top of page

KALI, I BËMAVE TË MËDHA


Vullnet Mato Madhështori vraparak, i nisur, me revan në krye të krushqve, rend në shekuj, shpinëstolisur, të sjellë ngazëllimin e nuseve... Kalin zgjodhi për aleat njeriu, mes gjithë qenieve të gjalla, ndihmës me katër këmbë veriu, për të bërë mrekulli të rralla. Kali ishte shoku, ishte miku,. më i binduri, në frerin e dorës, më punëtori e më besniku, lëvizi peshat, i parapriu kohës. Kali, me njeriun mbi shpinë, afroi malet, shkurtoi rrugët, ngriti gjithë peshat e shtëpisë, shiu në lëmë, grurin e bukës.

Me kuaj, kavaleri tundi dheun,

Kutuzovi, kundër Bonapartit, me kalë tundi malet Skënderbeu,

kundra turqve të sulltan Muratit.

Në vrullin vigan të njerëzimit, Kali vërtiti i pari diskun e rrotës, shpejtoi vrullimin e rrotullimit, çoi përpara vrapimin e botës. Koha e re, krijoi kalin e hekurt, katërkëmbëshin qindra kuajfuqi, motorin me katër kohë, djegur, të kalërojë brenda barkut të tij. Por ky rendës, me patkonj gome, kalit i njeh natyrshëm, disa epërsi: si mjet pa defekte, i çdo epoke, me bindje absolute dhe besnikëri. Pa karburant, me mjaft leverdi, pa pyetur për kriza ekonomike, pak bar, ose trastën me tagji, pa tymosur ndotje ekologjike. Malit përpjetë, e lumit përmes, pa asfalt e policë trafiku të rreptë, pa fjalë e zhurma motori në vesh, kali të çon e të sjell kaluar si mbret.

Në ditët e sotme, kali monumental,

zbukuron qytetet kryesore të botës,

me krenarinë, ngritur në piedestal,

për heronjtë më të mëdhenj të kohës.

14 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page