AMERIKA UROI PAVARËSINË E KOSOVËS
Nga Frank Shkreli

20-vjet pas çlirimit dhe 12 vjet pas shpalljes së Pavarësisë së Kosovës, Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të jenë mbështetësi kryesor i integritetit dhe sovranitetit të Kosovës së pavarur, ndërsa vazhdon angazhimet dhe përpjekjet në nivel rajonal për një marrëveshje përfundimtare midis Prishtinës dhe Beogradit, ndërkohë që nivelin ndërkombëtar, Washingtoni lobon gjithnjë për më shumë njohje të Republikës së Kosovës nga vendet e botës që nuk e kanë njohur ende. Të gjitha këto me synimin për anëtarësimin eventual të Republikës së Kosovës në organizmat euro-atlantike dhe në organizatat kryesore ndërkombëtare, përfshir Organizatën e Kombeve të Bashkuara.

Në të vërtetë, duket sikur Shtetet e Bashkuara po bëjnë më shumë në këtë drejtim se vetë Kosova dhe Shqipëria, marrë së bashku. Zyrtarët amerikanë të niveleve të ndryshme, kanë theksuar vazhdimisht se Shtetet e Bashkuara janë mbeten një partner i vendosur i Kosovës dhe kanë nënvizuar, vazhdimisht, në deklaratat e tyre në Prishtinë dhe në Washington, se Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të jenë të angazhuara për një Kosovë demokratike, të bazuar në ligj, tolerante dhe e begatë, që do të bëhet anëtare e plotë e familjes europiane dhe euro-atlantike, me