DO T’I VLERËSOJA GJËRAT JO PËR ATO QË IA VLEJNË


GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ 

1927 - 2014.

(Gabriel Garsia Markez i njohur edhe si Gabo), shkrimtari i njohur kolumbian lindi më 6 mars të vitit 1927 në Aracataca, një fshat i vogël pranë maleve të Karaibeve kolumbiane dhe vdiq më 17 prill 2014. Ai ishte djali i Gabriel Eligio García dhe Luisa Santiaga Márquez Iguarán.

DO T’I VLERËSOJA GJËRAT JO PËR ATO

QË IA VLEJNË

Do t’i vlerësoja gjërat jo për ato që ia vlejnë, por për ato që nënkuptojnë.

Do flija pak, do ëndërroja më shumë.

E di që për çdo minutë mbyllim sytë

humbasim 60 sekonda dritë çokollate.

Nëse Zoti më dha një copëz të jetës,

veshur me rroba të thjeshta, do të shtrihesha në diell

dhe do ta lija jo vetëm trupin tim të zhveshur

por edhe shpirti im.

Zoti im, nëse do të kisha një zemër, do ta shkruaja urrejtjen time mbi akull

dhe do të prisja që dielli të lindte.

Unë do të pikturoja yjet me një ëndërr të Van Goghut.

me një poezi të Benedettit, një këngë nga të Serrat

do të ishte serenata ime deri në Hënë.

Do t’i lagja trëndafilat me lotët e mi

të ndieja dhimbjen e gjembave

dhe puthje rubin e petals.

Zoti im, nëse do të kisha ende një copëz të jetës

Nuk do ta linja një ditë të vetme

pa u thënë njerëzve që i dua, i dua njerëzit.

Unë do të bindja çdo burrë dhe çdo grua

të cilët janë të preferuarit e mi

dhe do të jetoja në dashuri me dashuri.

Dhe do t'u tregoja burrave se sa të gabuar janë

kur mendojnë se ndalojnë së dashuruari

kur plaken pa e ditur se plaken

kur pushojnë së dashuruari.

Do t'i jepja çdo fëmije krahë

por do ta lija që të mësonte të fluturonte vetëm.

Të vjetrit do t’i mësoja atë vdekje

që nuk vjen me pleqëri por me harresë.

Kam mësuar shumë gjëra nga ju, nga burrat ...