top of page

Ezopi


Ezopi Astrit Lulushi Ezopi ishte një fabulist dhe tregimtar, megjithëse ekzistenca e tij nuk është vërtetuar dhe asnjë shkrim i tij nuk ka mbijetuar. Shumë nga përrallat që lidhen me të karakterizohen nga personazhe kafshësh antropomorfe. Një statujë, që mendohet se paraqet Ezopin, ndodhet në Koleksionin e Arteve të Villa Albani, Romë. Detaje të shpërndara të jetës së Ezopit mund të gjenden në burimet e lashta, duke përfshirë Aristotelin, Herodotin dhe Plutarkun. Një vepër e lashtë letrare e quajtur Romanca e Ezopit tregon një version imagjinar të jetës së tij, duke përfshirë përshkrimin tradicional si një skllav jashtëzakonisht i shëmtuar, i cili me zgjuarsinë e tij fitoi lirinë dhe u bë këshilltar i mbretërve dhe qytet-shteteve. Drejtshkrimet më të vjetra e quajnë atë Esop dhe Isope. Shqipja përmban edhe mbiemrin ‘i zoti’. Emri i Ezopit është i njohur gjerësisht sa çdo tjetër që ka ardhur nga lashtësia greko-romake. Shumë studiues nuk janë të sigurt nëse një Ezop historik ka ekzistuar ndonjëherë. Në pjesën e fundit të shekullit të pestë një legjendë e Ezopit shfaqet, ku thuhet se ai lindi në ishullin Samos të detit Egje.

Një punim druri që paraqet Ezopin ndodhet në Spanjë që prej vitit 1489. Burimet më të hershme, duke përfshirë Aristotelin, tregojnë se Ezopi lindi në Mesembria të Trakisës së lashtë (Bullgari). Një numër i shkrimtarëve të mëvonshëm nga periudha perandorake romake (përfshirë Feedrin, i cili i përshtati fabulat në latinisht) thonë se ai ka lindur në Frigji. Poeti i shekullit të 3-të, Callimachus, e quante atë "Ezopi i Sardës" dhe shkrimtari i mëvonshëm Maksimi i Tirit e quante "i urti i Lidias". Nga Herodoti thuhet se Ezopi ishte një skllav në Samos; se zotërinjtë e tij ishin fillimisht një njeri i quajtur Xanthus dhe më pas një njeri me emrin Iadmon; se ai përfundimisht duhej të ishte liruar, pasi argumentoi si avokat i një Samiani të pasur; dhe se vdiq në qytetin e Delfit më 564 pes. Plutarku tregon se Ezopi erdhi në Delphi me një mision diplomatik nga Mbreti Croesus i Lidias; se i shau delfinjotët; ata e dënuan me vdekje për vjedhje në tempull dhe se e hodhën nga maja e një shkëmbi. Pas kësaj, banorët e Delfit pësuan murtajën dhe zinë e bukës. Përpara këtij episodi fatal, Ezopi u takua me Perianderin e Korintit, ku Plutarku e tregon duke darkuar me Shtatë të Urtët e Greqisë dhe ulur pranë mikut të tij Solon, të cilin e kishte takuar në Sardë, dhe se Aesop ishte vetë një pretendent për t'u përfshirë në listën e Shtatë të Urtëve. Në vitin 1965, Ben Perry, studiues i Ezopit, arriti në përfundimin se, për shkak të problemeve të mos pajtimit kronologjik që daton vdekjen e Ezopit dhe mbretërimin e Croesus, "gjithçka në dëshminë e lashtë rreth Ezopit që i përket lidhjeve të tij me Croesus ose me ndonjë nga të ashtuquajturit Shtatë Dijetarët e lashtë duhet të konsiderohet si trillim letrar." Perry gjithashtu hodhi poshtë rrëfimet e vdekjes së Ezopit në Delphi. Megjithatë, kërkimet e mëvonshme kanë vërtetuar se një mision i mundshëm diplomatik për Croesus dhe një vizitë në Periander janë në përputhje me vitin e vdekjes së Ezopit. Ende problematike është historia e Feedrusit, që e vendos Aesopin në Athinë, dhe fabulën e bretkosave që kërkuan një mbret, sepse Feedrus thotë se kjo ka ndodhur gjatë mbretërimit të Peisistratos, dekada pas datës së supozuar të vdekjes së Ezopit.

