GJIROKASTËR, PRILL, 2003


Ahmet PrençiJa, në majë del hëna

Si një klloçkë me yje,

Po zbret Argjiroja

Gjithë nur, gjithë hije.


Me shaminë lidhur

Si bora mbi ballë,

Nëpër shpate derdhur

Fustanellë e bardhë.


Poshtë nga Ur’e Lumit

I shkëlqen fitira

Krihet në Këcull

Në dhjetëra pasqira.


Xhevahir nga brenda

Në rrugë e sokaqe,

Në shtëpitë e gurit

Si me feste rrase.


Palorto, Varosh

Ngjitet gjithandej,

Sa në Manalat

Në Kala, përtej.


E krejt e mahnitur

Me hijeshinë brenda,

Humbur kuturu

Me mendje, pa mendje!


Frihet në damarë

Drino - Virua,

N’Zagori, Çajupi

Po harbon ndër gra!


Ziejnë brenda teje

Fjalët, thashethemet

Dalin nga ballkonet,

Ngjiten nga bedenat.


Për një vajzë “përdalë”

Për një plak të pirë,

Rrush janë thashethemet

Me ngjirë e pa ngjirë.


Në tigan një vé

Për një a di vetë,

Por këpucët hahen

Në kalldrëm, medet!


Hahet, mpihet era

Dhe shiu ndër strehë,

Tinëz Kadareja

Argjironë e sheh.


I ka rënë në krye

Argjironë për grua,

Varg janë thashethemet

Nga pragu në krua!


* * *

Sa paqësorë, të dashur

Janë gjirokastritët

Si me jabanxhiun,

Ashtu me të tijët.


Eh, moj Gjirokastër,

Ç’më bëre, medet!

Krejt i dashuruar,

Krejt, me ti, jam mbret.

95 views0 comments

Shkrimet e fundit