top of page

Astrit Lulushi: Dragoi; Test e kuark dhe Torah

Updated: Apr 30



Ishte në të gjitha gazetat dhe në çdo lajm. Në tetor 2022, Ian Hamilton vdiq në moshën 97 vjeçare. Një nga figurat më të respektuara të Skocisë, ai i shërbeu vendit për dekada si një avokat i shquar. Skocia e nderon dhe shënon vdekjen e tij, dhe tashmë është bërë një film për të treguar historinë e tij, me aktorin Robert Carlyle në rolin e Ian Hamilton. 


Si student i ri i drejtësisë, më 1950, Ian Hamilton kreu një nga bastisjet më të jashtëzakonshme dhe më të guximshme në historinë britanike. Me shokët e tij studentë, Alan Stuart, Gavin Vernon dhe Kay Matheson, Ian bëri udhëtimin e gjatë nga Glasgow në Londër, dhe në veçanti në Westminster Abbey, vendi ku mbretërit dhe mbretëreshat angleze janë kurorëzuar për një mijë vjet. Pasi hapën një derë anësore të abacisë me një levë, shokët e tij hynë në ndërtesën e errësuar dhe gjetën një fron të madh prej druri. Nga poshtë sediljes ata arritën të merrnin një bllok prej 152 kilogramësh gur ranor, të cilin, me shumë vështirësi dhe përballë shumë sfidave, e futën kontrabandë deri në Skoci.


Pasi iu shmangën ndjekjes së policisë dhe mbërritën të sigurt përtej kufirit, katër komplotistët e shoqëruan gurin e rëndë në Arbroath Abbey, ku e lanë në heshtje në altarin e lartë, në shenjtëroren e kishës.


Ishte dita e Krishtlindjes 1950. Pse një student i drejtësisë do të rrezikonte arrestimin dhe çdo lloj dënimi për një gur ranor? Dhe pse mbërritja e tij në Skoci ndezi festime në rrugët skoceze dhe në Westminster nxiti frikën e qeverisë për një kryengritje skoceze? Shumë vite më vonë Hamilton reflektoi për vjedhjen e gurit. “Pavarësia tani është e pashmangshme. Guri e kapërcen politikën. Pavarësisht nga pikëpamjet tona politike, skocezët e kuptojnë se ka diçka që na lidh së bashku.” Për çfarë ishte kjo? Çfarë do të arrinte një njeri i nderuar si Ian Hamilton, duke bastisur Westminster Abbey dhe duke i ikur policisë? Dhe çfarë ishte ai bllok prej guri për të ndezur festimet në Skoci dhe frikën e revolucionit në Angli?


Blloku i gurit ranor në fjalë është objekti më i shenjtë i veshjes së Skocisë. Para vitit 1296, kur anglezët e morrën atë nga Skocia dhe e kontrabanduan në Westminster, blloku i gurit ishte përdorur për shekuj me radhë në kurorëzimin e mbretërve skocezë. Një herë në Westminster, Mbreti Eduard I e vendosi atë në karrigen e kurorëzimit. Për më tepër, vendi ku Ian Hamilton dhe shokët e tij lanë gurin ishte gjithashtu domethënës. Altari i Lartë i Abbey Arbroath ishte vendi ku baronët skocezë, udhëheqësit e klanit, u mblodhën dikur, për t'i bashkuar emrat e tyre në caktimin e shpalljes së pavarësisë së Skocisë më 6 prill 1320. Kjo deklaratë iu dërgua më pas Papa Gjonit XXII për të njohur dhe mbrojtur sovranitetin e tyre. Për mbretërit e Anglisë, të cilët që nga koha e Eduardit II e kishin përdorur atë për kurorëzimin e tyre, guri ranor i vjedhur mishëron të drejtën për të sunduar mbi tokat e Skocisë. Kjo është fuqia dhe autoriteti me të cilin është veshur ky bllok ranor. Emri i tij është Guri i Scone, i njohur ndryshe si Guri i Fatit.