Një vepër anonime e letërsisë popullore greke rreth shekullit të dytë të erës sonë - ashtu si Romanca e Aleksandrit - Romanca e Ezopit u bë një libër popullor, një vepër që nuk i përkiste askujt dhe shkrimtari i rastësishëm ndjehej i lirë të modifikonte siç mund t'i përshtatet atij. Ekzistojnë versione të shumta, ndonjëherë kontradiktore, të kësaj vepre. Versioni më i hershëm i njohur është krijuar në shekullin e 1-të të erës sonë, por historia mund të ketë qarkulluar në versione të ndryshme gojore shekuj përpara se të hidhej në letër, dhe disa elementë mund ta kenë origjinën në shekullin e 4-të pes. Studiuesit kane hedhur poshtë çdo vlefshmëri historike ose biografike në Romancën e Ezopit; studimi i gjerë i veprës filloi vetëm në fund të vitit 1990. Në Romance Aesop, Ezopi është një skllav me origjinë frigjiane në ishullin e Samos, dhe jashtëzakonisht i shëmtuar. Në fëmijëri i mungonte fuqia e të folurit. Pas interpretimit në sheshe para popullit në Samos, Ezopit i jepet liria dhe vepron si një emisar midis Samianëve dhe mbretit Croesus. Më vonë ai udhëtoi në oborret e Likurgut të Babilonisë dhe Nektanabos të Egjiptit - “të dy sundimtarë imagjinarë”, thonë studiuesit, megjithëse, Herodoti e quan Ezopin një "shkrimtar fabulash" dhe Aristofani flet për leximin e Ezopit. Autorë të ndryshëm klasikë e emërtojnë Ezopin si krijues të fabulave. Sofokliu, në një poemë drejtuar Euripidit, i referohej erës së veriut dhe diellit. Sokrati në burg i ktheu disa nga fabulat në vargje, nga të cilat Diogjeni Laërti regjistroi një fragment të vogël. Dramaturgu dhe poeti i hershëm romak Ennius gjithashtu përktheu të paktën një nga fabulat e Ezopit, nga të cilat dy rreshtat e fundit ekzistojnë ende.

Koleksionet e atyre që pretendohet se janë Fabulat e Ezopit u transmetuan nga një sërë autorësh që shkruanin në greqisht dhe latinisht. Demetrius of Phalerum bëri atë që mund të ketë qenë më e hershmja, duke e cituar Ezopin në dhjetë libra, megjithëse që atëherë kanë humbur. Më pas u shfaq një botim në vargje elegjike, i cituar nga Suda, por emri i autorit nuk dihet. Phedrus, një skllav i liruar i Augustit, i përktheu fabulat në latinisht në shekullin e I të erës sonë. Pothuajse në të njëjtën kohë Babrius i ktheu fabulat në koliambikë grekë. Një autor i shekullit të 3-të, Titianus, thuhet se i ka kthyer fabulat në prozë në një vepër tashmë të humbur. Avianus (shekulli i 4-të) përktheu 42 nga fabulat në latinisht. Gramatikani Dositheus Magister bëri gjithashtu një koleksion të Fabulave të Ezopit, tani të humbura. Fabulat e Ezopit vazhduan të rishikoheshin dhe përktheheshin. Me një rritje të interesit të studiuesve duke filluar nga fundi i shekullit të 20-të, janë bërë disa përpjekje për të përcaktuar natyrën dhe përmbajtjen e fabulave më të hershme, të cilat mund të jenë më të lidhura me Ezopin historik.

Autori anonim i Romanca e Aesopit fillon me një përshkrim të gjallë të pamjes së Aesopit, duke thënë se ai ishte "me pamje e neveritshme, i pafuqishëm, hundë të mprehtë, i zbehtë, xhuxh, me këmbë e krahë të shkurtër, me sy të zbehtë, buzë të trasha - ose siç e thotë një përkthim tjetër, "një krijim i gabuar i Prometeut gjysmë në gjumë." Teksti më i hershëm i një autori të njohur që i referohet paraqitjes së Ezopit është Himerius në Shekulli IV-të, i cili thotë se me Ezopin "talleshin, jo për shkak të disa tregimeve të tij, por për shkak të pamjes së tij fizike dhe tingullit të zërit". Dëshmitë nga këto burime janë të dyshimta, meqenëse Himerius jetoi rreth 800 vjet pas Ezopit dhe imazhi i tij i Ezopit mund të ketë ardhur nga Romanca e Ezopit, e cila në thelb është trillim; por, pavarësisht nëse bazohet në fakte apo jo, në një moment ideja e një Ezopi të shëmtuar, madje të deformuar, mbeti në imagjinatën popullore. Studiuesit kanë filluar të shqyrtojnë pse dhe si u zhvillua kjo "traditë fizionomike". Një traditë shumë e mëvonshme e përshkruan Ezopin si një afrikan të zi nga Etiopia. I pari i njohur i idesë ishte Planudes, një studiues bizantin i shekullit të 13-të, i cili bëri një recension të Romancë së Ezopit, në të cilin supozohet se Ezopi mund të ketë qenë etiopian, nga vetë emri "Aesop" nga "Etiopian". Por Frank Snowden thotë se tregimi i Planudes është i pavlefshëm. Tradita e origjinës afrikane të Ezopit vazhdoi në Britani, siç dëshmohet nga figura e gjallë e një zezaku nga fabrika e porcelanit Chelsea, që u shfaq në serinë Aesop në mesin e shekullit të 18-të. Më pas ajo u përhap në shekullin e 19-të. Pjesa e përparme e "Fables Ancient and Modern" (1805) të William Godwin-it ka një ilustrim në bakër të Ezopit që lidh tregimet e tij me fëmijët e vegjël duke i dhënë tipareve të tij një pamje të qartë afrikane.

