11 MAJ 1948 -11 MAJ 2022

Updated: May 19


11 MAJ 1948 -11 MAJ 2022


NGA KRISTO ZHARKALLIU


Është e çuditëshme se si rrjedh jeta e njeriut. Para disa ditësh po shkoja me time bije në një spital të Athinës për­ t’u mjekuar. Sigurisht ajo ngiste makinën, ajo kishte mbyllur takimin me mjekët mbasi unë, në këtë moshë nuk e ndiej veten krejt mirë. Ishte mëngjes herët dhe papritur mua m’u kujtua se ishte data 11 maj...dhe atëhere nisa t’i tregoj sime bijë historinë e një 11 majit tepër të largët.. atëhere kur isha 8 vjeç e gjysmë dhe sapo kisha mbaruar klasën e dytë të shkollës fillore në fshatin Çiflik të Konispolit. Aty kishim një arsimtar të shkëlqyer- Jahja Veseli quhej. Por kjo s’a të bëjë me historinë tonë,ose më mirë të gjitha lidhen e gërshetohen me njëra tjetra. Familja jonë ishte e pasur-kishte afro 5000 dele me dhjetra kafshë-mushka-e kuaj dhe patjetër prona të shumta: kullotat nga Paganeja deri në Konispol pothuajse ishin pronë e familjes sonë që,para luftës, kishte marrëdhënie të shkëlqyera me agallarët e asaj kohe të Konispolit e të Filatit, ku dimëronim bagëtitë-ishte koha e shtegëtimit të blektorëve shqiptarë që në përgjithësi ishin vllehë.Familja jonë ishte e detyruar të largohej nga Voskopoja se pse atje nuk mund të veronin bagëtitë-kullotat verore i kishim në Razdoll të Kolonjës por kryesorja ishte se Voskopoja ishte vazhdimisht në shënjestër të nazifashistëve mbasi ishte bërë qëndër e luftës antifashiste. Madje ishte bombarduar keq dhe shtëpia jonë trekatëshe në Voskopojë ishte rrafshuar krejt. Si rrjedhojë u detëruan të mirrnin famijen atje ku shkonin dhe bagëtitë që të ndihen më të sigurtë: Veçse edhe atje na gjetën gjernant nazistë dhe na