top of page

Boris, është koha për të anulluar “çumokracinë”


Kryeministri i Britanisë së Madhe, Boris Johson.

Boris, është koha për të anulluar “çumokracinë”


Vendosja e Nicky Morgan dhe Zac Goldsmith në Dhomën e Lordëve është një veprim i keq.


Që në fillim dua të sqaroj termin “çumokraci”. “Çumokraci” quhet qeveria e karakterizuar nga emërimi në zyrë i miqve, ose ata me prejardhje të ngjashme sociale, prej atyre që janë në pushtet.

Boris Johnson “lundroi” në fitore javën e kaluar, sepse njerëzit vlerësojnë demokracinë dhe duan që rezultati i referendumit të BE të zbatohet. Kjo është arsyeja pse vendimi i tij për të delegur dy Tori të pazgjedhur në Shtëpinë e Lordëve është një gabim kaq i madh.

Sekretarja e Kulturës Nicky Morgan u largua si deputete dhe nuk kundërshtoi zgjedhjet e fundit. Por, për ta mbajtur atë në punën e saj, Johnson e ka bërë Baroneshë Morgan dhe e ka ngritur atë në Shtëpinë e Lordëve.

Për më tepër, ministri i mjedisit, Zac Goldsmith gjithashtu pritet t’i jepet një bashkim jetësie. Goldsmith humbi vendin e tij te demokratët Liberalë në zgjedhje - për herë të dytë në tre vjet. Sido që të jetë, Johnson, në të vërtetë, është duke përdorur Shtëpinë e Lordëve për të mposhtur dëshirat e shprehura të ish-zgjedhësve të Goldsmith.

Siç vë në dukje akademiku Lawrence McKay në Twitter, manifesti Konservator mbështet sistemin e votimit të Parë - Post – Sistem pasi i lejon votuesit të largojnë politikanët që nuk dëshirohen, si në zona ashtu edhe në atë kombëtar”. Ngjitja e Morgan dhe Goldsmith do të kundërshtonte qartë këtë.

Raportet sugjerojnë që Morgan dhe Goldsmith janë vetëm fillimi, dhe se Johnson planifikon të përmbytë Lordët me akoma më shumë aleatë, me sa duket të përpiqet të hollojë paragjykimet e vazhdueshme të Lordëve. Por kjo mbetet një pikë parimi që është në diskutim. Njerëzit duan demokraci, jo “çumokraci”.

Manifesti konservator gjithashtu premton të rishikojë kushtetutën e Britanisë pas Brexit dhe rolin e Dhomës së Lordëve në veçanti. Por ne duhet të shkojmë më tej. Siç argumentohet në mjediset akademike në programin e tyre për reformën demokratike, Lordët duhet të shfuqizohen plotësisht. Boris Johnson është në prag për të bërë gabimin e parë të madh të qeverisë së tij të re.


41 views0 comments

תגובות


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page