top of page

Bibla e parë


Bibla e parë

Astrit Lulushi


Bibla, e shkruar në lëkurën e dhisë në gjuhën e hershme etiopiane Geez, është gjithashtu Bibla e parë e ilustruar në botë. Dhe në mendje vjen Mbretëresha Victoria e Anglisë. Ajo i dhuroi perandorit etiopian një Bibël Gutenberg (produkt i shekullit të 16-të) Perandori, ia ktheu gjestin. Dhe i dhuroi mbretëreshës një Bibël të ilustruar të shekullit të 5-të.

Mbretëresha gjithashtu shkëmbeu me të diçka unike; një mesazh audio të regjistruar. Fatkeqësisht, regjistrimi i saj erdhi me udhëzime që duhej të shkatërrohej pas dëgjimit, gjë që u bë. Regjistrimi nga perandori etiopian megjithatë u ruajt.

A do të ishte e saktë të supozohej se krishterimi erdhi në Etiopi përpara se në Evropë?

Krishterimi duket se gjeti një cep në Etiopi. Ekziston një cep tjetër ku krishterimi mbijetoi në zonat malore në Egjipt.

Krishterimi filloi të përhapej në Etiopi ndoshta në të njëjtën kohë si për të gjithë Perandorinë Romake, gjatë shekujve 1-3, megjithëse prania e tij ishte mjaft minimale, nëse jo pothuajse inekzistente. Por tekstet e hershme të krishtera e përmendin atë si vend ungjillizimi, duke lënë të kuptohet realiteti i mundshëm i predikimit të krishterë në jug të Egjiptit.

Është “Pagëzimi i Eunukut”, pikturë nga Rembrandt më 1626, që u frymëzia në një nga rastet e para të konvertimeve në Veprat e Apostujve (të shkruara rreth viteve 80–90). Piktura tregon pagëzimin nga dhjaku të një eunuku etiopian në rrugën midis Jerusalemit dhe Gazës. Etiopiani është simbol i vullnetit për të përhapur Ungjillin në të gjithë botën, si emri i përgjithësuar për popujt afrikanë që jetojnë në jug të Egjiptit dhe Saharasë.

Për Eunukun etiopian tregohet gjithashtu mes hebrenjve, duke u konsideruar ndoshta një çifut etiopian që po kthehej nga adhurimi në Jersualem dhe lexonte nga Dhiata e vjetër hebraike, duke mos e kuptuar atë, për johebrenjtë - grekët politeistë dhe Romakët. E vërteta që qëndron pas kësaj anekdote është se përpjekjet për ungjillëzimin e etiopianëve, së pari ndaj atyre që ishin të pranishëm në provincat romake të Egjiptit, Judesë dhe Sirisë për arsye të ndryshme, sigurisht filluan që në fund të shekullit të parë pas Krishtit.

Piktura “Martirizimi i Shën Mateut” e Caravaggios, rreth vitit 1599, frymëzohet nga një grumbull shkrimesh të shekullit VI, që u përdorën më vonë si burime në Légende Doré nga Jacques de Voragine në shekullin XIII, Apostulli Mateu shkoi në Etiopi me Eunukun e pagëzuar. Atje, Mateu ringjalli princin Euphranor, i cili sapo kishte vdekur nga sëmundja, dhe me këtë mrekulli ktheu në besimin e krishterë gjithë familjen mbretërore. Por shpejt, një princ pagan pushtoi Fronin. I zemëruar kur Mateu refuzoi ta lejonte të bënte një martesë që do të legjitimonte sundimin e tij, apostulli u vra nga ushtarët e mbretit ndërsa po jepte meshën. Kjo ndodhi në vitet 80 të erës sonë.

Çështja është se, ndërsa dëshmitë arkeologjike janë shumë të pakta, dhe burimet letrare dhe hagiografike të dyshimta në rastin më të mirë, ekziston një probabilitet që predikuesi i krishterë të ketë rënë në kontakt me popullin etiopian dhe ndoshta edhe të ketë ardhur në Etiopi nëpërmjet rrugëve tregtare të detit të Kuq. Ndonëse nuk ishin vërtet të suksesshëm në përhapjen e besimit të krishterë në rajon për tre shekujt e parë të epokës.

Krishterimi filloi të bëhej i rëndësishëm si fe në rajon vetëm gjatë shekullit të IV, në një krishterim afër monofizitizmit egjiptian (greqisht monos, "vetëm, i vetmuar") dhe physis, një fjalë që ka shumë kuptime, "natyrë" në këtë kontekst, një doktrinë që përcakton natyrën e Jezu Krishtit si vetëm hyjnore.

