Interesim londinez për krijuesit shqiptarë


Interesim londinez për krijuesit shqiptarë

Interesim londinez për krijuesit shqiptarë


Jo shumë larg nga stacioni i nëntokësorit “Covent Garden” në qendër të Londrës, ndodhej vendi ku do të arganizohej takimi me shkrimtarët dhe poetët nga Shqipëria, Kosova dhe Britania e Madhe. Ashtu siç ishte njoftuar nga mediat londineze që operojnë për artin, librin, kinemanë dhe kulturën, si “Southbank”, “TimesOut”, “Exiled Writters Ink” etj, takimi i moderuar nga poetja shqiptare nga Prishtina, Valbona Luta, filloi në orën e caktuar. Mbrëmje letrare në Londër me shkrimtarë nga Shqipëria, Kosova dhe Anglia. Shoqata që organizoi këtë mbrëmje është njëra nga shoqatat më të njohura të shkrimtarëve në ekzil dhe pikërisht kësaj rradhe kishin zgjedhur të festonin dhjetë vjetorin e krijimit te saj. Jennifer Langer, themeluesja e shoqatës kujtoi një prej aktiviteteve që i kishte prirë krijimit të Exiled Writes Ink!.


Dedgjonaj: Nënë e bijë; Eliza e Mirdita Dedgjonaj

Në maj të vitit 1999 gjatë luftës në Kosovë ajo bashkë me Valbona Ismaili Luten kishin organizuar në Freedom Forum në Londër tubimin me titullin “Kosova - Sharing The Pain”, diskutim me gazetarë të njohur britanike e shqiptare si Jonathan Steele, Melanie McDonagh e Daut Dauti, të shoqëruar me sllajde (pamje të luftës në Kosovë) të AFP-se. Zonja Langer tha se me atë aktivitet kishin bërë përpjekje të informonin sa më shumë opinionin e gjerë për atë që po ndodhte në Kosovë. Exiled Writers Ink ofron platformë për punën e artistëve që jetojnë në ekzil në Britani dhe në Evropë përmes shfaqjeve, botimeve dhe trajnimeve e aktiviteteve të ndryshme. Shoqata beson se letërsia, arti dhe kultura e ekzilit mund të ofrojnë një focus për komunikim dhe integrim në gjithë shoqërinë, dhe të veprojnë si forcë për ndryshime positive. Organizatorja e mbrëmjes Valbona Ismaili Luta dhe një prej anëtarëve të këshillit drejtues Mir Mahfouz Ali, shkrimtar nga Bangladeshi, i shprehen mirënjohje të posacme zonjës Langer e cila gjatë gjithë këtyre viteve me punën e saj të zellshme kishte bërë që shkrimtarë e artistë të ndryshëm nga mbarë bota të kenë zërin e tyre në ekzil.