VËRVATËT E BABATIT  (poemth)

  1. Burra të mënçur fshati ynë kishte,

  Në kohërat e para, plot zakone e mënçuri,

  I dëgjuar me bujari e pasuri ishte,

  Në krahinë e më gjërë, në Jug e në Veri.

  ~~~

  Që në Kurvelesh e Lumë të Vlorës,

  Të mençurit e fshatit ishin të nderuar,

  Veçoheshin me krenari me gishtat e dorës,

  Të zotët e kuvendit dhe fjalës së shtruar.

  ~~~

  Por rrallë të mënçurit lenë trashëgimtarë,

  Se nga dolen ca emra të çuditshëm : Komunistë, marksistë,

  Se kush e solli, e mbolli këtë dreq farë,

  Komuniste sakatë,bajmakë, por shumë sadistë.

  ~~~

  Kur lindën ishin pis te zinj,

  Nga lëkura dhe shpirti s'kishin të sharë,

  U bënë nëpërka, u bënë gjarpërinj,

  Të të gjitha të këqijave, specialiste, ustallarë.

  ~~~

  Dollën në krye në parti e në pushtet,

  Dy detyra me shumë rëndësi,

  Lehnin sokakëve për ibret,për ibret,

  Vetëm për kryetarë grave s'patën mundësi!

  ~~~

  Janë cmirëzinj dhe kastllinj për të tjerë,

  Të cacarosen të hidhen rreth grykës,

  Kashte e byk kanë nxjerrë ngaherë,

  Nga mëngjezi e në të errur të ditës.

  ~~~

  Duhen syrgjynosur nga stuhitë e rërës,

  Këta të paudhë me damkën e karkaleve,

  Në Ballëcjap e në Përrua të Vërës,

  Në pellgjet e llumrat e Moçaleve.

  2. Në kohën e shkuar këta koqe kandarësh

  Rojet e natës përforconin si të deleguar,

  Nëpër stalla derrash,lopësh e gomarësh,

  Se ishin të rracës, komunistë të besuar!

  ~~~

  Ish palc'e dimrit, << i troqosur>> prej gjumit,

  Afër mëngjesit për kontroll gjoja dilnin,

  Rretheve e arave te Lumit,

  Të tjerë bëheshin si <<ata>> dhe shollët u vidhnin.

  ~~~

  Këta çakej lehnin ditë e natë,

  Çakej nga goja, nga sytë e dhëmbët,- ujqër,

  Më keq se ato të ndyrat gratë,

  Fytyra të ndyra,jargavaçë, ckulluqër.

  ~~~

  Këta u llastuan nga Nënole e Papulë,

  Nga Babo e Toto,nga gjyshër u llastuan,

  Këta brumbuj të zez, këta Grivulë,

  Të nëntëdhjet e nëndat dhe qindin popullit i punuan.

  ~~~

  Hakja qe një plakë që bënte magjira,

  Trëmbte fëmijët kur i vinte në gjumë,

  Me shejtanë, me dreqër me perëndira,

  Dhe humbisnim në ëndrrat që na vinin lumë.

  ~~~

  Na dilnin në gjumë shejtanët, nga Babati,

  Mbulonim kokën, na zinte tmerri,

  Babati, një mal i mallkuar i një fshati,

  Na qe bërë i frikshëm dhe i zi si Ferri!

  ~~~

  Na grinë, o vëlla, shejtanët e Babatit,

  Babati i zi,përballë fshatit të Tatezatit,

  Hamshorët e pelave, të pelave të vërvatit...

  Ideal Serjani

  Mentor Serjani

  52 views

  Shkrimet e fundit