Anglezët e panë gurin si një objekt të pajisur me autoritet për të sunduar, sepse skocezët e kishin. Sipas tregimeve të shkruara në shekujt XIV dhe XVI, përpara se mbretërit skocezë ta përdornin për herë të parë për kurorëzimin e tyre, Guri i Fatit ishte përdorur për të kurorëzuar Simon Breck si Mbret të Irlandës. Më pas, skocezët e kishin sjellë me vete kur emigruan nga Irlanda në Skoci. Paraardhësi mbretëror i Simon Breck, Princi Gathelus, ishte një bir i mbretit grek Cecrop dhe thuhet se ai e solli gurin ranor në Irlandë nëpërmjet Spanjës dhe Egjiptit, pasi e kishte marrë fillimisht në Siri. Ishte pjesë e piedestalit të Arkës së Besëlidhjes - objekti i lashtë, dhe froni i Mbretërve të Izraelit. Ndërtuesit e Arkës së Besëlidhjes, kështu thotë legjenda, e kishin nxjerrë këtë gur në Bethel, një pjesë e vendit të lashtë të ndërtuar nga Jakobi, patriarku i 12 fiseve të Izraelit, për të përkujtuar takimin e tij me të fuqishmin misterioz, të cilin ai e pa duke mbërritur dhe duke u larguar në hapësirë. Sado pak ose shumë nga këto detaje të jenë fakte, kjo legjendë e vjetër shekullore, ilustron idenë historike për rëndësinë dhe natyrën e objekteve të zbukuruar. Ai gjithashtu rrënjos fuqinë dhe rëndësinë e Gurit të Fatit në një nga historitë më të hershme të Judaizmit. Dhe një Mbret skocez ose alban, siç quhej Skocia një herë, do të donte ta lidhte të drejtën e tij për të sunduar me një objekt që besonte se ishte Arka e Besëlidhjes dhe donte një pjesë të saj. Dhe çfarë ishte Arka e Besëlidhjes në realitet? Për më tepër, pse një objekt i tillë do të kishte ndonjë ndikim mbi të drejtën për të qeverisur Skocinë? Guri Skocez i Fatit u huazua në Westminster Abbey për ceremoninë e Charlit, pas vdekjes së mbretëreshës Elizabet më 2023, dhe u rivendos në karrigen e Eduardit II, për t'i dhënë të drejtën atij të sundonte mbi Skocinë. Kurora është një objekt i veshur. Kështu është edhe rruzulli dhe skeptri. Kështu është ari, diamanti nga një tjetër, opali nga një safir, të gjitha të ngulitura në mbulesën e kokës së monarkut.


Veshjet madhështore të kishës dhe shtetit mbajnë simbolikë nga Roma e lashtë, Izraeli, Persia dhe Babilonia. Përdorimi i këtyre emblemave komunikon një mesazh të fortë për vazhdimësinë dhe pathyeshmërinë e pushtetit mbretëror. Për një shembull amerikan, është interesante të krahasohen portretet e shekullit të tetëmbëdhjetë të presidentit të parë të Amerikës, Xhorxh Uashingtonit, me ato të Xhorxh Hanoverit, mbretit nga i cili u luftua dhe u fitua e drejta për të qeverisur Amerikën. Ajo që bie në sy është numri i ngjashmërive në mënyrën e veshjes së dy burrave. Një pallto blu, një kapele detare, epoleta të arta, një shkop dhe një shpatë, një parukë e bardhë dhe një gërshet i bollshëm ari që zbukuron jelekët e tyre. Në sfond janë kurora dhe flamuj. Një topuz, e cila ishte emblema e pushtetit në Romën e lashtë, dhe një shqiponjë, një simbol i epërsisë ushtarake, janë të dyja të përfshira në mobiljet përreth. Të gjitha këto motive janë të veshura me asociacione pushteti dhe autoriteti. Vetëm mungesa e mëndafshit dhe erminës në portretet e Uashingtonit e bëjnë të qartë se tek ai nuk shikojmë një mbret apo një perandor, por një president. Megjithatë, ngjashmëritë shërbejnë për të na kujtuar vazhdimësinë e pushtetit. I njëjti pushtet ka kaluar nga njëri Gjergj te tjetri dhe objektet e veshura në imazhe tregojnë se e drejta për të sunduar ka kaluar nga një regjim i vjetër në një regjim të ri.


