top of page

Dy asteroidë të mëdhenj sa Kulla Eiffel po i sorollaten Tokës sot
Asteroidi 2021 që kalon tokën sot: AF4 i vitit 2008 është me diametër gati 500 metra dhe nëse do të godiste Tokën, ndikimi i tij do të ishte ekuivalent i bombave më të mëdha bërthamore.


Ne jemi vetëm pak ditë në 2021 dhe ka disa asteroide që po i afrohen Tokës tashmë. Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA) ka paralajmëruar rreth gjashtë asteroide, përfshirë dy që janë aq të mëdha sa Kulla Eifel. Gjithsej gjashtë asteroide do të shohin Tokën në janar.


I pari është 2021 AC, i cili tashmë kaloi planetin tonë në mëngjesin e 6 janarit. Ka një diametër mesatar prej 73.5 metrash dhe lëviz me një shpejtësi prej 50,652 km / orë. I dyti quhet 2016 CO247, i cili ka një diametër mesatar prej 340 metrash. Ai kaloi Tokën menjëherë pas 2021 AC me një shpejtësi prej 60,228 kmph. Ishte 7.4 milion km larg planetit tonë.


Më i vogli nga gjashtë asteroidët, 2021 AJ i cili nuk ka diametër më shumë se 20 metra do të kalojë planetin në mbrëmje (5 PM IST afërsisht). Pothuajse dy orë më vonë, 32 metra 2018 KP1 do të ndjekë që mund të jetë 41 metra në diametër dhe do të jetë 3.1 milion km larg nga Toka me një shpejtësi prej 15,948 kmph. 2021 AU do të jetë vetëm 1.42 milion km larg Tokës. Diametri i vlerësuar është rreth 60 metra.

Asteroidi i fundit është më i madhi për t'iu afruar Tokës. Sipas IST, ai do të kalojë Tokën rreth orës 2:30 të mëngjesit më 7 janar. AF4 i vitit 2008 është gati 500 metra në diametër dhe nëse do të godiste Tokën, ndikimi i tij do të ishte ekuivalent i bombave më të mëdha bërthamore. Ai po udhëton me një shpejtësi prej 39,654 km / orë. Fatmirësisht, është mbi 15 milion km larg Tokës dhe nuk përbën kërcënim. Sipas NASA-s, asnjë nga asteroidët që kalojnë Tokën nuk përbën një kërcënim. Vetëm Objektet e Afër Tokës (NEO) paraqesin kërcënim për Tokën dhe kjo gjithashtu varet nga madhësia pasi objektet qiellore digjen me hyrjen në atmosferë. Shumica e tyre goditen në copa të vogla para se të goditen në tokë.

38 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page