top of page

Filozofë e fizikanëNjë fizikan bëri diçka që shumë filozofë ende nuk e bëjnë, dhe ky ishte Niels Bohr, kur tha:

Nuk ka botë kuantike. Ekziston vetëm përshkrim fizik kuantik abstrakt.

Të kuptosh fizikën do të thotë të kuptosh kufijtë e gjuhës Kjo temë shqetësonte filozofin Ludwig Wittgenstein, i cili kishte studiuar edhe fizikë bërthamore:

Për çfarë nuk mund të flasim, duhet të rrimë në heshtje.

Bohr shkonte më tej:

Kur bëhet fjalë për atomet, gjuha mund të përdoret si në poezi. Poeti nuk është i shqetësuar me përshkrimin e fakteve sesa me krijimin e imazheve dhe vendosjen e lidhjeve mendore.

Filozofi dhe "shkencëtari shpirtëror" Rudolf Steiner thoshte se gjuha është e përshtatshme vetëm për botën materiale:

Mund të thuash - ‘Këtu është vendosur një gur mbi një tjetër’. Por të thuash se çfarë ndodhte në mendjet e njerëzve që vendosën ata gurë, kjo kurrë nuk mund të artikulohet plotësisht.

Steiner gjithashtu jep të vetmen pamje të evolucionit të gjuhës. Sipas tij, gjuha ndahet në tri faza:

Epoka kineze, kur gjuha duhej të ishte e bukur; epoka romake, kur ajo duhej të ishte e saktë; dhe epoka moderne, kur njerëzit duan të shohin se fjalët janë pozitive dhe kanë një efekt të dobishëm.

7 views0 comments

Комментарии


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page