top of page

Konsensus, dhe vetëm konsensus


Konsensus, dhe vetëm konsensus


Ideja e demokracisë e merr forcën e saj morale - dhe tërheqjen popullore - nga dy parime themelore:

1. Autonomia individuale: Ideja se askush nuk duhet t'u nënshtrohet rregullave të vendosura nga të tjerët. Njerëzit duhet të jenë në gjendje të kontrollojnë jetën e tyre (brenda arsyes)

2. Barazia: Ideja që të gjithë duhet të kenë mundësi të barabarta për të ndikuar në vendimet që prekin njerëzit në shoqëri.

Këto parime pëlqehen në mënyrë intuitive nga të gjithë dhe ndihmojnë për të shpjeguar pse demokracia është kaq popullore. Sigurisht, ne besojmë se do të ishte e drejtë të kishim një shans për të vendosur rregulla të përbashkëta, siç kanë të gjithë të tjerët!

„Askush nuk lind qytetar i mirë dhe asnjë komb nuk lind demokrat. Përkundrazi, të dyja janë procese që vazhdojnë të evoluojnë me kalimin e kohës. Të rinjtë duhet të përfshihen që nga lindja“, thoshte ish-Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Kofi Anan. Ndërsa më herët në lidhje me demokracinë ish Presidenti i SHBA-së, Abraham Lincoln kishte thënë se demokracia duhej kuptuar pak a shumë kështu "Me popullin, nga populli, për popullin". Ndaj dhe thelbi i saj, pra fjala demokraci vjen nga fjalët greke "demos", që do të thotë popull dhe "kratos", që do të thotë pushtet; dhe kështu demokracia mund të përkufizohet si "fuqia e popullit": një mënyrë qeverisjeje që varet nga vullneti i popullit. Ka kaq shumë modele të ndryshme të qeverisjes demokratike në mbarë botën, saqë ndonjëherë është më e lehtë të kuptosh idenë e demokracisë në kuptimin e asaj që definitivisht nuk është. Prandaj, demokracia nuk është një autokraci, apo diktaturë e drejtuar nga vetëm një person; nuk është një oligarki në të cilën sundon një segment i vogël i shoqërisë. Për t'u kuptuar siç duhet, demokracia nuk duhet të jetë as "sundim i shumicës" nëse do të thotë se interesat e pakicave shpërfillen plotësisht. Së paku teorikisht, demokraci do të thotë të qeverisësh në emër të të gjithë njerëzve, sipas "vullnetit" të tyre.

Problemet lindin kur vendosim t'i zbatojmë të dyja parimet e lartcituara në praktikë, sepse na duhet një mekanizëm për të vendosur se si të kapërcejmë pikëpamjet kontradiktore. Duke propozuar një mekanizëm të thjeshtë, demokracia tenton të jetë "dominim i shumicës"; por dominimi i shumicës mund të nënkuptojë se interesat e disa njerëzve nuk përfaqësohen kurrë. Një mënyrë më origjinale për të përfaqësuar interesat e secilit është përdorimi i një procedure vendimmarrjeje të bazuar në konsensus, ku synohet gjetja e pikave të përbashkëta të interesit.


12 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page