top of page

Gëzuar Brexmas, të gjithë.
Përkundër të gjitha mosmarrëveshjeve, populli britanik i dha një force të jashtëzakonshme demokracisë dhe lirisë.


Ata me të vërtetë menduan se mund të ndalonin Brexit. Ata me të vërtetë besuan se kishin të drejtë - dhënë atyre nga stacioni dhe arsimi i tyre superior - të përmbysnin 17.4 milion votat për t'u larguar nga Bashkimi Evropian. Ky është mesazhi i zhurmshëm, i qartë dhe tronditës i përshtatjes së tij të 'Remoaner' që ka përshëndetur njoftimin e sotëm për një marrëveshje tregtare që do të lidhet midis Brexit Britanisë dhe Bashkimit Evropian - që edhe tani, katër vjet e gjysmë pasi njerëzit shprehën Vullneti euroskeptik, krahu i mbetur i elitave politike dhe mediatike mendoi se asgjë nga këto nuk do të ndodhte në të vërtetë; se do të qëndronim të lidhur përgjithmonë me BE-në; që dëshirat e plebëve bezdisës nuk do të veproheshin kurrë. Prisni mendimin.

Kjo është arsyeja pse shumë i janë përgjigjur lajmeve për një marrëveshje tregtare pas Brexit jo thjesht duke e vendosur marrëveshjen dhe duke parë nëse është një marrëveshje e mirë - gjë që duhet ta bëjmë të gjithë - por duke riformuar melodinë apokaliptike për të cilën kanë luajtur katër vjet plus. Kjo është një katastrofë. Cfare kemi bere Britania ka mbaruar. Etj etj. Etj. Ne i kemi dëgjuar të gjitha më parë, natyrisht, por duke i dëgjuar përsëri, tani, në ditën kur marrëveshja tregtare që ata thanë se nuk do të ndodhte kurrë që më në fund të ishte konfirmuar, është tepër zbuluese. Kjo tregon se për të gjitha pretendimet e tyre se aktivizmi i tyre kishte të bënte thjesht me sigurimin që Britania pas Brexit nuk do të bëhej më e varfër ose më e izoluar ose më e përçarë, në të vërtetë ata menduan se mund ta ndalnin këtë; ndal demokracinë. Ata menduan se mund të na mbanin brenda, të lidhur apo të udhëhequr nga Bashkimi Evropian. Ata besuan se mund të hiqnin vullnetin e njerëzve.

Vlen të merret një vlerësim i kësaj. Sidomos sot - dita e marrëveshjes tregtare. Për shkak se votuesit e Brexit tani janë mësuar të shiten - në pjesën më të madhe të periudhës pas referendumit ne ishim të qeverisur nga të turpshmet Remainer Commons dhe Lordët anti-demokratikë që iu përkushtuan vetes në përpjekjen për të ulur atë që votuam - ne kemi një tendencë e kuptueshme për të qenë të kujdesshëm ndaj gjithçkaje që quhet 'Brexit'. A është gjëja e vërtetë? Çfarë kemi kompromisuar? Dhe pyetja që unë, personalisht, ia kam bërë vetes gjithë ditën: pse diçka aq e thjeshtë si Brexit, pasi Britania po rikthen fuqinë e saj sovrane, demokratike mbi tregtinë, kufijtë dhe ligjin e saj, kërkon 2000 faqe me tekst, e cila është sa zgjat tregtia marrëveshje është? E megjithatë ndonjëherë, si sot, ne duhet të heqim dorë nga kjo tendencë dhe të njohim diçka tepër të rëndësishme - ne e bëmë atë; kemi bërë Brexit të ndodhë, përkundër të gjitha shanseve.

