top of page

ALBANOPOLISI NDODHET NË DIBËRJabllanica e Drimkollit të Dibrës, Albanopoli i motshëm i Ilirisë

Ka shummë mundësi, shkruan Vahid Kormaku, që Jabllanica e sotme të jetë Albanopoli antik, ku banonte fisi ilir Alban, që përmend Klaud Ptolemeu

Qyteti ilir i fisit Alban, sipas studiuesit nga Stebleva, Vahid Kormaku, bashkëpunëtor i Aleks Budës, ndodhet në Jabllanicë, midis Modriçës (Drimkollit) në të majtë të Drinit të Zi dhe Strugës, gjatë Luginës së Drinit të Zi.

V.Kormaku kundërshton Zgërdheshin si qendër e fisit të Albanëve dhe si Albanopolisi.

Vahidi në librin e tij ngul këmbë që aty, në kodrën e Jabllanicës, te kalaja të bëhen punime arkeologjike për të dal në pah kjo e vërtetë e mohuar.

(V.Kormaku, “Sheshet e betejave të Skënderbeut” faqe 112-114, 2012)

Jabllanica gjendet në pjesën e RMV, afro 2 orë larg kufirit të Shqipërisë, Steblevës. Vendi ku pohohet se ka qenë Albanopolisi asht një kodër e zgjatur me një sheshore në majë, e mbuluar me lisa dushku. Sheshorja asht e rrethuar me mure të forta. Nga të gjitha anët ka shesh pamje. Në këtë vend gjëndet rrënojat e dy fortesave, kalasë së jabllanicës, që njihet ndryshe si Kalaja e Skënderbeut dhe gjendet sipër katundit Jabllanicë, rrëzë malit Raduc.Studiuesi tjetër Arqile Josifi në librin e tij” Ptolemeu dhe Albanopoli” e përcakton Albanopolisin në Sllovë, Trojak, Dibër dhe kundërshton përcaktimin e ASH për Zgërdheshin e Krujës.
Kjo hartë ka për autor studiuesin italian Coronelli, Vincenso Maria (1650 – 1718) Harta tregon brigjet e Dalmacisë dhe të Detit Adriatik nga Kroacia e sotme deri në Durrës, me shtrirje deri në Dibër , ku është lokalizuar me rreth të kuq Albanopolisi.
Ky është një varr ilir në afërsi të Jabllanicës, Dibër e Epërme, RMV ku shkruhet “Posis Mestyle, i biri i Flavias, motrës së Delus Mucati, i cili vjen nga Albanopli.

(Fotoja e varrit ilir dërguar nga Engjëll Buxhaku, studiues nga Dibra e madhe, RMV.)

Ky studim për Albanopolisin është një ftesë për të vërtetëm historike, larg patriotizmit lokal, pasi si në Zgërdhesh, në Jabllanicë dhe në Trojak ka rrënoja të qyteteve ilire.

84 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page