top of page

Gurët - Stones


SHQIP - ALBANIAN


Gurët

(motive petromarkiane)

Nga Vaso Papaj


Ikën djem, u kthyen pleq,

I kish lodhur udhë e gjatë

Sapo mbërritën te përroi,

U bën gurë e mbenë në paqë.


Vite shkuan, atje mbenë

Udhëtarë, a i shikoni?

Tok me ta pini kafenë

E me lule i mbuloni.


Duan fikun dhe ullinë,

Të mos mbeten në vetmi.

Dhe dikë t’u ndez qirinë,

Të dëgjojnë një potpuri.


Papo ujë që zbret nga përroi,

I përkëdhel, i mban të bardhë.

Sa herë urën e kaloj,

Them me vete: Ja, kanë ardhë.


ANGLISHT-ENGLISH


Stones

(petromarkian motifs)

By Vaso Papaj


The boys fled, the old men returned,

They were tired from the long way

As soon as they reached the stream,

Makes them stones and stays in peace.


Years went by, they stayed there

Travelers, do you see them?

Drink coffee with them

And cover them with flowers.


They love figs and olives,

Do not be left alone.

And someone to light the candle,

Listen to a potpourri.


Papo water coming down from the stream,

Pamper them, keep them white.

Every time I cross the bridge,

I say to myself: Behold, they have come.


Translated by: Fatmir Terziu

15 views0 comments

Commentaires


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page