top of page

Duhen kuptuar shqiptarët


FOTO / KORTEZI E GRUPIT të Artë Emigrantët shqiptarë Greta Bajrami (ulur majtas) dhe burri i saj Freddy Campoverde (duke qëndruar majtas) themeluan Golden Group Roofing në vitin 2012 me katër punonjës. Ata tani janë deri në nëntë, duke përfshirë emigrantët Denis Bajrami (duke qëndruar në të djathtë) dhe Ximena Areiza (ulur drejt).

Duhen kuptuar shqiptarët


Nga Sam Bonacci


Për të kuptuar komunitetin shqiptar në Worcester, duhet të kuptoni disa fakte themelore për Shqipërinë. Ishte pjesë e ndikimit të Bashkimit Sovjetik deri në rënien e kësaj perandorie në 1991. Pas shpërbërjes së BRSS, Shqipëria pati luftëra të brendshme që shkuan deri në konflikt të armatosur në 1997. Rreth kësaj kohe, grupi i parë i emigrantëve erdhi në Worcester nga Shqipëria.

“Unë u largova nga Shqipëria në një kohë lufte. Ne lamë luftën prapa dhe erdhën këtu, "tha Greta Bajrami, CEO dhe bashkëthemeluese e Golden Group Roofing në Westborough. "Ndihem po aq Amerikane se kushdo tjetër. Por kur i keni parë gjërat dhe keni parë tmerrin, i bën gjërat ndryshe në ju. Kjo ju bën të vraponi më shpejt. Kjo ju bën të punoni më shumë. "

Për njerëzit që kanë jetuar për vite të tëra nën shtypjen Sovjetike dhe më pas gjatë një kohe trazirash, Amerika është një vend për të aplikuar veten, tha Bajrami.

Kur Bajrami filloi çatinë e Golden Group me burrin e saj Freddy Campoverde, ata nuk dinin asgjë për çati, por ata panë një mundësi. Ata do të merreshin me biznesin në vitin 2012 duke bërë punë nënkontraktuese për kompani të tjera të mbulimit dhe tani bëjnë më shumë se 300 çati në vit.

"Kur erdha këtu në moshën 9 vjeç, i solla atë shpresë imigrantësh," tha Bajrami. "Ky është i vetmi vend ku mund të bëja ëndrrat e mia të realizuara."

Duke pritur mundësi

Por ajo që i nxiti emigrantët shqiptarë drejt një ëndrre të zotërimit të bizneseve mund të lidhet pjesërisht me atë sfond Sovjetik, tha Bajrami. Kur ishte një vend komunist, kurrë nuk u bë pyetja nëse do të punonit shumë, tha ajo, sepse thjesht nuk kishit zgjidhje. Jo vetëm që ju është dashur të punoni shumë, por kurrë nuk keni pasur një mundësi të përpiqeni me të vërtetë për më shumë.


Orieta Kristo (majtas shumë) me ekipin e saj në Horizon Insurance, menjëherë pas hapjes së nëntorit të vendndodhjes së re të zgjeruar të kompanisë në Park Avenue në Worcester.

Kur njerëzit arritën në Worcester, ata kishin një etikë pune dhe aftësi për të bërë diçka që ata ishin të kufizuar për të bërë në Shqipëri - hapnin biznesin e tyre.

"Për një jetë më të mirë, shqiptarët erdhën këtu dhe iu dha mundësia që të mund të zotëroni një biznes, ta drejtoni atë dhe të siguroni jetesën për familjen dhe fëmijët tuaj", tha Orieta Kristo, themeluese dhe CEO e Horizon Insurance, Inc. në Worcester.

Për Kristo, fillimi i biznesit të saj do të thoshte t’i shërbente komunitetit shqiptar të Worcester. Ajo vlerëson 60% deri në 70% të biznesit të saj vjen nga komuniteti shqiptar dhe ka projektuar biznesin e saj për t'i shërbyer komunitetit me punonjës që flasin shqip. Sigurimi mund të jetë konfuz për të filluar, por më pas shtoni pengesa gjuhësore, mund të bëhet edhe më e vështirë, tha ajo.

"Gjëja jonë kryesore është të bëjmë gjënë e duhur dhe të shkojmë sipër e më tej për klientët tanë," tha ajo. "Në Shqipëri, besnikëria është e vetmja gjë me të cilën jam rritur gjithmonë."

Një karakteristikë përcaktuese e shqiptarëve është të qenit etik dhe të jesh i vërtetë për fjalën tënde, tha Bajrami. "Nëse bëni gjëra të mira dhe jeni të sinqertë për të dhe i trajtoni gjërat me ndershmëri dhe integritet ... suksesi do të pasojë," tha Bajrami.

Oriola Koci, bashkëpronare e restoranteve Worcester Dish e Livia dhe Altea e Eatery që u zhvendos këtu në 1996 nga Shqipëria, tha se një tipar kryesor që çon në suksesin e bizneseve shqiptare ka qenë qëndrimi i palodhur. Kjo erdhi duke u ngritur për të varet nga vetvetja dhe kurrë të heqin dorë, tha ajo.


Oriola Koci, bashkëpronare e Dishit dhe Lateria e Altea e Livia

“Në thelb të shpirtrave tanë, ne jemi punëtorë jashtëzakonisht të fortë. Unë kam pasur njerëz të më pyesin pse shqiptarët zotërojnë restorante. Sepse restorantet janë biznese shumë të vështira ... por ne disi jemi ndërtuar për ta trajtuar atë, "tha Koçi.

Ndërsa restorantet e saj nuk janë specifike shqiptare, komuniteti i ngushtë është mbështetës, duke përqafuar së bashku dhe natyrën pozitive të konkurrencës, tha ajo. Ai frymë e mbështetjes ka lejuar komunitetin e biznesit shqiptar të rritet me ndikim.

Duke marrë një rol më me ndikim

Bizneset origjinale që vijnë nga emigracioni shqiptar në Qendrën Qendrore, tani janë 15 ose 20 vjeç, duke i bërë ato të vendosura mirë, tha Koci. Ata pronarë të biznesit kanë më shumë para për të investuar ose kanë grumbulluar pronë në të gjithë qytetin dhe tani duan të jenë një pjesë e diskutimeve më të mëdha.

"Ne thjesht po përpiqeshim të vendoseshim si pronarë të afarizmave, por ndërsa rritemi duam të vazhdojmë të rritemi në drejtime të ndryshme," tha Koçi, i cili parashikon që pronarët e bizneseve shqiptarë të përfshihen më shumë në politikë.

Ajo që mbetet për tu parë është nëse kjo frymë sipërmarrëse do të vazhdojë edhe më tej te brezat e rinj. Ndërsa Koçi beson se etika e punës do të kalohet ashtu si ka qenë për brezat, Bajrami pyes veten nëse jeta më e mirë në Amerikë me më pak luftë do të prodhojë të njëjtën frymë.

"Për brezat që vijnë, ata nuk do ta bëjnë atë luftë ose do ta gjejnë nevojën për t'u ngritur," tha ajo. "A do të jetë e njëjtë në gjeneratën e nesërme? Ndoshta jo."


34 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page