Vllehët e Ballkanit: Lindur për tu asimiluar?


Tom Winnifrith


Vllehët janë një popullsi Ballkanase që flet Romance, e karakterizuar dikur nga një mënyrë jetese transhumante. Midis shumë karakteristikave të tyre të tjera, duhet llogaritur një mënyrë e çuditshme për t'i bërë ata që i studiojnë të vënë në pikëpyetje nocionet e tyre më themelore rreth grupeve etnike dhe mbijetesës kulturore.

Gjithçka fillon me gjenezën e tyre: Romakët pushtuan Maqedoninë në shekullin e dytë para Krishtit, duke u martuar me popujt autoktonë të Ballkanit. Popujt autoktonë të Ballkanit. Vllehët janë pasardhës të këtij bashkimi. Megjithëse gjuha e tyre është e ngjashme me Rumanishten, Vllehët janë të vendosur në një distancë mjaft të madhe nga Rumania në Greqi, Shqipëri, Bullgari, Jugosllavi dhe Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë.

Karakteristikat kryesore dalluese të vllehëve kanë qenë prej kohësh gjuha e tyre romane dhe transhumanca e tyre, e cila përfshinte migrimin midis kullotave të verës (malësisë) dhe dimrit (ultësirës). Megjithëse sot relativisht pak vllehë janë transhumantë të vërtetë, ata që mbajnë një identitet vlleh ende priren të bëjnë ekskursione vere në fshatrat e tyre malore. Meqenëse ka pak libra në vllahisht dhe nuk ka alfabet të standardizuar, kultura vllahe ka humbur shpejt terren për përparimet moderne në komunikime, nga librat dhe shkollat ​​te satelitët dhe MTV.

Paralel me këto ndryshime ka qenë ritmi i nxituar i shtetndërtimit të Ballkanit, duke përfshirë përpjekjet e shpejta për asimilimin e pakicave. Dikur tërësisht të përfshira në Perandorinë Osmane (Turke), në fillim të këtij shekulli, Vllehët u ndanë midis shteteve moderne të Ballkanit. Në atë kohë, popullsia e tyre vlerësohej në 500,000; vlerësimet e fundit përmendin më pak se gjysmën e këtij numri. Shifrat e popullsisë vllahe janë jashtëzakonisht të vështira për t'u vërtetuar; studiuesi më i fundit për të studiuar vllehët, profesor Tom Winnifrith i Universitetit Warwick në Angli, vlerësoi në 1987 se kishte 30,000 Vlleh në Greqi dhe 20,000 në Shqipëri, Jugosllavi, Bullgari dhe Rumani. (Që atëherë ai është lejuar të udhëtojë në të gjithë Shqipërinë dhe tani vlerëson se shifra e fundit mund të jetë pesë deri në dhjetë herë më e lartë.) Komunitetet e Vllehëve ekzistojnë gjithashtu në Evropën Perëndimore, Amerikën e Veriut dhe Australinë, të cilat së bashku presin disa mijë Vlleh.

Situata duket mjaft e drejtpërdrejtë: Një tjetër grup etnik dhe gjuhësor po zhduket nën xhungël indiferente të modernitetit. Megjithatë, në rastin e Vllehëve, efektet negative të asimilimit nuk janë aq të prera. Siç ndodh, ato vetë janë produkt i një asimilimi të suksesshëm.

Një nga paraardhësit e civilizimit modern perëndimor ishte civilizimi i Romës antike. Dy mijë vjet më parë, Gadishulli Ballkanik në jug të Danubit mund të ketë qenë aq i larmishëm sa sot; kishte thrakë, ilirë, epirotë, maqedonas, grekë, skithë dhe shumë të tjerë. Megjithëse kujtesa për Romën ka humbur prej kohësh, ata që u romanizuan krijuan një grup të ri ballkanik që në shumicën e rasteve e quan veten Rumani ose Arumani (në anglisht, arumunë ose arumunë). Të huajt, si zakonisht, kanë ëndërruar një mori emrash të tjerë: Vlleh, Koutsovlach, Tsintsars, Karagouni, Chobani, Vlasi dhe Macedo-Romanians, për të përmendur vetëm disa.