Kjo nuk është një kërkesë që ne të nxjerrim jashtë funksionit fakultetet tona kritike. As nuk është për të sugjeruar që ne duhet ta duartrokasim marrëveshjen tregtare përpara se ta marrim në pyetje dhe debatuar atë. Por në të njëjtën kohë, tani është një kohë shumë e mirë për të shqyrtuar atë që ne, si popull, kemi arritur. Ne kemi arritur diçka që asnjë shtet tjetër anëtar i Bashkimit Evropian nuk ka arritur ta bëjë kurrë: domethënë, ne nuk shprehëm vetëm kundërshtimin tonë demokratik ndaj oligarkisë së BE - shumë shtete anëtare e kanë bërë atë - por ne gjithashtu arritëm ta mbrojmë atë kundërshtimi demokratik nga sulmi i pashmangshëm elitist kundër tij. Të gjithë popujt e tjerë evropianë që kanë votuar kundër kushtetutave të BE-së ose traktateve ose paketave të kursimit - francezët, hollandezët, irlandezët, grekët - janë mundur përfundimisht. Ata ose thjesht u injoruan ose u detyruan të votojnë përsëri derisa të dhanë përgjigjen 'e duhur'. Britania është kombi i parë në historinë e kësaj oligarkie anti-demokratike, anti-punëtore, neoliberale që me vendosmëri i sheh dëshirat e saj demokratike deri në fund.

Analizimi i marrëveshjes është thelbësor. Pyetjet në lidhje me kontrollin mbi ujërat britanike, ndarjen e Irlandës së Veriut nga pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar dhe si zgjidhen konfliktet e interesit midis MB dhe BE në të ardhmen, mbeten të rëndësishme dhe të rëndësishme. Por tani për tani, veçanërisht në fund të këtyre viteve më të trazuara, le të heqim një moment për të festuar atë që kemi arritur. Ne i detyruam të dy BE dhe elitat tona të prirura për të marrë seriozisht aspiratën tonë demokratike për t'u larguar nga BE. Ne përdorëm kutinë e votimit përsëri dhe përsëri - në referendumin 2016, Zgjedhjet e Përgjithshme 2017, Zgjedhjet Evropiane 2019 dhe Zgjedhjet e Përgjithshme 2019 - për të bërë të qartë vendosmërinë tonë për të bërë presion të jashtëzakonshëm në klasën politike për të realizuar Brexit. Ne mundëm Parlamentin e Mbeturinave. Ne përdorëm idealin modern, progresiv të votave për të gjithë për t'u kthyer kundër makinacioneve anti-demokratike të Dhomës së Lordëve para-modernë. Dhe ne vërtetuam se dobësitë e dobëta histerike të klasave të bisedave ishin të gabuara. Brexit nuk do të funksionojë, është e çmendur, të gjithë do të vdesim nga uria dhe do të vdesim nga sëmundjet e shërueshme, ata bërtitën, vazhdimisht, për katër vjet. ‘Do të funksionojë’, thamë dhe kishim të drejtë.

Vetë fakti i marrëveshjes tregtare - fakti i institucioneve të ndryshme që duhet të përgatiten për një realitet të ri të kërkuar nga ne - është dëshmi e këmbënguljes demokratike të popullit britanik. Në thelb, ne kemi demonstruar, jo vetëm për sundimtarët tanë por për botën në përgjithësi, se njerëzit me të vërtetë mund t'i ndryshojnë gjërat kur vendosin mendjen e tyre për të. Që edhe përballë tërbimit elitist të elitave politike, biznesore dhe ligjore, njerëzit e thjeshtë mund të ngulitin veten në politikë dhe në histori. ‘A është kjo marrëveshje me të vërtetë Brexit?’, Po pyesin Leavers dhe unë e kuptoj atë. pikëpamja e vetë spiked është që Brexit, Brexit i vërtetë, ajo frymë populiste që u lëshua në qershor 2016, nuk do të jetë i plotë derisa të sigurojmë gjithashtu referendume për heqjen e Dhomës së Lordëve dhe për demokratizimin e sistemit tonë zgjedhor dhe deri tek kushërinjtë tanë në Evropë bashkohuni me ne në revoltën kundër BE-së. Por atëherë, ne gjithmonë kemi pasur qëllime të mëdha. Tani për tani, le të mrekullohemi me atë që kemi arritur. Minutat mund të presin. Gëzuar Brexmas, të gjithë.

21 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page