Megjithatë, sado të sigurt të jemi, nuk është e lehtë të shkundësh pushtetin e vjetër. Ekziston një fuqi e madhe e padukshme që mund të ushtrohet nga ish diktatura, pa pasur nevojë të jetë fizikisht e pranishëm. E thënë thjesht, në çdo tërheqje të forcave të dukshme, vetëm për shkak se mbajtësit e pozitave janë shkëmbyer, nuk është garanci se gjithçka ka ndryshuar.


Përpara se të largohet dragoi, duhet së pari të mundet. Në atë moment, revolts ndjek formën klasike të kaq shumë prej tregimeve të dragoit në botë, sepse pothuajse në çdo histori të tij vjen një pikë ku njerëzit që janë detyruar t'i shërbejnë mblidhen dhe bien dakord që nuk dëshirojnë të jetojnë si skllevër të një qenieje gjakftohtë pa dashuri apo ndjenjë tjetër për ta. Ata kanë arritur në pikën kur çdo mjet drakonian terrori dhe kontrolli është përdorur aq gjatë sa të ketë humbur më në fund fuqinë e tij për të bindur. Kultura e nënshtrimit dhe depresionit është kthyer në zemërim bazë. Në këtë moment njerëzit e kuptojnë se nëse veprojnë së bashku dhe përballen me dragoin me një zë, duke thënë: "Asnjë nga ne nuk do t'ju shërbejë më", çfarë mund të bëjë dragoi? Nuk mund t’i vrasë të gjithë, sepse nuk do të ketë më skllevër. Mund të vrasë disa, por nëse qëndron i fortë, bisha do të kuptojë se fuqia për të sunduar me kërcënime dhune ka marrë fund. Në disa versione të tregimit, një princ ose hero trim ngrihet dhe përballet me dragoin, duke e vrarë në mënyrë spektakolare. Gjergji i Shën Gjergjit dhe Dragoi do të ishte një shembull. Në histori të tjera, kur dragoi i sheh njerëzit që qëndrojnë dhe refuzojnë të përkulen, ai kupton se matematika e persekutimit është rrotulluar, dhe kështu tirani ikën dhe tërhiqet në male për të jetuar jetën e tij në izolim. Këto histori mbartin një mesazh të qartë shoqëror; për fuqinë e frikës për të qetësuar dhe kontrolluar njerëzit; fuqinë që ngrihet kur frika kapërcehet dhe fuqia e solidaritetit bazë për të tejkaluar modelet abuzive të lidershipit. Për shembull, mbaj mend turmat e mëdha që qëndronin përballë Ferdinandit dhe Imelda Markos në Filipine në vitin 1986. Refuzimi i njerëzve për të pranuar qeverisjen e tyre të vazhdueshme ishte i qartë. Korrupsioni i administratës, abuzimet e të drejtave të njeriut dhe burgosjet çuan popullin fillimisht në dëshpërim dhe më pas në një refuzim të zemëruar. Kur erdhi momenti i përballjes, familja Marcos mund të lexonte vetë humorin e turmës. Mbretërimi i tyre ishte në fund dhe familjes Marcos iu desh të ikte, jo si dragoi proverbial në male, por në një vend tjetër.


Test e kuark dhe Torah

Astrit Lulushi

Thomas Edison administroi një test inteligjence me 146 pyetje për punonjësit e ardhshëm.

