top of page

Besmir Leci, shqiptari emërmirë i Chesham në Britani të Madhe
Besmir Leci, shqiptari emërmirë i Chesham në Britani të Madhe


Prof Dr Fatmir Terziu


Çdo sipërmarrës duhet të marrë disa momente për të kuptuar se çfarë është ajo që e bën një kompani të suksesshme. Si e dini se jeni i suksesshëm dhe a mund të përcaktoni momentin kur sapo e dinit se ishit një sukses, është shpesh një pyetje që shuhet nga modestia e Njeriut, intelektualit dhe huamanistit, që mendon se nuk e bën ngritjen e zërit suksesi. Këto janë gjëra që duhen mbajtur parasysh kur ngre dhe ndërton me sukses një kompani, apo edhe kur përpiqesh të rrisësh një biznes përtej kufijve aktualë. Në këtë pikë janë dhe vetë shenjat e një kompanie të suksesshme. Nëse kompania i plotëson, ose i tejkalon këta tregues kryesorë, ju mund të shkoni të flini të lumtur duke ditur se i keni arritur qëllimet tuaja. Dhe këtë natyrshëm e ka dhe një kompani shqiptare dhe një emër i nderuar shqiptar, për të cilin do të flasim më poshtë.

Njerëzit e njohin atë me emër dhe ata që janë ekip me të flasin fjalët më të mira. Vitet e fundit është folur shumë për fjalën "markë". Kjo është e rëndësishme në një sërë nivelesh, por kryesisht sepse dëshiron që klientët (dhe klientët potencialë!) t'ju njohin me emër. Kur ata mendojnë për shërbimin, ose produktin tuaj, dëshironi që ata të mendojnë menjëherë për kompaninë tuaj. Ju dëshironi që emri juaj të jetë ‘shoqata e parë e mendimit’ kur përmendet kompania juaj. Natyrishëm këtë e kemi parasysh ndërsa shkruajmë më poshtë dhe thelbin e kësaj, shkakun që na detyroi të shkruajmë më saktë.


Telefonata që na zbuloi shqiptarin humanist


Një telefonatë në redaksinë tonë të revistës shqiptare “Albanian Post” na vuri në lëvizje. Ishte një organizatë vullnetare që operon për fëmijët e pamundshëm në zonën e Bashkisë ku vepron Kompania „Leci Groundworks Ltd“ që këkronte me ngulm jo thjesht të falenderonte ndihmën e Drejtuesit të kësaj kompanie, biznesmentit dhe intelektualit shqiptar, Besmir Leci, por na lutej që emrin e tij ta kosnideronim si një nga emrat më të respektuar e më humanë të asaj zone të Britanisë së Madhe. Nuk ishte në fakt thjesht një telefonatë, por një kohëzgjatje e rreth një ore, me të cilën disa vullnetarë të kësaj shoqate e shprehnin në mënyrën më sublime ndihmën që në disa vite ua kishte dhënë shqiptari, Leci, duke qenë drejtues i suksesshëm i biznesit të tij. Dhe ne i dëgjuam me kujdesin dhe respektin mëtë sinqertë.


Ata na folën. Ishin thuajse dhjetë zëra të ndryshëm, që në thelb kishin fjalët më të mira e më të sinqerta, më dashamirëse, më të përkushtuara për këtë shqiptar, që me djerësën, angazhimin dhe përkushtimin, humanizmin dhe sjelljen e tij kishte merituar atë që do ta dëshironte ta kishte gjithkush që ka në shpirt e në zemër dashurinë njerëzore. Dhe na tregonin se biznesmeni, shqiptari intelektual e mjaft i kualifikuar, Besmi r Leci, është model i ri i panjohur i humanizmit. Ata na thanë se një humanist si Besmir Leci e bazon kuptimin e tij për botën në arsyen dhe shkencën, duke mos i hedhur poshtë besimet e mbinatyrshme, ose hyjnore. Ai përpiqet të marrin vendime etike duke përdorur arsyen dhe ndjeshmërinë, dhe duke synuar mirëqenien dhe përmbushjen e qenieve të gjalla, duke qenë me dhimbjen e tjetrit dhe duke hyrë në zemrat e atyre që kanë dhe duan të ndohmohen.

