11 mitet më të preferuara urbane për Londrën


11 mitet më të preferuara urbane për Londrën

Nga Fatmir Terziu

Në një qytet kaq historik sa Londra nuk është për tu habitur që ka mjaft mite për të. Mite, nga ato mjaft të besueshme, deri tek ato dukshëm të rreme. Ekzistojnë disa histori, që disa në Londër besojnë me gjithë zemër të jenë të vërteta, siç është ajo që amerikani bleu aksidentalisht “London Bridge”, për ato që janë thjesht aq të pabesueshme dhe të pamundshme, saqë janë dukshëm një trillim i plotë. Prapëseprapë, londinezëve u pëlqen t’u tregojnë fëmijëve dhe vizitorëve në qytet, sepse asgjë nuk e bën një vend aq të lezetshëm pa mitet dhe legjendat. Këtu janë 11 nga mitet më të preferuara urbane për Londrën.


1. HP Sauce u prodhua në Londër'HP' në shishen tipike HP Sauce jepet me një figurinë që qëndron House of Parlament, dhe madje ka një fotografi të Big Ben së bashku me Pallatin e Ëestminster dhe Ëestminster Bridge në pjesën e përparme të shishes, por është një etiketë mashtruese. Kondicioni u shpik në të vërtetë nga një mjeshtër salcash nga Nottingham i quajtur Frederick Gibson Garton.

Ai shpiku salcën origjinale dhe më pas e regjistroi emrin H.P. Salca në 1895, gjithçka ishte, sepse ai kishte dëgjuar një thashethem, se një restorant në House of Parlament kishte filluar ta shërbente atë, dhe kjo ishte kur u mor vendimi për të përfshirë një fotografi të Parlamentit Britanik.


2. Papagallët trupvegjël fluturojnë përreth Ëest London falë një filmi Humphrey Bogart dhe Katherine Hepburn


Teoria është pas filmit Mbretëresha Afrikane, i xhiruar në Ealing në vitin 1951. Prania e zogjve ekzotikë gjithashtu thuhet se nganjëherë është për shkak të Jimi Hendrix që kishte deklaruar se kishte parë një të tillë në Rrugën Carnaby në vitet 1960. Një teori tjetër sugjeron që krijesat me krahë të tillë të vegjël u panë në Syon Park, në Hounsloë, në vitet 1970 kur një aeroplan u rrëzua nëpër çatinë e aviary, ndërsa një tjetër fajëson dëmtimin e aviaries gjatë Stuhisë së Madhe të vitit 1987. Arsyeja e vërtetë nuk është aq magjepsëse sa gjithçka, studiuesit mendojnë se ka të ngjarë se ka një pasojë prej lëshimeve dhe prezantimeve të përsëritura gjatë dekadave.


3. Hitleri do të blinte një shtëpi në Londrën Jugore


Duket se Balham ka qenë një vend tërheqës për të jetuar për shumë dekada dhe ishte një vend kryesor i caktuar për diktatorin nazist që të kishte selinë e tij në Londër. Një bllok i madh i banesave të quajtur Du Cane Court u zgjodh dukshëm nga Hitleri sepse i pëlqente dizajni, por nuk ka asnjë provë faktike që kjo është e vërtetë. Ekziston gjithashtu një thashethem se Shtëpia e Senatit do të përdorej për Shtabin e Führer-it, kjo është arsyeja pse gjatë Blitz ishte lënë e abandonuar.4. Jack me takë në pranverë