top of page

ABSURDI


Fatmir Terziu

Ishte kohë tjetër. Gruri u nda nga egjra,

nga bimët e këqija, nga ferrat, driza e hithra.

Ishte kohë ndryshe. Mulliri rrokte qiellin

e toka mbushte thasët

bashkërisht bluanim miellin

siguronim bukën…, eh, Koh' e largët.

Ajo kohë kishte farën e vet. Farën e grurit

të shijshmen, të begatën,

ra pesha e gurit

e njeriu shijoi të ithtën

ra dhe vlera e burrit

toka shumëzoi hithrën.

Ra mortja në ara

hithra na nguli farat…

Pak farë nga ajo e hithrës na u ngjiz me vete

mendja e injoroi farëzimin e saj:

s’ka misterie, ka truke, s'ka mistere

pavetëdije, … indiferencë... Fjalë,

që u trazuan në vetvete si në përallë,

me shenja të vuajtjes dhe indiferentizmit

trupi bindej pa shkak e ngadalë,

paqtohej me cfilitjen e absurdit.

Mjedisi ishte i zi mbrapa lëbyrjes së hithrës

një ithnake, një lëngatë që i lë vend shtrëngatës

mbrapa kurrizit të vet të zezë sterrë,

ende mbjell farën e fjalës

kur vetë dallga e lodhur e dertit është shkumë e bardhë,

dhe pyetja i qepet aradhës:

çfarë është fytyra ime e qeshur,

po çfarë është fytyra jote e vrarë?

Farën e hithrës e kuptoj kur lexoj Andersenin

truku, kur liroi vëllezërit mjellma e tij e egër

dhimbja që mbiu nga tretja në poezinë e Azem Shkrelit

mbi gjethe të shkelura hithrash patjetër

çlirimi i vetëm nga djegja e hithrës

vada e vetes në pavetëdijen e vjetër

krijohet një pëlhurë e lehtë,

tinzare për tu çliruar tinës

për ti (ri)kthyer ato në skutat e perëndive

si princesha e Andersenit kur u dha fund kotësive.

Duke iu shqepur farës së çastit të domosdosë

mbjellim padashje një qoshe hithre mes nesh

pastaj prapë kthehemi në gjurmët e ujqërve të vjetër,

kërkojmë dritë dielli mes resh,

të qenit është riciklim i të qënit,

me një dallgë tjetër kujtojmë dallgët e mëparshme

duke iu hakërruar fatit, farës së vet

në rrethin e mbyllur nga kjo farë hithre,

absurdin as sot s’e lanë asnjë det.

Sqarim plotësues:

1- Hans Christian Anderson krijoi një princeshë në historinë e tij, e quajti Mjellma e Egër. Ajo endi mantelet e saj me hithra për të liruar vëllezërit, që ishin kthyer në mjellma. Ajo mblodhi hithra dhe përdori këmbët e saj të zhveshur për të shkelë mbi ta duke i kthyer ato pastaj në rroba.

2- Azem Shkreli e trajtoi farën e hithrës tek “Nata e Papagajve

66 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page