Besmir Leci, na thanë ata thuajse njëzëri, është një njeri i pazëbendësueshëm, që pajtohet gjerësisht me sa më sipër, ndaj dhe në opinionin e tyre ai mund të përshkruhet si humanist, ose mund ta identifikojmë ne na shtuan ata, si humanist. E themi këtë sepër të qenë humanist nuk ka asnjë procedurë hyrjeje, asnjë rit të nevojshëm kalimi dhe asnjë hierarki të cilës duhet t'i përkisni, ai ka hyrë në zemrën dhe mendjen tonë dhe e gëzon këtë respekt që ne duam ta ndajmë dhe me komunitetin shqiptar, por dhe më tej me të gjithë në Britani të Madhe. Besmir Leci është si të gjithë ata humanistë, që nuk kanë kohë të anëtarësohen në një organizatë, apo të jenë në një listë diku, por që hyjnë në zemrat e mendjet e mjaft njerëzve, të cilët nuk i harrojnë asnjëherë. Për këët ata na dërguan dhe një fotografi, e cila flet më shumë se mijëra fjalë. Fotografia ka në thelb ndihmën monetare që Shqiptari humanist ia ka dhuruar disa herë këtyre njerëzve, duke mos bërë asnjë zë, duke mos u mburrur e duke e mbajtur këtë ndihmë në heshtjen më të madhe.


Udha jonë drejt Chesham


Pikat e shiut bëheshin në xhamat e makinës së biznesmenit Nazmi Muceku, jo pak herë pjesë e bisedës dhe mendimeve që na shoqëronin ne dhe tërësinë e gjërave të tjera ndërsa kapërcenim rrugën për në Chesham. Diku një ndalesë e vogël dhe një shtrëngim duarsh me një shqiptare të mrekullueshme, dhe kjo një guzhiniere e talentuar në një mini-restorant italian, një kafe dhe një bisedë. Pastaj sërrish me fjalët që na shoqërojnë për protagonistin e ditës. Në Unit 3 Power House, Higham Mead, Chesham, ndjejmë pa hyrë mirë në tërësinë e zyrave dhe mjedisit madhështor një pritje dhe një miqësi nga disa të huaj, por që na përshëndesin shqip. Në fillim është James Brazil. Ai është Drejtor i Operacioneve për LGL dhe ka mbi 38 vjet përvojë në Industrinë e Ndërtimit. James mban një NVQ të nivelit 6 në Menaxher të Vendit të Ndërtimit dhe së bashku me njohuritë e tij të gjera mbikëqyr bazën tonë të klientëve në zgjerim, ndërsa ruan klientët dhe menaxherët ekzistues. Ai është përgjegjës për sigurimin dhe përmirësimin e performancës, produktivitetit, efikasitetit dhe cilësisë, standardeve të shëndetit dhe sigurisë së operacioneve të departamenteve dhe organizative përmes ofrimit të metodave dhe strategjive efektive. Tjetri është Philip Roskilly. Phil në Drejtor Tregtar për LGL dhe është anëtar i IQS, ai është një anketues i akredituar i sasisë nga RICS dhe drejton ekipin komercial të anketuesve të sasisë. Ai ka mbi 35 vjet përvojë në sektorin industrial, komercial dhe rezidencial të industrisë. I vetëdijshëm komercialisht, Phil ka përvojë të gjerë në mekanizma të ndryshëm para dhe pas kontraktuale, si dhe dispozita të tilla si obligacionet dhe garancitë. Ai ka mbikëqyrur strategjitë e përgatitjes dhe proceset e menaxhimit të ndryshimeve. Përveç kësaj, ai ka menaxhuar mosmarrëveshjet kontraktuale me vlerë të lartë deri në përfundime të suksesshme. Buzëqeshje dhe pritje miqësore na vjen nga Sinead Keane, që është Administratore Tregtare për LGL dhe ka kaluar mbi 8 vjet duke punuar në industrinë e ndërtimit dhe shërbimeve. Ajo punon ngushtë me të gjithë ekipin tonë, si dhe me aktorë të tjerë të brendshëm dhe të jashtëm për të siguruar një rrjedhë efektive komunikimi. Ajo menaxhon të gjitha çështjet administrative dhe është pika e parë e kontaktit për të gjitha vlerësimet e punëve tokësore tregtare dhe rezidenciale dhe kërkesat parandërtimit për LECI Groundworks. Është Andrew Brazier, që është një anketues i lartë i sasisë me përvojë për LGL me mbi 40+ vite përvojë i specializuar në punimet tokësore dhe strukturat e betonit të armuar. Njohur me të gjitha marrëveshjet aktuale kontraktuale dhe menaxhimin financiar të kontratave të ndërtesave. Përvoja e viteve të Andreë-it i ka dhënë atij një kuptim të thellë të procesit të ndërtimit, të cilin ai mund ta përdorë kur vendos çmimin e punëve të reja dhe të siguruara.Janë dhe disa të tjerë, e në fund na vjen vetë shqiptari, Besmir Leci, me një buzëqeshje dhe një temperament tipik të një intelektuali modest që tashmë di si të bëhet pjesë e të gjithë takimeve.


