic që vetëm mund të ndajë më tej shoqërinë, të rrisë një ndjenjë të cenueshmërisë së atomizuar dhe t'i lejojë elitat e panikuara globale të panjohura të dalin jashtë në proces.

Është tragjike. Vdekjet nga Covid-19, për të përdorur emrin e tij zyrtar, janë thellësisht për të ardhur keq. Por ne kemi nevojë për një sens proporcioni. Shkalla e vdekshmërisë së virusit besohet të jetë rreth një përqind. Kjo është rreth shtatë herë më e lartë se shkalla e vdekshmërisë së gripit standard, por një pjesë e normës për sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes në 2003 (9.6 përqind) dhe sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme të vitit 2012 (34.4 përqind).

Coronavirus është shumë më infektiv sesa SARS dhe MERS. Por shkencëtarët po punojnë mirë për të gjetur trajtime dhe vaksina. Organizata Botërore e Shëndetit beson se ilaçet remdesivir, të zhvilluara nga kompania Gilead Sciences, mund të jenë një trajtim efektiv, dhe aktualisht është në prova klinike.

Krijimtaria njerëzore dhe aftësia jonë për të zgjidhur problemet mund dhe do të përmbajnë koronavirus. Njerëzit nuk janë problemi. Por elitat globale sigurisht që janë. Sjellja e tyre po ushqen më shumë panik dhe tani kërcënon miliarda me recesion ekonomik. Duhet të përqafojmë qetësinë dhe mençurinë e masave, dhe jo çmendurinë e elitave.


Norman Lewis punon në rrjetet e inovacionit dhe është një bashkautor i "Big Potatos: Manifesti i Londrës për Inovacion."

Fotografia nga: Getty.

Përgatiti: Prof Dr Fatmir Terziu

72 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page