top of page

Ariu Paddington – emigrant i paligjshëm?Një akademik Verilindor ka zbuluar se ariu i vogël nuk është vetëm një personazh imagjinar që është argëtues – ai është gjithashtu një emigrant i paligjshëm, madje edhe një pionier i hershëm i barazisë racore.

Profesoresha Angela Smith është e vendosur në Shkollën e Kulturës në Universitet. Në punimin e saj kërkimor, Paddington Bear: Një Studim Rasti i Imigrimit dhe Tjetërsisë, Profesor Smith është kthyer në origjinën e Paddington-it, Britania në vitin 1958, një kohë e racizmit të përhapur dhe multikulturalizmit në rritje, në të cilën arrin një ari i vogël nga 'Peruja më e errët'. me një perspektivë unike për jetën britanike.

"Librat Paddington të Michael Bond trajtojnë imigracionin në një nivel shumë delikate," thotë profesor Smith. “Sot, këto lloj librash u drejtohen fëmijëve më të rritur, të cilët supozohet se janë më të aftë të përballojnë çështjet komplekse politike dhe psikologjike.

“Por libri i parë, A Bear Called Paddington, botuar në vitin 1958, paraqet çështje të anti-racizmit në një histori mashtruese të thjeshtë.”

Profesor Smith argumenton se mjedisi i librave të Michael Bond, dhe sfondi i ariut të tij të famshëm, janë zgjedhur me shumë kujdes. Botuesit e tij hodhën poshtë idenë origjinale të autorit që Paddington të vinte nga Afrika, kështu që Bond zgjodhi në mënyrë delikate Perunë "Më e errët" për të mbajtur atë lidhje me kontinentin afrikan. Dihet mirë se etiketa e famshme e bagazheve të Paddington, ku shkruante: "Ju lutemi kujdesuni për këtë ari. Faleminderit." Është një referencë për përvojat e autorit Michael Bond për të parë të evakuuarit që largoheshin nga Londra gjatë Luftës së Dytë Botërore - por, në mënyrë domethënëse, ky i evakuuar po vjen në Londër gjatë një periudhe kritike në historinë e vendit. “Londra në vitet 1950 po bëhej me shpejtësi më multikulturore se kurrë më parë. I pari nga shumë grupe të mëdha të indianëve perëndimorë, të quajtur emigrantë "Windrush", mbërriti në fund të viteve 1940 dhe ajo përzierje kulturore në Londër nuk ishte gjithmonë e rehatshme.

“Në verën e vitit 1958, vetëm disa muaj përpara se të botohej libri i parë i Paddingtonit, u ndezën disa nga trazirat më të këqija racore në Britani, veçanërisht trazirat e Notting Hill.

"Nuk është rastësi që tregimet e para të Paddington janë vendosur në mënyrë specifike në Notting Hill."Ashtu si shumë emigrantë, Paddington arrin në Britani me sa duket pa një emër, apo ndonjë formë tjetër identiteti. Ai pranon se është strehuar në një varkë dhe zoti dhe zonja Brown, të cilët 'shpëtojnë' ariun e vogël në stacionin Paddington dhe i japin emrin e tij britanik, janë të vetëdijshëm se ai është një emigrant i paligjshëm

"Tek A Bear Called Paddington ai trajtohet në të njëjtat mënyra si emigrantët e tjerë, të cilëve oficerët e imigracionit do t'u jepnin emra që tingëllojnë anglisht", thotë profesor Smith. “Në librat e mëvonshëm mësojmë se emri i tij peruan është në të vërtetë ‘Pastuso’, i cili shqiptohet lehtësisht nga anglishtfolësit.

"Por, si emigrantët e tjerë në vitet 1950, Paddington arrin pa një identitet të përcaktuar qartë ose një të kaluar të njohur."

Është interesante që ky emër i është dhënë xhaxhait të Paddingtonit në filmin e parë të Paddingtonit, ndërsa emri i vetë Paddingtonit është artikuluar thjesht si një ulërimë shtazarake. Profesor Smith thekson se pothuajse të gjithë njerëzit në A Bear Called Paddington nuk janë as pak kuriozë për të kaluarën e mysafirit të tyre. Në fakt, i vetmi personazh në libër që është edhe pak kurioz për jetën e mëparshme të Paddingtonit në Perunë më të errët është z. Gruber, vetë një emigrant, i cili, zbulojmë më vonë, iku nga Hungaria gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Paddington, argumenton profesor Smith, është një personazh që është një pionier i vërtetë në letërsinë për fëmijë, me pikëpamje mbi barazinë racore dhe integrimin që ishin shumë përpara kohës së tyre.

"Gjatë viteve 1970 pati një reagim kundër racizmit të supozuar dhe të hapur në librat për fëmijë," thotë ajo. “Bibliotekarët dhe mësuesit me qëllime të mira tërhoqën disa libra të Enid Blyton, si Noddy, nga bibliotekat dhe klasat e fëmijëve, dhe klasikët si Mary Poppins e PL Travers u redaktuan për të hequr stereotipet racore.

“Por qysh në vitin 1958, kur Browns zbuluan për herë të parë ariun e vogël në stacionin hekurudhor Paddington, përshtypja se ai ishte një i huaj në një tokë të huaj nuk largohet kurrë nga ato histori.

“Tregimet e Paddington të Michael Bond-it hetojnë në mënyrë delikate racizmin dhe paraqesin rastin e tolerancës dhe mirëkuptimit ndaj emigrantëve në përgjithësi.

“Ariu i vogël, më shumë se çdo personazh tjetër në letërsi, është kryesisht britanik, por në mënyrë aktive vë në pikëpyetje elementet e ‘arsyes së shëndoshë’ të kulturës britanike në vitet 1950 dhe më tej. Ngjarjet e këtyre tregimeve janë shpesh komike, por kuptimet e tyre më të thella varen nga 'vështrimi i gjatë dhe i fortë' i atij më njeriu të arinjve.

6 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page