top of page

Fjala e Lirë ... Liria e fjalës


Toby Young

“Liria është e pakuptimtë ku e drejta për të shprehur mendimet dhe mendimet e dikujt ka pushuar së ekzistuari”

Këtë javë, Toby Young filloi Unionin e tij të Fjalës së Lirë. Toby Daniel Moorsom Young është një gazetar britanik që ka qenë më parë Drejtor i Rrjetit të Shkollave të Reja, një bamirësi shkollash falas. Ai aktualisht është redaktori i asociuar në Londër në Quillette dhe ka shkruar për ta që nga viti 2017.

Dhe pos fillimit të tij, për Fjalën e Lirë, reagimi i çmendur ndaj saj ka konfirmuar se sa armiqësore është e majta e sotme ndaj lirisë së fjalës. Argumenti i tyre është gjithmonë i njëjtë: prej fjalës së lirë përfitojnë vetëm meshkujt, të zbehtë dhe të ndenjur. Është një mbulesë e përdorur nga goditjet e fuqishme për të tallur pakicat. Kjo është marrëzi e rrezikshme. Demonizon lirinë dhe infantilizon grupet minoritare. E vërteta është se liria e fjalës është shoku më i mirë, që çdo grup i shtypur mund të kërkojë. Fjala e lirë i aftëson ata të flasin dhe të qëndrojnë në këmbë për veten e tyre. Sipas fjalëve të personit që ;uftoi për lirimin e skllevërve, Frederick Douglass: “Liria është e pakuptimtë ku e drejta për të shprehur mendimet dhe mendimet e dikujt ka pushuar së ekzistuari. Kjo, për të gjitha të drejtat, është tmerri i tiranëve. Ata e dinë fuqinë e saj.”

13 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page