top of page

Dy shkrime

Updated: Jul 23, 2023


Apokalipsi i Lashtë

Astrit Lulushi


Ekziston një teori se autoritetet që studiojnë parahistorinë, injorojnë ose mbulojnë themelet e vërteta të botës sot. Dhe pasojat mund të jenë katastrofike.

Graham Hancock, mbrojtësi i kësaj teorie, i kthehet përsëri zemërimit të tij për këtë gjendje të "arkeologjisë së zakonshme", që nuk pranon teori të reja. Hancock, me një të kaluar gazetar, shtjellon variacione të mendimit se njerëzit kanë "amnezi" për të kaluarën.

Një shoqëri "e avancuar" që ekzistonte rreth 12,000 vjet më parë u shua kur klima ndryshoi në mënyrë drastike. Para se të shuhej plotësisht, ky qytetërim, Atlantis, dërgoi emisarë në skajet e botës, duke përhapur njohuri, duke përfshirë teknikat e ndërtimit që mund të gjenden në përdorim në shumë vende të lashta si Mesopotam, Egjipit, Indi, Amerikë etj. Kjo përhapje nxiti krijimin e mitologjive që janë çuditërisht të ngjashme në mbarë botën. Është e rëndësishme të mendohet për këtë histori, shton Hancock, sepse ne gjithashtu përballemi me kataklizëm të afërt.

Shkencëtarët nuk duan të besojnë asgjë nga këto dhe i shkurajojnë duke i quajtur në mënyrë të përmbledhur si “pseudoshkencë", ndoshta sepse nuk u pëlqen të mendojnë për mitologjinë apo astronominë e lashtë, të cilat Hancock shpesh i përdor për të provuar pikat e tij. Ky ndryshim paradigm do të trondiste gjithashtu themelet e disiplinës së tyre. Hancock, thonë shkencëtarët, nuk e kupton se me sa padurim do t'i mbronin këto prova nëse do të ekzistonin vërtet. Siç shkruan arkeologu Carl Feagans,

"Çdo arkeolog do të gëzohej për të zbuluar ndonjë qytetërim të panjohur të Epokës së Akullnajave”.

Joe Rogan, i cili e ka pasur Hancock-un në podkastin e tij disa herë, i lavdëron mënyrat e të menduarit të lirë të Hancock-ut. Por Michael Shermer, i revistës Skeptic, debatoi në podcastin e Rogan në 2017:

"Nëse ky qytetërim ekzistonte, ku janë grumbujt e tyre të plehrave, ku janë shtëpitë e tyre, ku janë veglat e tyre metalike, ku janë gurët e tyre?"

Por ekzistojne monumentet mrekulli të tyre. Autorët e arkeologjisë alternative që nga shekulli i 19-të, kur u themelua Shoqëria Teozofike, vazhdojnë dhe Hancock nxjerr nga ajo letërsi e 100 viteve më parë ose më shumë librin i tij Fingerprints of the Gods.

Zbulimet e fundit, si në Gobekli Teple, tregojnë se Hancock ka të drejtë dhe vetëm kokëfortësia e shkencês zyrtare e mban peng ndryshimin e histotisë së lashtësisë.

Aksionet më të mëdha tani në Shtetet e Bashkuara janë se çfarë do të ndodhë me arkeologjinë akademike nëse administratorët e universitetit, studentët dhe të diplomuarit fillojnë të kërkojnë që departamentet e antropologjisë dhe arkeologjisë në universitet të mbështesin këtë linjë të të menduarit.


