top of page

Gjithmonë përballë Gjeniut...


DY FJALE PER KRITIKEN DHE VLERAT E KRIJUESIT

VEPRA me VLERE ka qenë gjithmone telash i madh për Kritikën.Shqiptare . ( Tani kritika letrare mungon fare) Gjithmonë përballë Gjeniut, të Vërtetëtalentuarit, mediokrët kritike për ta kaluar lehtë e pa probleme, bëjnë kompromis mes tyre, dhe kompromisi më i suksesshëm është heshtja rreth tij, Krijuesit dhe Vleres se Vepres . Harrojne, se Vlera mbetet po ajo, nuk paksohet as me kalimin e kohes dhe as me indiferencen e kritikes. Pema e Artit ka rrenje, qe forcohen cdo dite me prurjen e nje limfe me te perfeksionuar, nga kjo peme duhet te mesojne filizat e rinj, si te celin gjethe e lule , te mesojne se fruti eshte akoma me i veshtire , cdo gje ne kete bote ka shkalle , ka ierarki . Ama ka dhe vazhdimesi ! Vetem ne Shqiperi lakohen e lakohen emrat e dy tre krijuesve te kohes se diktatures e kjo vazhdon per jete te jeteve , thua se Shqiperise i ka munguar fryma te linde Pena e Mendje edhe me te shkelqyera . Por per to fatkeqesisht nuk flitet . Anashkalohen . Dhimbja njerëzore, është shkaku madhor i nje KRIJUESI që e detyron të shkruajë , e kritiku kete ben sikur se kupton . Kemi pena shume te respektuara te Diaspores qe shkelqejne me talentin , urtesine , dhe imazhin qe percojne nepermjet Fjales , te cilet jo vetem vleresohen por behen shembull e duartrokiten nga autoritete vendesh me te zhvilluara se Shqiperia , aty ku kaq vjet kane emigruar , e nga atdheu I tyre asnje qasje . Me kujtohen fjalet e Franc Kafkes : Njeriu në fakt është shumë larg asaj që kujton se është.( Ka edhe te tjere pervec zgjedhjes ... )

39 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page