A mundesh me më "kryth" një fije?!...


A mundesh me më "kryth" një fije?!... (tregim) Nga Përparim HYSi Qe muaj maji,pas ardhjes së demokracisë, kur çiftit FILIPI u erdhi një ftesë nga çupa e tyre,e vetme,MEGI. Megi qe martuar në Shkodër dhe,ngaqë të dy prindërit e saj, si SOTIRI,i ati, dhe SOFIA,e ëma,kishin dalë në pension,i kish ftuar që të shkonin atje. Kjo ndodhte për dy arsye: edhe nga halli, por dhe nga malli. Halli qe se SOFIA kish nevojë për proteza të gojës dhe malli qe reciprok:qoftë nga prindërit dhe, ca më shumë, nga e bija,MEGI. Megi kish vjete e martuar dhe të vetmin djalë që kish,tani e kish në Kanada. Ky qe martuar tashma dhe kish jetën e vetë. Megi i tha së ëmës në telefon:- Mama, një muaj do zgjasë puna e protezës dhe u pa puna;babi do sakrifikojë paksa.Le ta prishë atë stereotipin e zakonshëm: ngrihet heret dhe,po heret,del nga shtëpia. Zabranis dy a tri orë dhe,pasi rikthehet në shtëpi,mbyllet brenda si në"kalanë e Vraninës" OSO KUKA. Mezalla, për asnjë arye nuk del pasdite nga shtëpia. Iu bë huq dhe shkoi e vate. Më mirë e vret se sa t'i propozosh të dalë nga shtëpia. Mama,- shtoi MEGI,- pak nga pak babi po bëhet si ujë i ndenjur dhe është i ri, moj mama! Mos shiko se ju, mësuesët,dilni para kohe në pension. E di,moj bijë e mamit, e di,po hajd t'i mbushësh mendjen atij. Mama,- i mshoi zërit MEGI,- a nuk thotë gjithmonë babi që"gruaja është si mola:ha trarët e shtëpisë dhe jo burrin". -Me krahëmarrje,mama!- porositi MEGI. * * * Sotiri u kthye mga dalja e mëngjesit ( me këdo dhe,sidomos me të shoqen,e quante punë qëkur doli në pension) dhe,sa u fut brenda,ndjeu që SOFIA filloi "me krahëmarrje"që t'ia prishte "stereotipin". Vërtet që mbyllej në "kala",por nga gjykimi qe qiqër dhe nuk ia hante qeni shkopin. SOFIA kaloi drejt e në sulm:- Nesër do shkojmë në Shkodër tek MEGI dhe do rrimë atje një muaj,se do vë protezat! -Pse vdiqën dentistët këtu apo nuk e di atë proverbin:-E lirë kripa në Durrës, po e ha qeraja rrugës. -Dëgjo,- rimori fjalën SOFIA,- në gjithë qytetin tonë një dentiste është marrë me proteza; tani ka shkuar jashtë shtetit për hallin e saj dhe dentistët,ngaqë e dinë që me proteza vënë pasuri,janë bërë të tërë specialistë. Ja, para syve,ke XHEMALIN, komshinë tonë. Pagoi qimet e kokës për protezën dhe kur,provoi të hante,sikur kish mokrra në gojë.Goja iu bë copë dhe shkoi të ankohej tek ai"ustai". A e di se si i tha ?- Proteza është