Inxhinieri i kualifikuar Besmir Leci është krijuesi i „Leci Groundworks Ltd“, fiinancuesi dhe Drejtori Menaxhues i LGL me mbi 20 vjet përvojë në Industrinë e Ndërtimit. Përveç promovimit të menaxhimit 'praktik' të drejtimit të përditshëm të kompanisë, ai është një biznesmen energjik dhe me prirje komerciale, i cili lulëzon në sfidat komplekse që gjeneron industria, por gjithmonë ka kohë për t'u përfshirë personalisht si me klientët ashtu edhe me stafin. Besmiri ka marrë një Diplomë të Nivelit 7 NVQ në Menaxhim të Lartë të Ndërtimit (QCF) dhe C skills Awards Niveli 4 NVQ në Menaxhimin e Vendit të Ndërtimit si në Inxhinieri Ndërtimi ashtu edhe në Inxhinieri Konstruksioni, si dhe ka një diplomë në Zhvillimin e Menaxhimit. Ai gjithashtu është një person i emëruar për operacionet e ngritjes. Ai është i përkushtuar ndaj standardeve më të larta të cilësisë, shëndetit dhe sigurisë, integritetit dhe përpjekjes për të siguruar suksesin e ardhshëm të biznesit.

Pas kësaj natyrshëm është kafja dhe një gotë uji që na vendos në tryezën e një prej zyrave të shumta të mjedisit që zotëron „Leci Groundworks Ltd“. Aty menjëherë e kupton se në të gjithë udhëtim është vlera, talenti, përkushtimi, kuptimi i mirësisë, humanizmit dhe mirëkuptimi i profesionalizmit. Të gjitha këto kanë një udhë të gjatë tek shqiptari djalosh nën moshë, që vjen nga Kalaja e Dodës në një mjedis të zhurmshëm e mjaft intensiv të Britanisë së Madhe, dhe në një moshë fare të vogël, nën moshë, duke gjetur veten mjaft shpejt konkurrent në BM.


Përtej modestisë së Besmir Lecit


Inxhinieri Besmir Leci

Kjo vërtet është një arritje e madhe. Sapo shikojmë tërë atë dokumentacion, tërë ato zyra, tërë ato arritje, kuptojmë se „Leci Groundworks Ltd“ e ngritur dhe e zhvilluar nga Besmir leci është një kompani e specializuar e punimeve tokësore me biznesin kryesor që përfshin punimet e gërmimit, themelet, punimet e infrastrukturës dhe kanalizimet si për Zhvilluesit e Banesave ashtu edhe për Klientët Tregtarë. Besmir Leci e ka themeluar Kompaninë mbi parimet thelbësore të Cilësisë dhe Sigurisë që kontribuon në biznesin e përsëritur me klientët dhe me vlerat. Kjo kompani është e dalluar dhe për Strukturat dhe Bodrumet e Betonit. Tendencat aktuale duket se tregojnë një preferencë për të ngritur ose ulur. „Leci Groundworks Ltd“, kompania shqiptare me disa vlerësime madhore si SQS dhe CHAS ofron aftësitë dhe përvojën për të ndërtuar të dy kornizat e betonit të armuar me shumë nivele dhe bodrumet sipas kërkesave individuale të klientit.