Thomas Edison kërkonte shumë nga punonjësit e tij dhe donte të siguronte që të punësonte vetëm individët më të ditur. Për ta bërë këtë, kompania e tij administroi një test të gjatë për të gjithë të punësuarit e mundshëm, që përmbante 146 pjesë të vogla në dukje të rastësishme. Kuizi përfshinte pyetje të tilla si: "Cili është kryeqyteti i Pensilvanisë?" dhe "Çfarë drithërash përdoret në të gjithë botën?" Shumë njerëz që u intervistuan për një punë në kompaninë e Edison-it e quajtën testin si të pamundur për t'u kaluar. Edhe vetë djali i Edisonit, student në MIT, dështoi në provim, ashtu si Albert Einstein, i cili iu nënshtrua testit pasi u botua në gazetë. Pavarësisht kritikave, Edison e mbrojti pyetësorin si një domosdoshmëri, duke thënë se çdo mungesë memorie nga punonjësit e tij i kushtonte kompanisë 5,000 dollarë (afërsisht 86,000 dollarë sot). 

***

Blloku ndërtues i fizikës teorike është kuarku, i cili është një lloj grimce dhe një komponent themelor i materies. Në vitin 1964, fizikani Murray Gell-Mann e dinte se ai donte t'i shqiptonte grimcat e tij të zbuluara rishtazi si "kwark", por vendosi drejtshkrimin "kuark" pasi lexoi "Tre kuarkë për Muster Mark!" në romanin “Finnegans Wake” nga James Joyce. Ekzistojnë lloje të ndryshme kuarkesh (të njohur edhe si "shije"). Nëse jeni në Evropë, mund të hani edhe një pjatë me kuark, një produkt qumështi që njihet si "gjizë".

Në fizikë, çdo nga një numër grimcash nënatomike që mbartin një ngarkesë elektrike të pjesshme, quhet ‘kuark’. Kuarkët nuk janë vëzhguar drejtpërdrejt, por parashikimet teorike të bazuara në ekzistencën e tyre janë konfirmuar eksperimentalisht.

Gjatë shekullit të 20-të, shkencëtarët zbuluan protonin, elektronin, neutronin dhe kuarkun.

Një mikroskop i zakonshëm nuk është aq i fuqishëm sa për t'ju treguar një kuark. 

***

Qeniet njerëzore duket se kanë një prirje të natyrshme për të kërkuar rendin dhe simetrinë edhe në kaos. Ata gjejnë kafshë të fotografuara në retë që kalojnë, fytyra në rrezet e diellit që godasin xhamat e dritareve dhe figura njerëzore në formacione shkëmbore natyrore. Duke qenë kështu, është e natyrshme që ata të kërkojnë kode të varrosura në tekstet e lashta.

Zanafilla 1:1–4. Biblia Hebraike.   Katër shkronja, 50 shkronja larg njëra-tjetrës, duke filluar nga në vargun e parë, formojnë fjalën 

Torah (shqip ‘të reja’ 

Michael Drosnin, autor i The Bible Code dhe The Countdown, pretendon se ka zbuluar një kod sekret të fshehur brenda shkronjave dhe frazave të librit më të njohur në botë. Nëse është e vërtetë, implikimet janë tronditëse. Kjo do të thotë se një vetëdije e mbinatyrshme, ose, së paku, një entitet shumë i zhvilluar nga një qytetërim i lashtë qoftë në tokë apo gjetkë në galaktikë, kishte aftësinë për të parashikuar të ardhmen dhe u përpoq të paralajmëronte njerëzimin në një mënyrë krejtësisht përtej të kuptuarit aktual. 


Skllevër

Astrit Lulushi

Njerëzit duhet të provojnë gjithçka dhe të mos kenë frikë nga asgjë.  


Duke marrë parasysh vështirësitë që dolën për të qeverisur një perandori të sapopushtuar, si Babilonia, disa mund të pyesin, duke parë që Aleksandri i Madh u bë zot i Azisë, si është e mundur që perandoria nuk u rebelua pas vdekjes së tij? 

Pasardhësit e Aleksandrit i mbajtën pushtimet dhe nuk iu desh të përballonin ndonjë vështirësi, përveç atyre që lindën mes tyre nga ambiciet e secilit prej 4 gjeneralëve. 

