top of page

Jeta në poezi, kufiri dhe ikja


Nji analize letrare e shkelqyer rreth librit tim me poezi, ``LICHT MIT REGEN``, nga Poeti e shkrimtari gjerman,

Dr. Ekkehart Mittelberg

Të shkruara në vargje , poezitë e Drita Beqiri-Ademit përmbajnë këto motive: lëvdata e atdheut të dytë, lëkura e re, dimri, melankolia, shtëpia e vjetër, fëmijëria, imazhet e ëndrrave, trëndafili i fundit, kërkimi i identitetit, dashuria dhe vuajtja, dhembja dhe vdekja, jeta në poezi, kufiri dhe ikja, aktorja e Ballkanit, çuditshmëria dhe vetmia, kujtimi i nënës, ëndrrat e rënda, vjeshta e grisur, gjethet e thara, personaliteti i çarë, fluturimi, jeta mes tokës dhe qiellit, çmenduria, lufta, vargjet lotuese , një varr fluturash , lojë surreale. Mall për harresën, humbjen e atdheut, humbjen e shtëpisë dhe të së shkuarës, zinë, çlirimin e vdekjes.

Nga motivet dihet se lufta e Kosovës është sfondi i poezisë së shqiptares Drita Beqiri-Ademi. Poetja di të shkëpusë vuajtjet e pakufishme të luftës, që si kujtim në jetën e saj nuk shuhet kurrë, nga vendet dhe kohët konkrete në mënyrë të tillë që kjo poezi dhimbje-shpërthyese të simbolizojë vuajtjet e të gjitha luftërave. Por vargjet e saj prekës nuk janë kurrë keqardhje për veten, sepse vuajtja e pafund e luftës është gjithmonë në kontrast me mallin për dashurinë dhe forcën e saj. Por përvoja e dhimbjes më të madhe dhe dashurisë më të thellë nuk e bën poezinë e shkëlqyer, të cilën në kete liberth e paraqet përmes imazheve dhe metaforave të bukura, të buta dhe të fuqishme, si dhe përmes simboleve origjinale, të ngulitura në ritme udhetuese.


Drita Beqiri-Ademi

Licht mit Regen. Gedichte

Berlin: Anthea-Verlag 2022

ISBN 978-3-89998-408-8

Preis: 12.00 Euro

Die im Vers libre geschriebenen Gedichte von Drita Beqiri-Ademi enthalten diese Motive: Lob der zweiten Heimat, neue Haut, Winter, Melancholie, alte Heimat, Kindheit, Traumbilder, die letzte Rose, Identitätssuche, Liebe und Leid, Schmerz und Tod, Leben in der Poesie, Grenze und Flucht, Schauspielerin des Balkans, Fremdheit und Einsamkeit, Erinnerung an die Mutter, schwere Träume, Zerrissener Herbst, verwelkte Blätter, Persönlichkeitsspaltung, Flucht, Leben zwischen Erde und Himmel, Demenz, Krieg, tränenreiche Verse, ein Grab aus Schmetterlingen, surreales Spiel. Sehnsucht nach Vergessen, Verlust des Vaterlandes, Verlust der Heimat und Vergangenheit, Trauerarbeit, die Befreiung des Todes.

Man erkennt aus den Motiven, dass der Kosovo-Krieg der Hintergrund der Lyrik der Albanerin Drita Beqiri-Ademi ist. Die Lyrikerin versteht es, das grenzenlose Leid des Krieges, das als Erinnerung in ihrem Leben nie erlischt, so von konkreten Orten und Zeiten abzulösen, dass diese durch Schmerz erschütternde Lyrik das Leid aller Kriege versinnbildlicht. Doch ihre ergreifenden Verse sind nie wehleidig, weil dem unendlichen Leiden des Krieges immer die Sehnsucht nach Liebe und deren Stärke gegenüberstehen. Aber das Erleben größter Schmerzen und tiefster Liebe machen noch keine hervorragende Lyrik, die dieses Büchlein präsentiert durch feine, zarte und kräftige Bilder und Metaphern sowie durch originelle Symbole, eingebettet in mitreißenden Rhythmen.

Ekkehart Mittelberg

38 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page