top of page

GËZUAR: Dita Botërore e Librit 2022!


GËZUAR: Dita Botërore e Librit 2022!

Çdo vit, 23 Prilli festohet si Dita Botërore e Librit dhe e të Drejtave të Autorit, e njohur edhe si Dita Botërore e Librit, për të nderuar veprat e mëdha të autorëve në mbarë botën. Dita e veçantë është shënuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) si një përpjekje për të promovuar dashurinë për leximin, shkrimin e librave, përkthimet, botimin dhe të drejtën e autorit.

Dita Botërore e Librit festohet në mbi 100 vende të botës.

  • Historia dhe Rëndësia

Shpesh thuhet se “librat janë shoqëruesit më të mirë të një personi”. Dita Botërore e Librit u shënua për herë të parë nga UNESCO më 23 prill 1995, si një festë mbarëbotërore e librit dhe leximit dhe për të inkurajuar të rinjtë të zbulojnë kënaqësinë e leximit.

Data ka një rëndësi të veçantë pasi shënon përvjetorët e vdekjes së dy prej shkrimtarëve më të mëdhenj në botë – Uilliam Shekspirit dhe kronistit të shquar spanjoll Inca Garcilaso de la Vega.

Përveç kësaj, feston gjithashtu lindjen e autorëve si Maurice Druon, Halldor K. Laxness, Vladimir Nabokov dhe Manuel Mejía Vallejo dhe vdekjen e Josep Pla.

UNESCO synon ta festojë këtë rast si një qëllim bamirësie për më shumë fëmijë, nga të gjitha prejardhjet, duke zhvilluar një zakon të përjetshëm për të lexuar për kënaqësi, duke përfituar nga shanset e përmirësuara të jetës që u sjell ngjarja.

  • Tema për vitin 2022

Tema e Ditës Botërore të Librit 2022 është "Lexo...Kështu që të mos ndihesh kurrë vetëm".

  • Citate të famshme

Këtu janë disa nga thëniet më të famshme rreth librave që do t'ju bëjnë të lexoni:


"E vetmja gjë që duhet të dini është vendndodhja e bibliotekës." - Albert Einstein "Nuk ka asnjë mik më besnik sa një libër." - Ernest Hemingway "Miq të mirë, libra të mirë dhe një ndërgjegje e përgjumur: kjo është jeta ideale." - Mark Twain “Kjo është çështja e librave. Ata të lënë të udhëtosh pa lëvizur këmbët." ― Xhumpa Lahiri. “Librat që bota i quan të pamoralshëm janë libra që i tregojnë botës turpin e vet.” - Oscar Wilde, Fotografia e Dorian Grey "Nëse ka një libër që dëshironi të lexoni, por nuk është shkruar ende, atëherë duhet ta shkruani." - Toni Morrison "Do të jem i mjerë nëse nuk kam një bibliotekë të shkëlqyer." ― Jane Austen, Krenaria dhe paragjykimi...

32 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page