top of page

Botuar në gazetën « Le Courrier »
Alfred Papuçiu

Të shprehësh kulturën tënde

Alfred Papuçiu

Botuar në gazetën « Le Courrier »

Alfred Papuçiu falenderon Gjenevën për mikpritjen e saj ndaj bashkësive të huaja dhe respektin ndaj kulturave të vendeve të origjinës.

S’ka shumë kohë që isha ftuar në kishën e Sakrë-Kër për një koncert të Krishlindjeve, të realizuar nga Koralja Ibéro amerikane në Gjenevë. Grupi i 36 koristëve të 18 kombeve quhet « Kantares ». Ai drejtohet nga Alfredo Lavalley, qysh nga nëntori 2000. U mrekullova nga këngët e të gjithë koristëve, përfshirë dhe mikeshën tonë Karolinë Porcher, që na shpinte në një botë hyjnore, të qetë, plot emocione dhe dashuri për njëri tjetrin. Ne dëgjuam këngët tradicionale meksikane, këngët popullore argjentinase, portorikene, braziliane, venezueliane, kolumbiane, peruane. Cdonjëri nga ne duartrokiti këtë grup të mrekullueshëm .Mendoj se është një arritje për Zvicrën dhe sidomos për Gjenevën multietnike që në sajë të mirëkuptimit të autoriteteve kantonale apo federale, grupet artistike të popullsive që vijnë nga katër anët e botës mund të shprehin kulturat, këngët e tyre . Ata kanë të gjitha të drejtat për të krijuar grupe artistike. Në Gjenevë, fëmijët e tyre ose ata vetë mund të ndjekin kurse në gjuhën amtare në Universitetin Popullor shqiptar, në Bibliotekën Ndërkulturore të Kryqit të Kuq të Gjenevës, në « Camarada » etj. në Gjenevë. Ata kanë libraritë e tyre ku mund të gjejnë libra dygjuhësh, si edhe në gjuhën e tyre amtare. Personalisht, kam dhënë ndihmesën time modeste për integrimin e shqiptarëve në Zvicër : kam realizuar me profesoreshën Francine Koch përmbledhjen dygjuhëshe : « Fëmija shqiptar me sy të zinj », « Përrallat e Zvicrës » (dygjuhësh) të akademikut, shkrimtarit dhe profesorit shqiptar të pedagogjisë dhe psikologjisë Bedri Dedja, si edhe « Karruzelin e ëndrrave » të shkrimtares zvicerane, Marie-Luce Dayer në shqip.

Të gjithë popujt që jetojnë në Gjenevë, në sajë të legjislacionit, edhe pse janë natyralizuar zviceranë, për të cilën ata i janë mirënjohës Zvicrës, mund të ruajnë nacionalitetin e tyre të vendit nga kanë ardhur : atë italiane, spanjolle, afrikane, etj. Pra, ato kanë të drejtë të kenë dyshtetësinë, fëmijët e tyre mund ta dijnë se nga vijnë dhe cila është prejardhja e tyre, një mundësi që nuk është e zakonshme në vende të tjera të botës. Një ditë, këta fëmijë mund të vendosin të kthehen në vendet nga e kanë prjardhjen, si edhe të qëndrojnë në Zvicër.

Bravo për Gjenevën, një qytet ndërkombëtar, i qetë dhe i begatë, një qytet i turizmit, i bankave, por që prêt gjithashtu në gjirin e vet mijra të huaj që punojnë dhe jetojnë aty në harmoni! Të sillesh ashtu siç duhet ndaj popullit dhe kombit që të ka strehuar, të ka dhënë punë dhe të gjitha të drejtat themelore është i lidhur me përgjegjësinë që ndjen çdo evropian, shqiptar, francez, gjerman, bullgar, afrikan, arab, etj., me kulturë, për fatin e popujve të tjerë të kontinentit dhe të botës.


20 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page