top of page

Këngë e folur


Këngë e folur

Nga Liz Lochhead


Këto janë ditët e shkurtuara

dhe netët e pafundme“.

(Carol Ann Duffy, nga Mean Time (1993)


Dhjetor i zymtë.

Ditët e zymta të të vdekurve të dimrit.

Këto janë ditët më të shkurtra

dhe netët e pafundme.

Kështu që uroj për hënën

dhe mall për dritën.


Erërat e ftohta. Shi i pamëshirshëm.

Errësirë për të shkuar në punë, errësirë përsëri në shtëpi.

Por, duke pasur parasysh vetëm një ditë të bukur dielli dhe acar të mprehtë e të pastër,

e humbura jonë, ndoshta e humbur prej kohësh

Besimi - nëse për asgjë më shumë se kthimi i vitit -

kthehet si drita kthehet.

Një premtim në dëshirën tonë të zymtë të mesdimrit

një herë në një mesditë blu të rrallë dhe të qartë

nëse dëshirojmë hënën.


Deri atëherë, shpirti dhe shpirti i dritës

është i mbyllur në mungesë të tij

dhe malli ynë për të.


Nëse besoni, me Magi, në mrekullinë e tyre -

Tre mbretër përkulen para Fëmijës së Dritës -

ose nëse ne i mendojmë ata të mençur në një detyrë të marrë,

dhuratat e tyre të padobishme, madhështore, të çmuara,

i cili erdhi duke ndjekur një yll dhe shkëlqente lëkundja e tij

derisa erdhën në vend,

ishte një ardhje e guximshme aq edhe e ftohtë.

Po.

Dhe nëse kjo ishte një refugjat

ose Shpëtimtari që lindi,

nëse disa barinj në turnin e natës

panë engjëj, ose një stuhi meteorësh…


Besoni në shpirtin dhe shpirtin e dritës

kjo është në mungesë të saj

dhe malli ynë për të.


Sqarim: Magi: në Bibël, të tre burrat, që mendohej se ishin mbretër ose astrologë, të cilët ndoqën një yll për të vizituar Jezu Krishtin kur ai ishte foshnjë...


Përktheu Fatmir Terziu

10 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page