Me kualifikimet e bëra në mjaft institucione, që fillojnë nga Universiteti i Shefildit në South Yorkshire e deri në Londër, Besmir Leci ka aftësi dhe për Rrugët dhe Infrastrukturat. „Leci Groundworks Ltd“ është e licencuar prej kohësh për të kryer Punimet e Seksionit 278 për shumë autoritete lokale dhe gërmime të plota, kanalizime dhe ndërtim rrugësh si për Autostradat England Adoption ashtu edhe për Zhvilluesit Privatë. Për këtë kompani dhe për vetë drejtuesit e saj ka shumë rëndësi Këshillimi para Kontratës dhe Statusi Parimor i Kontraktorit. Besmir Leci na thotë se „Ne ofrojmë këshilla gjithëpërfshirëse mbi koston buxhetore, opsionet dhe krahasimet e kostos, të dhëna efektive për logjistikën, programimin dhe inxhinierinë e vlerës.“ Dhe kështu drejtori menaxhes i saj nathotë se „Shpesh për periudhën fillestare të një kontrate ne operojmë si kontraktor kryesor deri në përfundimin e punimeve tona. Për koston nominale kjo mundëson që punimet e kontratës të fillojnë pa kontraktuesin kryesor të lidhur burime të vlefshme për të menaxhuar një nënkontraktor.“ Ky shërbim ka rezultuar të jetë shumë efektiv dhe produktiv, gjë që në thelb rezulton që klientët tanë të jenë në gjendje të fillojnë punimet me dijeninë e sigurt se standardet janë vendosur prej tyre që nga ngritja fillestare e vendit.

Kjo kompani është e specializuar edhe për Punime me tulla dhe blloqe, duhet theksuar se këtu punojnë mbi 90/% fuqi punëtore shqiptare. LGL ka një divizion të specializuar të punimeve të tullave dhe blloqeve që krenohen me ofrimin e strukturave të punimeve me tulla me cilësi të lartë me ekipin e vet të dedikuar të menaxhimit dhe fuqinë punëtore. Tashmë „Leci Groundworks Ltd“ është si një shkollë kualifikuese më vete, ku mjaft shqiptarë vijnë nga zero dhe dalin të kualifikuar e të trajnuar deri në hapjen e biznesit personal. Këtë ua dhuron me mjeshtëri dhe me përkushtim human vetë Besmiri.

Gjithashtu Leci Groundworks zotëron një gamë moderne të impianteve dhe pajisjeve të ndërtimit dhe ofron operatorë kompetentë të akredituar nga CPCS/NPORS si dhe të gjitha pajisjet e nevojshme. Besmiri na shton dhe na sqaron se „Ne gjithmonë sigurojmë që fabrika jonë të jetë e cilësisë më të mirë, të mirëmbahet nga inxhinierë cilësorë dhe të dorëzohet (ose të mblidhet nëse preferohet) në kushte optimale në mënyrë që të maksimizohet produktiviteti i artikujve në përputhje me legjislacionin aktual të shëndetit dhe sigurisë.“

Më në fund duke parë se kjo kompani afron shërbime të ndryshme për të plotësuar nevojat e klienëtve, si Ndërtimi Komercial; Ndërtim Rezidencial; Para-Ndërtim; Menaxhimi i faqes; Projekte të veçanta; Ndërtimi i Infrastrukturës; Inxhinieri Ndërtimi si dhe Ndërtimi i peizazhit, natyrisht jashtë modestisë themi se „Leci Groundworks Ltd“ është tashmë një nga kompanitë më serioze më të përkushtuara shqiptare të fushës së ndërtimit në mesin e komunitetit shqiptar në MB.


Të tjerët për këtë kompani


Mjaft klientë kanë lënë me qindra shënime pozitive dhe vlerësime për këtë kompani. Janë disa VIPA britanikë që flasin me një respekt të madh për Besmir Lecin, por dhe të vëllain e tij, Kujtim Leci, që është thuajse tashmë krahu i djathëtë i Besmirit. Ja si shprehen disa: “Punimet e Lecit janë përfshirë në dy punë të mëdha të ndërlikuara të kullimit dhe inxhinierisë civile me ne gjatë vitit të kaluar. Ne kemi parë se ata janë një kompani shumë e ditur dhe e lehtë për të punuar me të. Ata kanë shkuar më lart dhe përtej për të përmbushur kërkesat tona në vend dhe ne mezi presim të punojmë në të ardhmen me ta për disa vitet e ardhshme. Ata kanë burimin e faqeve tona me fuqi të mjaftueshme të kualifikuar të punës kur kërkohet dhe kanë një flotë të madhe dhe të larmishme pajisjesh për lëvizjen e tokës për të trajtuar projekte në shkallë të vogël deri në shkallë të madhe.”


