top of page

Gjakmarrja në Irlandë


Gjakmarrja në Irlandë

NGA NDREK GJINI

Në Irlandë, gjakmarrja ka një histori të gjatë dhe të përgjakshme, që daton që nga epoka parakristiane.

Ka shumë arsye pse gjakmarrja u zhvillua si fenomen në Irlandë. Një arsye është historia e luftës mes fiseve dhe klaneve të vendit. Për shekuj me radhë, klanet dhe fiset irlandeze luftuan me njëri-tjetrin për kontrollin e territorit dhe burimeve natyrore. Kjo çoi në një kulturë dhune dhe gjakmarrje, ku një klan ose fis do të sulmonte një tjetër si hakmarrje për ndonjë gabim apo padrejtësi të kryer.

Ndjenja e fortë e nderit

Një arsye tjetër për gjakmarrjen në Irlandë është ndjenja e fortë e nderit. Në kulturën irlandeze, është e rëndësishme të mbrosh nderin e familjes, fisit apo mikut, edhe nëse kjo nënkupton përdorimin e dhunës apo vrasjes. Ky kod nderi e bënte të vështirë zgjidhjen e mosmarrëveshjeve në mënyrë paqësore dhe shpesh çonte në gjakmarrje.

Historitë e gjakmarrjeve ishin shpesh të gjata dhe të përgjakshme, ku secila palë kërkonte hakmarrje për vdekjen e të dashurve të tyre. Ato mund të zgjasnin me breza dhe merrnin jetën e shumë njerëzve të pafajshëm.

Gjakmarrjet më të famshme

Një nga gjakmarrjet më të famshme në historinë irlandeze është grindja dhe vrasjet midis familjeve MacDonnell dhe Murray. Kjo grindje filloi në shekullin e 16-të, kur MacDonnells e Antrim vranë një person të Murrays në Glengarry. Grindja zgjati për më shumë se 200 vjet dhe mori jetën e mijëra njerëzve.

Një tjetër gjakmarrje e famshme është gjakmarrja mes fiseve O'Neill me ato Cunningham. Kjo grindje filloi në shekullin e 17-të, kur O'Neills e Tyrone vranë një përson të Cunninghamëve në Clanabogan. Grindja zgjati për më shumë se 100 vjet dhe mori jetën e shumë njerëzve.

Gjakmarrja më në fund u shpall e jashtëligjshme në Irlandë në shekullin e 19-të. Megjithatë, dhuna dhe urrejtja që gjakmarrjet shkaktuan vazhduan dhe shumë vite më pas. Trashëgimia zakonore e gjakmarrjes mund të gjendet ende sot në Irlandë, në formën e një frike të rrënjosur thellë nga dhuna dhe një ndjenjë të fortë nderi.

Periudha mesjetare

Gjatë periudhës mesjetare gjakmarrja u organizua dhe u institucionalizua në Irlandë. Ligjet Brehon, që ishin sistemi ligjor i Irlandës në atë kohë, njihnin të drejtën e familjeve për të marrë gjak për gabimet e bëra ndaj njëra-tjetres. Kjo çoi në një cikël dhune dhe hakmarrjeje që mund të zgjaste me breza.

Shekulli 19-të dhe 20-të

Gjakmarrja vazhdoi të ishte pjesë e shoqërisë irlandeze edhe në shekujt 19-të dhe 20-të. Gjatë kësaj kohe, ata shpesh shoqëroheshin me luftën për pavarësinë irlandeze. Shumë familje irlandeze u ndanë për çështjen e pavarësisë dhe kjo çoi në konflikte të ashpra që ndonjëherë shndërroheshin në gjakmarrje të dhunshme.

Kohët moderne

Sot, gjakmarrja është ende pjesë e shoqërisë irlandeze, megjithëse gjakmarrjet janë shumë më të pakta se shekuj më parë. Qeveria irlandeze ka ndërmarrë hapa për të adresuar këtë çështje, duke përfshirë miratimin e ligjeve që e bëjnë të paligjshme kryerjen e një gjakmarrje. Megjithatë, problemi vazhdon në disa pjesë të vendit, veçanërisht në zonat rurale.

Ka një sërë arsyesh pse gjakmarrja ishte kaq e përhapur në Irlandë. Një arsye është historia e dhunës në vend. Irlanda është pushtuar shumë herë gjatë shekujve, dhe kjo ka çuar në një kulturë dhune që është e vështirë të largohet.

Sistemi i fortë klanor

Një arsye tjetër për përhapjen e gjakmarrjes është sistemi i fortë klanor i vendit. Në Irlandën Keltike, njerëzit jetonin në fise dhe klane dhe këto klane ishin përgjegjëse për mbrojtjen e anëtarëve të tyre. Nëse një anëtar i një klani vritej, ishte përgjegjësi e klanit të hakmerrej për vdekjen. Kjo shpesh çonte në cikle dhune që mund të zgjasinin me vite apo edhe dekada.

Gjakmarrja u nxit gjithashtu nga varfëria dhe pabarazia sociale. Në Irlandën e shekullit të 19-të, shumë njerëz ishin të varfër dhe të paarsimuar. Kjo i bëri ata më shumë gjasa të përdorin dhunën për të zgjidhur mosmarrëveshjet e tyre.

Lajmi i mirë – Tani gjakmarrjet ndodhin shumë rrallë

Lajmi i mirë është se sot gjakmarrjet ndodhin shumë rrallë në Irlandë. Qeveria irlandeze ka bërë përpjekje të mëdha për të shuar gjakmarrjet dhe dhunën. Kultura e jetesës është bërë më paqësore. Megjithatë, plagët e së kaluarës mbeten ende, dhe kujtimi i gjakmarrjes mbetet një pjesë e historisë irlandeze.

18 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page