Vendet qeverisen në dy mënyra të ndryshme, thotë Makiaveli: - nga një mbret, me një grup shërbëtorësh që i binden: - ose nga një monark, që e ka trashëguar dinjitetin nga lashtësia e gjakut dhe nënshtetasit e duan. 

E gjithë Perandoria Osmane qeverisej nga një sulltan, të tjerët ishin shërbëtorë të tij. Duke e ndarë perandorinë në sanxhaqe, sulltani dërgoi atje administratorë të ndryshëm dhe i ndërronte e i ndryshonte sipas dëshirës. 

Por Mbreti i Francës kishte në krye një grup zotërinjsh me trashëgimi gjaku të lashtë, që njiheshin nga nënshtetasit e tyre dhe të dashur prej tyre. 

Prandaj, mbretëria e Francës do të kishte vështirësi të mëdha në marrjen e Perandorisë Osmane, por lehtësi të madhe në mbajtjen e saj. Shkaqet e vështirësive në marrjen e perandorisë osmane nga Franca ishin se ushtarët e saj nuk mund të thirreshin nga princat dhe as nuk mund të shpresohej që të ndihmohej nga revolta brenda perandorisë osmane.

Zyrtarët osmanë, duke qenë të gjithë vasalë apo skllevër, kishin më pak gjasa të korruptoheshin, dhe për këtë arsye nuk mund të mbanin shumë njerëz rreth vetes. Kështu, ai që sulmonte turqit, do t’i gjente ata të bashkuar dhe pushtuesit do t'i duhej të mbështetej më shumë në forcën e vet sesa në revoltën e të tjerëve; por, nëse osmanët shpartalloheshin në fushën e betejës, skllevërit do të çliroheshin nga frika dhe do të viheshin në shërbim të uzurpuesit. 

E kundërta do ndodhte në mbretëritë e qeverisura si ajo e Francës, ku mjaftonte të shfarosej familja mbretërore, sepse zotërinjtë që mbesin bëhen presidentë të lëvizjeve të reja. 

Tani nëse mendoni se cila ishte natyra e qeverisë së Darit, do ta gjeni të ngjashme me perandorinë osmane, dhe për këtë arsye ishte e nevojshme vetëm që Aleksandri fillimisht ta rrëzonte Darin në fushëbetejë dhe më pas të merrte vendin. Pas kësaj fitoreje, shteti mbeti i sigurt për Aleksandrin. Dhe nëse pasardhësit e tij do të kishin qenë të bashkuar, ata do ta kishin shijuar të sigurt dhe me lehtësi, sepse nuk kishte trazira në mbretëri, përveç atyre që provokuan vetë. Por është e pamundur të mbash me një qetësi të tillë shtete si Franca. Që këtej lindën ato rebelime të shpeshta në Spanjë, Francë dhe Ballkan, për shkak të principatave të shumta që kishte në këto shtete, nga të cilat, për aq kohë sa kujtimi i tyre zgjati, romakët dhe më pas osmanët në Ballkan mbajtën gjithmonë një zotërim të pasigurt; por kur kujtimi i pushtimit u shua, ata u bënë zotërues të sigurt. 

Kur kujtohen këto gjëra, askush nuk mrekullohet me lehtësinë me të cilën Aleksandri mbajti Perandorinë e Azisë, ose me vështirësitë që të tjerëve u ishte dashur të ndesheshin, si Pirro dhe shumë të tjerë - dhe humbën. 

Fitorja ose humbja nuk shkaktohet nga aftësia e pakët ose e shumtë e një force, por nga mungesa e formimit të subjektit - të mohuar nga çdo lloj avantazhi; por frika i ruan nga një frikë e dënimit që nuk dështon kurrë. 

“Është shumë më mirë të kenë frikë sesa të të duan, sepse dashuria ruhet nga lidhja që ka me detyrimin”. 

Nga kjo thënie e Makiavelit në shekullin XVI, udhëhiqen politikanët dhe zyrtarë e shtetit sot; duke krijuar një skllavëri të re.

5 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page