top of page

Armiqësia midis tre vëllezërve Ilirë që kishin ndarë sundimin e Perandorisë BizantineMidis perandorëve që mbretëruan në pjesën lindore të Perandorisë Bizantine gjatë vitit, periudha 395-518, të parët ishin nga prejardhja e Teodosit të Madh: djali i tij Arcadius (395-408), i cili u martua me Eudoxia, vajza e një shefi gjerman (Frank); dhe djali i Arcadius, Theodosius i Ri (408-50), gruaja e të cilit Athenais ishte bijë e një filozofi Athinas dhe u emërua Eudocia kur u pagëzua. Pas vdekjes së Theodosius II motra e tij Pulcheria u martua me Marcian nga Thrakia, i cili u bë perandor (450-57). Kështu në vitin 450 pas Krishtit përfundoi linja mashkullore e dinastisë Spanjolle të Teodosit.

Pas vdekjes së Marcian Leo I (457-74), i lindur në Traki ose "Dacia in Illyricum ", d.m.th. në prefekturën e Illyricum, një tribun ushtarak, u zgjodh perandor. Ariadne, vajza e Leo I, e cila ishte martuar me Isaian Zeno, kishte një djalë Leo, i cili, pas vdekjes së gjyshit të tij, u bë perandor (474) në moshën gjashtë vjeç. Ai vdiq disa muaj më vonë, pasi ai kishte arritur të emëronte si bashkë-perandor babanë e tij, Zeno, nga fisi i egër i Isaurianëve, banorë të Maleve Demi në Azinë e Vogël. Ky Luan është i njohur në histori si Leo II i Ri. Babai i tij, Zeno, mbretëroi nga viti 474 deri në 491. Kur Zenoni vdiq gruaja e tij, Ariadne, u martua me një heshtës, [64] Anastasius plak, me origjinë nga Dyrrachium (Durazzo) në Iliri(Shqipëria e sotme). Ai u shpall perandor në 491 dhe drejtoi si Anastasius I deri në 518.

Kjo listë e perandorëve tregon se nga vdekja e Konstandinit të Madh e deri në 518 A.D. froni në Konstandinopojë u pushtua së pari nga dinastia dardane e Konstandinit, ose më saktë dinastia e babait të tij, i cili ndoshta i përkiste disa si Fisi barbar i romanizuar i gadishullit Ballkanik; pastaj nga një numër romakësh - Jovian dhe familja e Valentinianit I; pastaj nga tre anëtarë të dinastisë spanjolle të Theodosius, i ndjekur nga perandorë të rastit që u përkisnin fiseve të ndryshme: Thrakas, një Isaurian, dhe një Ilir (mbase një shqiptar). Gjatë gjithë kësaj periudhe froni nuk u pushtua kurrë nga një Grek.

Bijtë e Konstandinit qeverisën Perandorinë bashkërisht pas vdekjes së babait të tyre. Armiqësia midis tre vëllezërve që kishin ndarë sundimin e Perandorisë u ndërlikua më tej nga lufta e vështirë me persët dhe gjermanët me të cilën Perandoria duhej të përballej në atë kohë. Vëllezërit u mbajtën larg jo vetëm nga dallimet politike, por edhe nga ato fetare. Ndërsa Konstandini dhe Konstanët ishin ithtarët e Kredos së Nicenës, Konstanci, duke vazhduar zhvillimin e politikës fetare të viteve të fundit të jetës së babait të tij, dolën hapur në anën e Arianëve. Gjatë përleshjes civile që pasoi, Konstandini, dhe disa vjet më vonë Konstanët, u vranë.

Konstanci u bë sundimtari i vetëm i Perandorisë.

Si një ithtar i flaktë i Arianizmit, Konstanci zhvilloi një politikë të vazhdueshme Ariane kundër paganizmit. Një nga dekretet e Konstancit shpalli: "Le t'i jepet fundi çdo bestytnije dhe le të çrrënjoset marrëzia e sakrificave". Por tempujt paganë jashtë vajtimeve të qytetit mbetën ende të paprekshëm për kohën. Disa vjet më vonë një dekret urdhëroi mbylljen e tempujve, ndaloi hyrjen në to dhe ndaloi ofrimin e flijimeve në të gjitha lokalitetet dhe qytetet e Perandorisë nën kërcënimin e vdekjes dhe konfiskimin e pasurisë. Akoma një dekret tjetër thoshte se dënimi me vdekje do të kryhej nga kushdo që ofronte flijime ose adhuronte perënditë. Kur Konstanci, duke dashur të festonte njëzet vjetorin e mbretërimit të tij, mbërriti për herë të parë në Romë, ai inspektoi monumentet e shumta nën drejtimin e senatorëve, të cilët ishin ende paganë, dhe urdhëroi që Altari i Fitores, duke personifikuar për paganizmin të gjithë madhështia e dikurshme e Romës, hiqet nga Senati. Ky akt u bëri një përshtypje shumë të thellë paganëve, sepse ata ndjenin se ditët e fundit të ekzistencës së tyre po afroheshin. Nën Konstantin imunitetet e klerit u zgjeruan; peshkopët u përjashtuan nga gjykimi civil.

Pavarësisht nga masat e ashpra të drejtuara kundër paganizmit, ai jo vetëm që vazhdoi të ekzistonte krah për krah me krishterimin, por nganjëherë ai madje gjeti një mbrojtje nga qeveria. Kështu Konstanci nuk i shpërndau veshjet dhe priftërinjtë në Romë, dhe në një nga urdhëresat e tij ai madje urdhëroi zgjedhjen e një prifti (sakerdo) për Afrikën, Deri në fund të jetës së tij Konstanci mbajti titullin Pontifex Maximus.

@copyright

37 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page