Spartanët

Astrit Lulushi


Dorianët ishin të ndryshëm nga helenët në mënyrën e jetesës dhe organizimin shoqëror, duke filluar nga Korinthi, qendêr tregtare e populluar, e njohur për stilin e saj të zbukuruar në art dhe arkitekturë, deri te shteti izolues ushtarak i Spartës. E megjithatë, të gjithë helenët e dinin se cilat lokalitete ishin Doriane dhe cilat jo. Dorët dalloheshin nga gjuha dhe nga traditat. Ata ishin një popull i ardhur nga perëndimi, duke zbritur “dora-dorës” nga pyjet dhe malet e Epirit; u vendos dhe solli gjuhën e zakonet e veta në Peloponez; ashtu siç do të bënin më vonë pasardhësit e tyre arbëreshë ose arvanitë. Nuk dihet se çfarë e shkaktojë valën e dorëve, por me siguri ishte fundi i epokës së bronxit që ndezi trazirat.

Sipas mitologjisë, Lacedaemon, djali i Zeusit, ishte një mbret i Lakonisë. Ai u martua me Spartën, të bijën e Eurotas (E Urta), dhe e quajti vendin me emrin e tij dhe qytetin me emrin e gruas së tij. Tyrtaeus, një shkrimtar spartan i epokës arkaike, është burimi më i hershëm për të lidhur mitin e origjinës së spartanëve me prejardhjen e heroit Herakliu; autorë të mëvonshëm, si Diodorus Siculus, Herodoti dhe Apollodorus, përmendën gjithashtu spartanët si pasardhës të Herakliut.

Shqiptarët, që e tradhëguan gojarish historinë, thonë se dorët ishin të tyret. Por grekët, që lanë një histori të shkruar, thonë ndryshe.

Sparta ishte republikë. Gratë kishin më shumë të drejta sesa burrat. Leonidas ishte mbret dhe Sparta ishte monarki, por "basileis" spartanë nuk ishin monarkë.

Si fillim, Sparta kishte 2 mbretër në të njëjtën kohë, 2 nga 30 senatorët e Spartës. Sigurisht ata kishin edhe një gradë ushtarake, duke qenë gjeneralë të lartë të ushtrisë spartane. Pushteti i tyre ekzekutiv nuk ishte mbi pjesën tjetër të senatorëve. Ata gjithashtu mbikëqyreshin nga eforët, të cilët ishin 5 zyrtarë të zgjedhur rregullisht. Zyrtarët më të lartë spartanë përshkruhen gjithashtu si të këqij. Mos harroni, eforët ishin si 5 kryeministra, të zgjedhur.

Por filmat i tregojnë ndryshe, ku lakedaemonët e tjerë të lirë nuk mernin pjesë në këto pushtete ekzekutive. Por nuk ishin as pronë e ndonjë spartani. Ata ishin nënshtetas të qeverisë spartane. Në këtë drejtim, ishin në gjendje më mirë se të gjithë njerëzit në perandorinë persiane, ku çdo subjekt ishte nën pushtetin e një sunduesi të vetëm absolut, mbretit të mbretërve.

Ksenofoni flet për vetë mëkëmbësit që duan të veshin diademë dhe të çlirohen nga perandori dhe shohim shumë rebelime nëpër perandorinë perse. Për shembull, "Revolta e Satrapëve të Mëdhenj" në mesin e shekullit të IV pes. Frigjia, Armenia, Kapadokia iu shtuan listës së gjatë të popujve rebelë si Egjiptianëve dhe Jonianëve.

Në Spartë shohim vetëm rebelime helotësh. Perioikoit duken mjaft besnikë edhe pas rënies së Spartës. Ata në fakt sigurojnë shumicën e trupave me dëshirë, kur numri i qytetarëve spartanë ishte reduktuar në disa qindra.

Që të gjithë nënshtetasit e perandorëve persianë ishin të barabartë me skllevër, shkruan Herodoti, por Kserksi e trajtoi njeriun më të pasur të perandorisë, Pithius, nipin e mbretit lidian, më tmerrësisht se çdo skllav.