Nga të gjitha indikacionet, sapo pushtimi romak të përfundonte, procesi i përvetësimit të gjuhës romake ishte mjaft pasiv. Në vend që ta detyronin këtë te vendasit, romakët ndërtuan rrugë, ura dhe mjete të tjera komunikimi; ata nxitën industritë dhe tregjet; dhe, ndoshta më e rëndësishmja, gjatë shekujve ata hapën një fushë të re të madhe të mundësive në ushtri dhe administratë. Procesi i Romanizimit u dha grupeve autoktone të pranonin në një entitet dhe civilizim kolektiv më të zhvilluar. Dy mijë vjet më vonë, një tjetër pushtim po ndodh në Gadishullin Ballkanik, jo në majë të një shpate, por në prekjen e një telekomande TV. Shtë e vështirë të argumentosh se asimilimi është një e keqe që vllehët duhet të shmangin, kur ishte asimilimi që lindi vllehët në radhë të parë.

Vllehët na bëjnë të vëmë në pikëpyetje nocione të tjera të çmuara, siç është ai i "grupeve autoktone". Dikush mund të argumentojë se vllehët përfaqësojnë grupe indigjene. "Dikush mund të argumentojë se vllehët përfaqësojnë popuj autoktonë ballkanas të cilët vazhduan të mbijetojnë në tokat e tyre stërgjyshore - megjithëse flasin një gjuhë të re - pasi erdhën romakët. grupet ishin vetë pushtues indo-evropianë të cilët ndodhën vetëm në Ballkan shumë mijëra vjet më parë. Në kërkimin tonë për legjitimitetin e dhënë nga titulli "autokton", ku e vendosim vijën?

Më në fund, edhe një njohje e përkohshme me vllehët do ta bëjë dikë të pyesë se çfarë përbën një grup etnik. A është një gjuhë e përbashkët, fe, kulturë, apo ndonjë "pengesë" tjetër e tillë për të huajt? Vllehët janë të njohur për lehtësinë me të cilën ata asimilohen. Sidoqoftë, kur ato në të vërtetë nuk po asimilohen, ata janë të njohur për mbajtjen e rezervës të identitetit të tyre vlleh, për t'u shfaqur kur ekzistojnë rrethana të favorshme. Ishte në një artikull rreth vllehëve që antropologu Muriel Dimen Schein vendosi të paraqesë një pyetje të vjetër në një mënyrë shumë të re: "Kur është një grup etnik?" (pjerrësi i shtuar nga autori)

Kështu vllehët paraqesin një rast studimi interesant të një shoqërie tradicionale që i përshtatet jetës moderne. Ato ofrojnë një kontrast të vlefshëm me shumë prej grupeve, gjendja e të cilave zakonisht paraqitet në këto faqe. Por, për aq sa ato mund të ndryshojnë në lidhje me veçoritë, skica e përgjithshme e historisë së tyre është shumë e njëjtë: bota moderne nuk ka qenë miqësore për mbijetesën e tyre si një grup etnik.

Një Popull pa Histori?

Megjithëse origjina e Vllehëve është mjaft e thjeshtë, gjurma e tyre është e vështirë të ndiqet përmes të dhënave historike. Romanizimi i Gadishullit Ballkanik filloi gjatë fazave të vona të Republikës Romake dhe vazhdoi nën Perandorinë e hershme. Latinishtja mbeti gjuha e zyrtarëve në Perandorinë Romake Lindore (Bizantine) deri në shekullin e gjashtë pas Krishtit, kur Greqia erdhi të mbizotërojë. Por në zonat më të largëta të Gadishullit Ballkanik, u zhvillua një gjuhë e re Romane. Sot, dy grupe ballkanike gjurmojnë prejardhjen e tyre nga këta folës të romancës: rumunët, në veri të lumit Danub dhe vllehët, në jug.

Ndërsa ka një hendek prej disa qindra vjetësh në historinë e rumunëve, vllehët duket se kanë ekzistuar në Ballkanin jugor (megjithëse jo domosdoshmërisht në të njëjtat vende të sakta) që nga pushtimi romak. Këtu hyjmë në ujërat e trazuar të historisë ballkanike, e cila rregullisht është nënshtruar për të paraqitur imperativat kombëtare. Në këtë rast, rumunët dhe hungarezët të dy lakmojnë Transilvaninë dhe janë përpjekur të legjitimojnë pretendimet e tyre ndaj saj duke po