top of page

Ditëlindja letrare – 26 dhjetor – Liz Lochhead
Gëzuar ditëlindjen, Liz Lochhead, e lindur më 26 dhjetor 1947 në Motherwell, Lanarkshire. Liz Lochhead është një poete dhe dramaturge skoceze. Ajo u nderua Scots Makar (Një makar është një term nga letërsia skoceze për një poet ose bard, i cili shpesh mendohet si një poet i oborrit mbretëror.) - Poetja Kombëtare për Skocinë - në 2011.


Gjashtë citate1. Një dramë është diçka që nuk ekziston kur e keni shkruar. Ekziston vetëm kur fillon të kryhet. Ndërsa një poezi është diçka që edhe para se ta kesh shtrënguar siç duhet, pasi ta kesh përfunduar, edhe nëse është e shtrirë nën shtrat, ja ku është: është një gjë.

2. Për disa arsye, "një poet skocez" tingëllon sikur është diçka që ata thonë për ju, ndërsa "një poet feminist" u thotë shumë njerëzve që të mos shqetësohen të dëgjojnë. Për shumë burra do të thotë se është vetëm për gratë dhe burrat nuk duhet ta lexojnë atë. Nuk do të kisha problem të më quanin një poete femër, sepse mendoj se poezia ime është një ndjekje e femrës.

3. Poetët nuk kanë nevojë të kurorëzohen; koka e poetit duhet të jetë e pafajshme nga gjethet e pemës së ëmbël të gjirit, të përdredhur. I gjithë nderi shkon për poezinë.

4. Të gjithë ne gjykojmë nga shikimi dhe jo nga dituria.

5. Jam i lumtur që më quajnë shkrimtar skocez, sepse jam i befasuar kur zbuloj se sa skocez është. Unë nuk shkruaj në anglisht standarde. Unë shkruaj në skocez anglisht dhe ndonjëherë në fakt në skocez. Por është një gjë e thjeshtë. Është duke përcaktuar se çfarë jeni në mënyrë që të mund të lidheni më sinqerisht me botën.

6. Fakti që shumë proza ​​në ditët e sotme arrin të kapë fjalimin dhe ritmin është një gjë, por është edhe ai zë prozë që njeriu ndjen se duhet ta zotërojë, ai fjalim anglisht-mashkull-prekur-rritur-vdekur. E cila konsiderohet si normë, pa zë dhe neutrale, por këto gjëra nuk janë neutrale.

15 views0 comments

留言


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page