Kserksi, duke supozuar se Pitiu do të kërkonte ndonjë gjë në vend të asaj që ai bëri në të vërtetë, i tha se do t'i jepte begati dhe e urdhëroi të kërkonte atë që dëshironte. Atëherë Pithius mori guxim dhe tha:

"Zotëri, unë kam 5 djem dhe të gjithë janë të detyruar të marshojnë me ty kundër Hellas, të lutem, o mbret! Ki mëshirë për mua që jam kaq i vjetër dhe liro nga shërbimi një nga djemtë e mi, madje më të madhin, që të kujdeset për mua dhe pasuritë e mia, merr 4 të tjerët me vete dhe le të kthehesh me gjithë projektin tënd të kryer.”

Kserksi u zemërua shumë dhe u përgjigj:

"Ti më sheh vetë duke marshuar kundër Hellas dhe duke marrë me vete djemtë dhe vëllezërit e mi, të afërmit dhe miqtë e mi, si dhe ti, skllavi im, që duhej të më kishe ndjekur me gjithë shtëpinë tënde, më flet për djalin tënd?”

Me atë përgjigje, ai menjëherë u kërkoi atyre që ishin ngarkuar të bënin të njëjtën gjë që të gjenin djalin më të madh të Pithius dhe ta vrisnin, pastaj duke vepruar kështu, të vendosnin gjysmën e trupit të tij në të djathtë të rrugës dhe tjetra në të majtë, që ushtria të kalonte nga kjo rrugë midis tyre.

Një tjetër pasazh i rëndësishëm i Herodotit është ku perandori persian Kserksi kërkon mendimin e mbretit të mërguar të Spartës, Demarati, i cili e dëgjoi dhe tha:

"O mbret, meqenëse më urdhëron me çdo kusht të them të gjithë të vërtetën dhe të them atë që më vonë nuk e vërteton se është e rreme, në Hellas varfëria është gjithmonë endemike, por guximi fitohet si fryt i urtësisë dhe forcës. Ligji, duke përdorur këtë guxim, Hellas mbrohet nga varfëria dhe tirania. Tani i lavdëroj të gjithë grekët që banojnë në ato toka Doraine, por nuk do të flas për të gjithë ata, por vetëm për Spartanët. Së pari, ata kurrë nuk do të pranojnë kushte që sjellin skllavëri, dhe së dyti, ata do t'ju takojnë në betejë."

Edhe në shtetet që kishin një lloj monarkie të tillë si Maqedonia, shohim njerëz që reagojnë kur mbreti fillon të sillet si sundimtar absolut siç ishte rasti në incidentin e Aleksandrit dhe Kleitit.

Sa i përket propagandës së persëve laikë në krahasim me spartanët, kjo ka pak ose aspak bazë. Vërtetë, në shumicën e rasteve Persianët nuk ndërhynin në çështjet fetare të popujve të pushtuar. Megjithatë, spartanët bënë të njëjtën gjë. Ata nuk ua imponuan kultet e tyre popujve të tjerë. Edhe helotët kishin kultet e tyre. Sa i përket shkatërrimit të tempujve të shenjtë, spartanët nuk ishin të gatshëm të shkatërronin Athinën pas fitores së tyre në Luftën e Peloponezit. Persët nga ana tjetër, dogjën Akropolin dhe shumicën e tempujve të Atikës.

Pra, në përgjithësi spartanët ishin shumë më afër ideve moderne "perëndimore", sepse vinin nga perëndimi. Vetëm se vitet e fundit disa njerëz që përpiqen të reagojnë ndaj disa përshkrimeve orientaliste fyese të Persisë dhe krijojnë një Persi të lashtë të përsosur imagjinare, ndërsa hedhin akuza të pabaza për spartanët e lashtë. Natyrisht, asnjë nga këto nuk ishte si vendet dhe sistemet politike moderne dhe nëse dikush përpiqet të gjejë mizori dhe gjëra të papranueshme, kjo është e lehtë. Por duhet të kemi parasysh edhe kontekstin, si dhe betejën e 300 Spartanëve të kapur “dora dorës” kundër persianëve në Thermopile.

14 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page