Trualli i Kukel Ndout, ka qënë instutucion i mendjes dhe i urtësisë


Gjon NEÇAJ


Në Curraj Eper presidenti i Republikës,Ilir Meta,në mes te tjerave ,tha gjatë ceremonisë së dokorimit tha

se nëpërmjet një ceremonie solemne, pata sot kënaqësinë e veçantë, të çmoja atdhetarin humanist, Skënder Përpepaj, me Dekoratën e lartë “Nënë Tereza”, në vlerësim të punës së tij të palodhur e të jashtëzakonshme, për ruajtjen e gjuhës, kulturës e traditave, veçanërisht për ndihmën e pakursyer dhe bujare të dhënë për njerëzit e vendlindjen e tij të dashur, Tropojën. Si nismëtar i hapjes së rrugës nga Vrana në Curraj të Epër, në këtë fshat të mrekullueshëm të Nikaj-Mërturit dhe si bamirës i gjithanshëm, përherë pranë njerëzve në nevojë, Skënder Përpepaj ka spikatur veçanërisht me kontributet e tij për ruajtjen, mbrojtjen dhe promovimin e traditave të shquara të kësaj treve, ndër më të bukurat dhe patriotiket e Shqipërisë. Ne duhet të bëjmë gjithçka për të populluar fshatrat tona të braktisura, duke rikthyer shpresën tek njerëzit, për të ndërtuar një të ardhme të sigurtë në vendlindjen e tyre. Shqipëria dhe kombi ynë, ka nevojë për shembuj të tillë të shkëlqyer e frymëzues të atdhedashurisë, si Skënder Përpepaj, i cili ka vënë në jetë porosinë e Shenjtores sonë Nënë Tereza: “Të bëjmë gjëra të vogla me dashuri të madhe." Shqipëria dhe kombi ynë, ka nevojë për shembuj të tillë të shkëlqyer e frymëzues të atdhedashurisë, si Skënder Përpepaj, i cili ka vënë në jetë porosinë e Shenjtores sonë Nënë Tereza: “Të bëjmë gjëra të vogla me dashuri të madhe."


Sikur vetëm emrin e mbiemrin tënd t’i thoshim do të mjaftonin për të simbolizuar në kohësi brezash të tij fisnikëri, histori, tradita, kulturë, lartësime, po nuk mund të mbetemi pa shtuar se Skënder Perpepaj është drejtor i “Gazeta e Alpeve” (e kontributor i saj në vitin e parë të botimit) i nderuar me cmimin e “Dardania”; i shpallur “Ambasador i Paqes” nga Federata Universale e Paqes, nismëtar e kontributori kryesor i ndërtimit vullnetar të Rrugës për në Curraj të Epër , (vendlindjen tande të Eposit të Kreshnikëve e Perlë e Alpeve Shqiptare), president i kompanisë “SA Builders and Contractors Ltd” në Londër, e përzgjedhur nga Parlamenti Britanik si një ndër rreth njëzet kompanitë më të mira për vitin 2019-2020 në Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe,shkruan gazetari Ramiz Lushaj. Skënder Përpepaj është një burrë i formatit të lartë të malësorit epik e qytetarit bashkëkohor modern,i kulturës së tij tradicionale të familjes e vendlindjes, i dijeve universitare e universale, i qëndrimeve e veprimtarimeve euro-atlantike, i besimit të krishterë, i bujarisë së fisme, i humanizmit, etj. gjithanshëm, përherë pranë njerëzve në nevojë, Përpepaj ka spikatur veçanërisht me kontributet e tij për ruajtjen, mbrojtjen dhe promovimin e traditave të shquara të kësaj treve, ndër më të Nëpërmjet një ceremonie solemne, pata sot kënaqësinë e veçantë, të çmoja atdhetarin humanist, Skënder Përpepaj, me Dekoratën e lartë “Nënë Tereza”, në vlerësim të punës së tij të palodhur e të jashtëzakonshme, për ruajtjen e gjuhës, kulturës e traditave, veçanërisht për ndihmën e pakursyer dhe bujare të dhënë për njerëzit e vendlindjen e tij të dashur, Tropojën. Si nismëtar i hapjes së rrugës nga Vrana në Curraj të Epërm, në këtë fshat të mrekullueshëm të Nikaj-Mërturit dhe si bamirës i bukurat dhe patriotiket e Shqipërisë. Ne duhet të bëjmë gjithçka për të populluar fshatrat tona të braktisura, duke rikthyer shpresën tek njerëzit, për të ndërtuar një të ardhme të sigurtë në vendlindjen e tyre.

Po kush është Skënder Perpepaj ? Ai lindi ne fshatin piktoresk këtu e një gjysëm shekulli më parë të Currajve të Eper nga një familje me më dhe me traditat tradicionale të zonës.Gjyshi i tij,Kukel Ndue Perpepaj,ka qënë institucioni i mendjes dhe i urtësisë në Curraj Eper dhe më gjërë në gjithë kraninën e Nikaj- Merturit.75 views0 comments

Shkrimet e fundit