Pavarësisht nga rëndësia e Krishterimit dhe Islamit në Etiopi për shekujt e ardhshëm, besimet pagane mbetën shumë të forta në popullatat e ndryshme etiopiane pasi Etiopia nuk do të strukturohej kurrë në mënyrë efikase.

Konvertimi i dy krahinave, Ezanë dhe Axum, e bëri Etiopinë mbretërinë e dytë që pranoi krishterimin si fenë e saj shtetërore. Armenia ishte e para, me Triditatin që e shpalli besim zyrtar në vitin 301, në humbjen e politeizmit dhe zoroastrianizmit armen.

Perandoria Romake, nga ana e saj, doli e treta. Për të gjitha politikat kryesisht pro-kristiane të konstantinianëve, Perandoria u bë zyrtarisht e krishterë vetëm në vitin 380 me Ediktin e Selanikut nga Theodosius I, që shpalli krishterimin niceas si "katolik", çka do të thotë "universal" - dhe duke dënuar lëvizjet e tjera të krishtera si herezi dhe duke ndaluar zyrtarisht kultet tradicionale nga jeta publike.

Gjithsesi, ky krishterim shërbeu edhe si një shtytësë për pavarësinë dhe zgjerimin e mbretërisë etiopiane. Tregtari bizantin i shekullit të VI, Cosmas Indicopleustes, i cili po bënte një ndalesë në qytetin port të Adulis, u caktua për të kopjuar mbishkrimet greke të dy punimeve të mëdha prej guri në këtë qytet etiopean, për të shërbyer si frymëzim, për një monument fitoreje për të festuar një pushtim të ardhshëm të Himyarit.

Njëri ishte një pllakë që datonte nga sundimi i faraonit Ptoleme III (246 - 222 pes), i cili bëri një fushatë në Etiopi për të rikthyer elefantët e luftës dhe ngriti një monument për të dekurajuar rebelimin kundër Egjiptit. Tjetri ishte një fron i shekullit 2-3 të e.s., ndërtuar nga mbretër axumitë si monument kushtuar fitoreve dhe sundimit të tyre ushtarak.

Kopja e skicës që Kozmai e mbajti për vete dhe ajo që ka arritur, tregon për inatin e gjatë që ekzistonte midis Axumitëve dhe Himiaritëve. Një mbret aksumit i shekullit 2-3 të e.s., emri i të cilit humbi në Histori, zgjeroi mbretërinë e tij në veri dhe në lindje në të dy brigjet e Detit të Kuq, duke hapur një tregti të drejtpërdrejtë tokësore me Egjiptin romak. Megjithatë, rreth viteve 290–300 të erës sonë, Axumitët u ndoqën nga Arabia Jugore nga fiset lokale, duke përfshirë himaritët që u bënë fuqia dominuese në rajon.

Himarotët politeistë, kryesisht besnikë ndaj perëndisë së diellit, kishin një numër të konsiderueshëm komunitetesh hebreje dhe disa të krishtera që jetonin pranë tyre. Rreth vitit 390, mbreti Al-Kamil, u shërua nga një plagë e rëndë që kishte marë në mbrojtje të qytetit Jethribit - Madina e ardhshme - dhe u bë mbreti i parë jemenas që pranoi judaizmin si fenë e tij. Menjëherë, elitat himarite përdorën besimin e tyre monoteist të sapogjetur për të riafirmuar autoritetin e tyre qendror. Nga fillimi i shekullit të V të e.s., mbishkrimet mbretërore nuk u referoheshin më perëndive të vjetra, por të Vetmit Zot. Hebraishtja gjithashtu filloi të bëhej gjithnjë e më e zakonshme dhe sundimtarët himaritë gjithashtu erdhën ta quanin veten si popull i Izraelit. Meqenëse krishterimi ishte adoptuar nga rivalët e tyre të vjetër aksumitë, konvertimi i Himiarit në Judaizëm ishte pothuajse një reagim për të pohuar pavarësinë e tyre dhe shërbeu si shkas për persekutime aktive kundër subjekteve të tyre të krishterë.

Një mëkëmbës u emërua në mesin e Himiaritëve për të qeverisur në vitin 531 me tensione të përtëritura midis sundimtarëve të krishterë dhe shumicës lokale hebreje. Megjithatë, fuqia e tyre u zgjerua duke u shtrirë deri në Mekë, për të luftuar me fisin pagan Kurejsh. Ky dominim do të zgjaste deri në vitin 630, datë e ardhjes së Islamit në rajon.

Por…historia paraislamike e Etiopisë nuk është aq e njohur sa ajo e Perandorisë Romake, Greqisë apo Egjiptit. Pra, është gjithmonë interesante të mësosh pak.

12 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page