Në vitin 1856, William Martin Leake përsëriti lidhjen e rreme etimologjike të "Ezopit" me "Etiopin" kur sugjeroi që "koka e një zezaku" e gjetur në disa monedha nga Delfi i lashtë (me ekzemplarë të datuar që në vitin 520 pes) mund të përshkruaj. Por Theodor Panofka supozoi se koka ishte një portret i Delphos, themeluesit të Delphi, një pamje që u përsërit më vonë nga Frank Snowden, i cili megjithatë vëren se argumentet që janë paraqitur nuk janë të mjaftueshme për të vendosur një identifikim të tillë. Në 1876, piktori italian Roberto Fontana e portretizoi fabulistin si të zi në librin, ku Ezopi u tregon fabulat e tij shërbëtoreve të Xanthusit. Ideja se Ezopi ishte etiopian duket se mbështetet nga prania e deveve, elefantëve dhe majmunëve në përralla, edhe pse këta elementë afrikanë ka më shumë gjasa të kenë ardhur nga Egjipti dhe Libia sesa nga Etiopia, dhe fabulat që shfaqin kafshë afrikane mund të kenë hyrë më vonë në trupin e fabulave Ezopike.

Burimet antike përmendin dy statuja të Ezopit, një nga Aristodemus dhe një tjetër nga Lisipi, dhe Filostratus përshkruan një pikturë të Ezopit të rrethuar nga kafshët e fabulave të tij. Asnjë nga këto imazhe nuk ka mbijetuar. Sipas Filostratus, Fabulat mblidhen për Ezopin, duke u dashuruar pas tij, sepse ai u përkushtohet atyre. Sepse ... ai kontrollon lakminë dhe qorton pafytyrësinë dhe mashtrimin, dhe në të gjitha këto, kafsha është zëdhënësi i tij - një luan, një dhelpër ose një kalë ... dhe as breshka nuk është memece - përmes tyre fëmijët të mësojnë biznesin për jetën. Kështu Fabulat, të nderuara për Ezopin, mblidhen në dyert e të urtit për t'i lidhur rreth kokës për ta kurorëzuar me një kurorë fitimtare prej ulliri të egër. Dhe Ezopi është duke thurur një fabul; gjithsesi buzëqeshja e tij dhe sytë e ngulur në tokë e tregojnë këtë. Piktori e di se për kompozimin e fabulave nevojitet relaksim i shpirtit. Dhe piktura është e zgjuar në përfaqësimin e personave të Fabulave. Sepse kombinon kafshët me njerëzit për të bërë një kor të përbërë nga aktorët në fabulat e tij; dhe dhelpra është pikturuar si drejtuese e korit. Me ardhjen e printimit në Evropë, ilustrues të ndryshëm u përpoqën të rikrijonin këtë skenë. Një nga më të hershmet u botua në Spanjë: La vida del Ysopet (1489). Në Francë kishte Fabulat d'Ésope Phrygien (1631). Në Angli ishte Fabulat e Ezopit të Xhon Ogilbit dhe ballina shumë më e vonë për Fabulat e lashta dhe moderne të Godwinit Ndoshta kremtimi më i përpunuar i Ezopit dhe fabulave të tij ishte Labirinti i Versajës, një labirint gardh i ndërtuar për Louis XIV me 39 shatërvanë me skulptura plumbi që përshkruanin fabulat e Ezopit. Një statujë e Ezopit nga Pierre Le Gros, treguar si një gungaç, qëndronte në piedestal në hyrje. Përfunduar në 1677, gardhi labirint u shkatërrua në 1778, por statuja e Ezopit mbijetoi dhe mund të shihet në hollin e shkallëve të Mbretëreshës në Versajë. Ezopi filloi të shfaqej po aq herët në veprat letrare. Dramaturgu athinas i shekullit të IV pes, Aleksis, e vendosi në skenë në komedinë e tij "Ezopi", nga e cila mbijetojnë disa rresht; duke biseduar me Solonin, Ezopi vlerëson praktikën athinase të shtimit të ujit në verë. Leslie Kurke sugjeron se Ezopi mund të ketë qenë "një element kryesor i skenës komike" të kësaj epoke. Por sot fabulat e urta përmbidhen nën të njëjtin emër: Ezop, pavarësisht se ishte ose nga ishte apo nëse ishte ai që i shkroi.

13 views0 comments

コメント


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page