Fenomeni letrar - E. HemingueyErrnest Heminguey , shkrimtar amerikan , jetoi nga viti 1899 deri ne 1961 . Nderroi shume venbanime , ne Europe , Cube dheAfrike . Ne Europe jetoi shume kohe , ne France , Zvicer dhe Spanje . Punoi si gazetar , brenda dhe jasht Amerikes . Shkroi tema konkrete , nga fronti dhe jeta reale .

Ne te gjitha shkrimet , merr pjese drejt perdrejt si personazh , qe e shef jeten drejt ne sy . Kritikon pa dorashka , prapesite e jetes , qe u imponohen popujve . Midis shkrimtarit dhe gazetarit , ka zgjedhur profesionin e ndermjetshem dhe plaget e popullit i provon ne trupin e tij . Ai nuk i pyet viktimat , si ndihen , por plagoset vete. Nuk pyet te uriturit dhe shtegetaret , por shtegeton , si askush tjeter . Shkruan tregime , novela dhe romane , duke qene personazhi kryesor I ngjarjeve .

Edhe kryevepra e tij “ Plaku dhe Deti “ , kritiket kane thene se eshte metaforike . Brenda atij romani te famshem , rreh zemra e autorit, ketij shkrimtari , qe eshte ne te njejten kohe , peshkatar dhe gjahtar i afirmuar. Fakti , qe kete veper e ka shqiperuar Ismail Kadare , merr nje kuptim te vecante , ne sferen e maturimit profesional te shkrimtarve shqipetare. Gazetaria dhe letersia , lipset te zene vendin , qe meritojne ne edukimin e popullit , si nje autoritet pushteti , qe e meritojne masat e gjera .

Shumica e deduksioneve te tij , per jeten , jane bere popullore dhe perdoren ne vend te proverbave dhe fjaleve te urta . Ne vitin 1954 meritoi cmimin “Nobel , per paqen “ .