“Tani kam punuar me Leci Groundworks në tre projekte të ndryshme dhe kam qenë shumë i impresionuar prej tyre në të gjitha këto. Ata janë aplikuar në mënyrën më profesionale nga drejtorët deri te operativët në terren, duke treguar edhe profesionalizëm edhe kompetencë. Punimet në kantier kanë variuar nga pastrimi i kantierit deri te prishja dhe punimet në terren. Leci Groundworks është gjithmonë e prirur të ofrojë zgjidhje për problemet e paparashikuara dhe të punojë në bashkëpunim për të siguruar përparimin e projektit; ndërkohë që sigurohuni që të jeni të informuar dhe të vetëdijshëm për çdo ndryshim. Është freskuese të gjesh një nënkontraktor që shikon gjithmonë përpara për punët e ardhshme dhe kupton vizatimet e detajuara, përveç ofrimit të pyetjeve dhe nxjerrjes në pah kur ato bëhen të dukshme; kjo jo vetëm që krijon besim me sitin dhe ekipin e klientit, por gjithashtu zbut çdo vonesë të mundshme sa më shumë që të jetë e mundur. Ata ofrojnë një shërbim të dytë, i cili më ofron garanci nga një këndvështrim operacional dhe komercialisht ata ju mbajnë të përditësuar përmes komunikimit të vazhdueshëm. Ka qenë kënaqësi të punoj me Leci Groundworks deri më sot dhe shpresoj të punoj me ta edhe më shumë si pjesë e planeve tona të rritjes së ardhshme.”

Nga Helix, Ajay Banga një topograf me emër thotë se “Ne patëm privilegjin të punonim me Leci Groundworks Ltd në Projektin tonë të fundit të Ndërtimit në 23 Beckenham Road, Kent. Leci Groundworks ishte përgjegjëse për paketën e plotë të Groundworks për projektin. Nga fillimi deri në fund puna e kryer ishte e organizuar mirë dhe me cilësi të lartë. Mendimi paraprak dhe organizimi ishin evidentë me aftësinë e tyre për të sjellë në kohë çdo çështje të kantierit dhe siguria e punimeve ishte gjithmonë parësore për ta. Ne besojmë se Leci Groundworks Ltd është një kontraktues shumë i aftë dhe synojmë të vazhdojmë të bëjmë biznes me ta. Ne do të rekomandonim përdorimin e shërbimeve të tyre pa hezitim.”


Duke përfunduar


Besmir Leci është nga ata shqiptarë të mirëintegruar e të misjellshëm që nderojnë veten, familjen, shoqërinë, e të gjithë komunitetin. Ai erdhi djalosh dhe u maturua mes përkushtim dhe drejt suksesit në BM. Besmiri ka 22 vite në këtë vend dhe sytë i katshmë tek kompania, familja e tij dhe vajza e tij e vogël, drita e syve të tij. Është një rrugë e gjatë, që fillon që nga 16 shtatori i vitit 1999-të dhe që ka një stacion të pambarimtë ku ndalohet dhe kurë nuk qëndrohet për një kohë të pamenduar, por gjithnjë me laps dhe me llogari në dorë e në mendje.

Emrin e tij e mban në memorje dhe Islington College ku ai mori NVQ, por ashtu dhe Shefild University, ku gjeti hapësirë tjetër kualifikimi me HTC dhe më pas duke punuar me Vinça, si një i kualifikuar, si një inxhinier me mjaft pasion arriti të vendosë emrin e tij në disa kompani dhe vepra britanike. Emri i Besmir Lecit ra në sy të biznesmenëve dhe specialistëve britanikë dhe sidomos atyre anglezë, që mbarti më pas një emër tjetër, atë që tashmë e meriton respektin dhe përkushtim më të gjerë, me disa e disa kualifikime të merituara, si CSCS me të gjitha azhornimet, NVQ, CITB, e mjaft e mjaft të tjera.

Tashmë jo vetëm ai si emër, por dhe kompania e tij Leci Groundworks Ltd janë në një udhë të mbarë dhe ata janë propozuar tashmë që të jenë nën siglën dhe vlerësimin lokal, por aq dhe të Parlamentit Britanik, që ka të drejtën ligjore të dallojë dhe të vlerësojë kompanitë në Mbretëri të Bashkuar. Ndërsa sektori i ndërtimit ka një sërë programesh vlerësimi, nuk ka asnjë që të jetë vërtet i pavarur. Çmimet e Ekselencës në Ndërtim janë vërtet të pavarura, në pronësi të sektorit për sektorin, në të gjithë Ishujt Britanikë. Çmimet që jepen për këtë rast janë krijuar për të njohur ata individë dhe kompani që vendosin standardin e artë në sektorin e ndërtimit. Çmimet do të zhvillohen më 20 prill 2023 në The Toëer Hotel, Londër.
242 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page