ARKITEKT I MARRËDHËNIEVE SHQIPTARO-AMERIKANE


AT GJERGJ FISHTA ARKITEKT I MARRËDHËNIEVE

SHQIPTARO-AMERIKANE VAZHDON TË JETË

I PA DËSHIRUAR NË VENDIN E VET

Nga Frank Shkreli*


20 Qershori (i vitit 1919) shënon përvjetorin e fjalimit të At Gjergj Fishtës në Konferencën e Paqës në Paris mbi “Shqiptarët e të Drejtat e tyre”. Fjalimi ka si autor At Gjergj Fishtën, Sekretar i Delegacionit shqiptar por është lexuar në frëngjisht në Konferencën e Paqës nga Imzot Luigj Bumçi, Kryetar i delegacionit shqiptar. Viti 2021 shënon 30-vjetorin e rivendosjes së marrëdhënieve shqiptaro-amerikane, me 15 mars, 1991 -- pas një ndërprejeje prej gjysëm shekulli nga regjimi komunist i Enver Hoxhës -- dhe hapjen e parë të ambasadës së Shteteve të Bashkuara në Tiranë, me 1 tetor, 1991.