USHQIM “BIO” PËR MENDJEN


VEPRA E ISUF LUZAJ ËSHTË USHQIM “BIO” PËR MENDJEN DHE SHPIRTIN E SHQIPTARËVE...

ZYBA HYSEN HYSA

Ashtu siç mbahet peng çmimi “Nobel” që nga viti 1974 nga i ashtu quajturi “nobesilt” i Letërsisë së Realizmit Socialist, ashtu mbahet peng edhe Letersia Origjinale Shqiptare, po nga ata “nobelistë” që u ngritën me ndihmën e pakufishme të Partisë e për fat të keq, vazhdojnë të mbështeten, financohen dhe propagandohen edhe sot e kësaj dite nga “Bijat e Partisë Mëmë” për t’i marrë frymën Letërsisë Origjinale Shqipe, ku përfshihen të gjithë ata autorë që kanë shkruar para 1944, ata pak autorë që nuk e shitën shpirtin, por shkruanin në heshtje gjatë diktaturës komuniste dhe ata që shkruan dhe vazhdojnë të shkruajnë, pas 1990.

Letërsia është shndërrimi me fjalë i klimthave të dhimbjes së shpirtit të popullit, është shndërrimi me fjalë i dëshirave të mohuara nga shekujt, pra letërsia është shpirti i popullit hedhur në letër! Kështu, ajo përfaqësohet nga krijuesit që ngjasojnë me krijuesin (Zotin), jo nga shkruesit - rrogëtarë që i shërbejnë oborreve duke u paguar me shuma marramendëse për të shkëlqyer duke mohuar, duke burgosur përfaqësuesit e popullit, ashtu siç po të presësh lisat në pyll, shkurret do të duken të larta e së fundmi, duke i shpërfillur poshtërsisht, me premtime pa fund, apo duke i botuar në “Pjesë të zgjedhura” të cilat e prezantojnë krijuesin e vërtetë si “Folklorik”, apo në veprat madhore të tyre, u bëhet cungimi i ideve, saqë shpesh i fusin në një “thes” me ata që i shërbyen diktaturës më të egër në botë që u istalua në Shqipërinë tonë martire.