Vënie në dyshim e lirisë së fjalësNëse Trump shpallet fajtor, kjo do të ketë pasoja të tmerrshme për lirinë e mendimit dhe të fjalës.


Donald Trump ka bërë edhe një herë histori në një mënyrë që ai më shumë nuk do ta kishte. Ai është bërë presidenti i parë në historinë e republikës amerikane që do të fajësohet dy herë. Dhoma e Përfaqësuesve ka votuar për ta fajësuar atë për ‘nxitje të kryengritjes’. Ai tani do të vihet në gjyq nga Senati. Nëse ai shpallet fajtor - jo i pamundur, duke pasur parasysh se sa përfaqësues dhe senatorë republikanë kanë bërë zhurma pro-fajësimit - ai do të hiqet nga zyra në fund të presidencës së tij dhe do të ndalohet të qëndrojë më kurrë përsëri për zyra politike.

Kush mund të jetë kundër kësaj?

Trump, pasi shumica e mediave, oligarkitë e mediave sociale dhe politikanët e të gjitha bindjeve kanë këmbëngulur vazhdimisht që nga shkelja e Capitol javën e kaluar, është Hitleri i ri. Trazirat e Capitolit ishin Reichstag Fire / the Beer Hall Putsch / Kristallnacht 2.0 - zgjedhni metaforën tuaj të preferuar të Holokaustit - dhe Trump është përgjegjës për të. Protestuesit ishin kryengritës - më keq, ata ishin terroristë - dhe Trump ishte nxitësi shpirtëror dhe operacional i terrorizmit të tyre. Ky është rrëfimi me të cilin jemi mbytur tashmë një javë. Shkelja e Kapitolit ishte 9/11 e kohës sonë, pretendojnë me çmenduri gazetarë seriozë, dhe Trump ishte Osama bin Laden i saj. Njerëzit në fakt e kanë thënë këtë.

Në një moment të tillë histerie - dhe ne me të vërtetë kemi arritur histerinë tani - mund të jetë e vështirë të kërkosh qetësi dhe reflektim. Por kjo është ajo që duhet të bëjmë para se gjërat të shkojnë shumë larg. E vërteta është se kjo fajësim i Trump është thellësisht problematike. Isshtë një aktakuzë jo vetëm e një presidenti që ka bërë shumë gjëra shumë të dyshimta javët e fundit, por edhe e lirisë së fjalës; e së drejtës së gjithsecilit - qoftë president apo plebe - për ta shprehur veten e tij qartë dhe me pasion. Trump në thelb po gjykohet për të bërë komente të nxehta politike, për shtyrjen e një linje ideologjike - që zgjedhjet e vitit 2020 ishin ‘mashtruese’ - që shumë njerëz i konsiderojnë fyese. Nëse ai shpallet fajtor, ai do të shpallet fajtor për shprehjen e tij në një mënyrë që elita politike e konsideron problematike. Të gjithë duhet të ndalen, të marrin frymë dhe të marrin në konsideratë ndikimin që do të kishte kjo në kulturën tashmë të dobët të lirisë.

Nxitja e kryengritjes.’

Këto fjalë kanë kuptim. Ata e ekzagjerojnë atë që ndodhi në Capitol - ishte një ndërhyrje kriminale oportune, jo një grusht shteti i planifikuar - dhe përshkruajnë një fjalim politik të trazuar të llojit që Trump mbajti ditët e fundit si provokim i pashmangshëm i sjelljes së dhunshme. Thisshtë kjo që nuk duhet të qëndrojë. Liria dhe gjaku i politikës janë në rrezik nëse kriminalizojmë gjithnjë e më shumë forma të fjalës politike. Ka histeri në ajër. Ju mund ta shihni atë në fjalimet e tejmbushura të puçeve dhe fashizmit dhe ‘9/11 të ri’. Ekziston edhe një kulturë hakmarrjeje, e paraqitur nga elitat e zgjuara në hartimin e listave të zeza të punonjësve të Trump dhe dëshirën e tyre për të cilësuar çdo mbështetës agjitues të Trump si një "terrorist të brendshëm". Kur histeria zbret, bëhen gjëra budallaqe. Ky fajësim është një nga ato gjëra.

30 views0 comments

Shkrimet e fundit